Isarescu: BNR nu va interveni direct pe piata valutara

Moldova.ORG — Leul romanesc a urcat la cea mai inalta cotatie a ultimilor cinci ani fata de euro, de 3,1774 lei/euro, dupa ce guvernatorul Isarescu a declarat la Zurich ca banca centrala nu va interveni in mod direct pe piata valutara decat in caz de urgenta, au spus analistii, informeaza Wall-Street.ro.

Isarescu: BNR nu va interveni direct pe piata valutara Cursul afisat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere a monedei nationale cu peste doi bani (0,70%) fata de euro, de la 3,1999 lei/euro, cat era joi, la 3,1774 lei/euro, nivel ce nu a mai fost atins din 18 iunie 2002, cand banca centrala a afisat un curs de 31.687 lei vechi (echivalentul a 3,1687 lei noi) pentru un euro.

Euro s-a depreciat in prima ora de tranzactionare de la 3,2000-3,2050 lei la 3,1870-3,1920 lei, dupa care euro si-a revenit usor pana la 3,1900-3,1950 lei. Pana la jumatatea zilei, euro a coborat la 3,1635-3,1695 lei/euro.

"Dupa declaratia de vineri dimineata a guvernatorului (Mugur Isarescu – n.r.) la Zurich ca BNR nu va interveni direct pe piata valutara decat daca vor exista motive profunde de ingrijorare, leul romanesc s-a apreciat cu circa doi bani fata de euro pana la 3,17 lei/euro", a spus seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitriu, citat de NewsIn.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, prezent la Zurich, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va interveni in mod direct in piata pentru a stopa intarirea leului decat in cazul in care ar fi "profund ingrijorata" de nivelul aprecierii, informeaza Reuters

Guvernatorul BNR a facut aceasta afirmatie cu ocazia sarbatoririi centenarului Bancii Centrale Elvetiene, precizand ca nu elimina in totalitate posibilitatea luarii unei astfel de masuri, a spus Reuters, citand agentia MNSI.

"Atat timp cat nu suntem profund ingrijorati cu evolutiile pe piata valutara nu vom interveni, politica pe care am preferat-o in ultimii doi ani", a declarat Isarescu.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei de vineri, intre 1,3380 si 1,3432 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3427 dolari/euro.

Cursul afisat vineri de BNR arata o apreciere a leului romanesc cu peste doi bani (1,02%) fata de dolar, de la 2,3911 lei/dolar, cat era vineri, la 2,3666 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat la un nivel similar de sase ani si noua luni, respectiv din 15 septembrie 2000, cand banca centrala a afisat un curs de 23.666 lei vechi (echivalentul a 2,3666 lei noi) pentru un dolar.

Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de vineri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 9,88% pe an fata de 1,78% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut la 15,38% pe an, de la 3,94% pe an, cat era joi.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pe o zi) in lei au crescut brusc vineri dimineata de la 4,5-8,0% pe an, cat erau la prima ora, pana la 12-20% pe an.

"Cresterea brusca a dobanzilor a venit ca urmare a cererii mari de lei din partea investitorilor straini, pentru a-si putea finanta pozitiile deschise pe lei. De asemenea, bancile comerciale au nevoie de lichiditati in lei cu care sa isi completeze rezervele minime obligatorii", a spus analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila.

Ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii este pe 23 ale lunii, in vreme ce taxele si impozitele trebuie platite la bugetul de stat pana pe 25 ale lunii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.