Izolarea acoperișului: Exterioară sau interioară? Materiale și costuri

Izolarea acoperișului este adesea o investiție profitabilă. În multe cazuri, cheltuielile vor fi recuperate în doar câțiva ani. Izolarea bună reduce pierderile de căldură în casă, ceea ce va duce la prețuri reduse a facturilor la gaze și electricitate. Beneficiul este cel mai mare pentru cei ce locuiesc într-o casă veche, deoarece cerințele pentru izolație au devenit semnificativ mai stricte începând cu ultimii ani. De asemenea, poate fi profitabilă reizolarea în case mai noi, în cazurile în care izolația este deteriorată sau montată incorect.

Pret pentru izolarea acoperisului

Prețul pentru izolarea acoperișului depinde de mai mulți factori. Mai întâi de materialele alese. Apoi de suprafața expusă izolării. În unele cazuri, este necesară izolarea pe exteriorul asterelei. Acesta este mai scump și mai extins decât pe interior. Aceasta presupune îndepărtarea acoperișului, realizarea izolării și apoi așezarea acoperișului (fie nou sau refolosit). Alegerea tipului de izolare afectează, de asemenea, cât de solicitant va fi proiectul. Izolarea sub formă de role poate face dificilă umplerea colțurilor și a cavităților, în timp ce izolarea prin pulverizare și suflare ușurează semnificativ această lucrare. Dacă se dorește o estimare de preț pentru proiect se poate obține aici.

Izolarea externă sau internă

Există mai multe moduri de a izola acoperișul, depinde de condițiile fiecărei case în parte. Izolarea exterioară, de obicei, are cel mai mare efect, dar implică și mai multă muncă. În unele cazuri, poate fi dificilă izolarea exterioară. În mod ideal, izolarea ar trebui să fie de cel puțin 30-35 cm, ceea ce face ca acoperișul să fie corespunzător mai gros. Sunt cazuri, când din cauza izolării externe trebuie extinsă fațada, iar asta poate însemna refuz din partea autorităților privind autorizația de construcție. 

Dacă nu există mansardă locuibilă, pentru a menține o anumită temperatură, este suficientă izolarea doar pe interior. Acesta este un proces mult mai simplu și nu implică muncă externă, iar în asemenea caz se poate evita adresarea către autorități. Lucrarea în sine este, de asemenea, relativ simplă, în comparație cu izolația exterioară. Prin urmare, sunt mai multe persoane care ar face aceste lucrări singuri, pe cont propriu. Efectuarea unor astfel de lucrări necesită asigurarea ventilației necesare. De asemenea, sunt importante cunoștințele profesionale de cum se montează o barieră de vânt, cum se evită punțile reci și se instalează o bariera de vapori complet etanșă.

Pentru a obține un rezultat de o înaltă calitate, se recomandă să fie lăsată izolarea termică pe seama profesioniștilor. Acest lucru durează relativ scurt, iar costurile sunt, prin urmare, relativ scăzute. Poate fi scump doar lucrarea prost efectuată și trebuie corectate greșelile altora. Prin urmare, se merită investiția în profesioniști calificați.

Metoda de izolare a acoperișului

Ce metodă ar trebui aleasă la izolarea acoperișului depinde în mare măsură de construcția casei. Astfel, acoperișul înclinat trebuie izolat. Din nou, este important să se mențină circulația aerului. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să păstrat un spațiu de aer de cel puțin 5 cm între izolație și acoperiș. Spațiul permite umidității, aerului și condensului să se usuce și să fie evacuate din construcție. De asemenea, va preveni topirea zăpezii și formațiunile de gheață pe acoperiș în timpul iernii. Decalajul merge de la căpriori, unde ar trebui să existe acces la aer liber și până la vârful crestei.

Dacă, însă, mansarda va fi rece și va fi folosită doar pentru depozitare și altele asemenea, se poate izola direct  podeaua mansardei. Aici se folosește obișnuit rulouri de vată minerală. Izolația trebuie să fie strânsă, dar nu prea strânsă. Aerul din interiorul podului casei este cel care izolează. O mansardă rece are adesea un spațiu suplimentar de aer deasupra acoperișului pentru a asigura ventilația.

Obținerea economiei energetice prin izolarea acoperișului

Deși izolarea acoperișului va implica anumite cheltuieli, este, de asemenea, important să se calculeze ce economii pot fi așteptate pe termen lung. Un acoperiș prost izolat va duce la pierderi mari de căldură, ceea ce duce la facturi inutil de mari la energie. Prin izolare, casa devine mai eficientă energetic. În acest fel, se vor putea întoarce investițiile efectuate pentru izolație. În unele cazuri, aceste economii durează doar câțiva ani. Totuși, acest lucru va varia în funcție,de prețul energiei, de clima locală și de izolația actuală. Economiile sunt adesea cele mai mari în casele mai vechi, deoarece noua izolație este adesea semnificativ mai bună decât cea actuală. Multe dintre casele care au fost construite până la mijlocul anilor 80 nu au mai mult de 10 cm de izolare în acoperiș.

Puteți obține o ofertă

Dacă ați decis să izolați acoperișul, următorul pas este să intrați în contact cu profesioniști potriviți. Noi, cei de la MONTACO.md vă putem ajuta cu asta. Numai companiilor care mențin calitatea ridicată și prețurile competitive de-a lungul timpului li se permite să continue să facă aceste lucrări. Adresarea către noi este gratuită. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.