IPP si IMAS au realizat Barometrul de opinie publica in domeniul relatiilor interetnice din Republica Moldova

Institutul de Politici Publice de la Chisinau (IPP), in colaborare cu IMAS Inc, au lansat proiectul “Etnobarometru-Republica Moldova”, care are drept scop monitorizarea si evaluarea situatiei intre etniile din Republica Moldova.

Sondajul a fost realizat pe 5 esantioane etnice, moldoveni/romani (822), rusi (412), ucraineni (413), bulgari (431) si gagauzi (472).

Potrivit principalelor concluzii ale studiului, climatul interetnic este caracterizat de tensiuni intre moldoveni si rusi. Fiecare etnie percepe diferit realitatea cotidiana, perceptie care se diferentiaza in functie de nivelul de educatie, mediul de rezidenta si apartenenta la un grup sau altul.

Rezultatele mai arata ca identitatea civica a moldovenilor este slab conturata si, desi sunt numeric majoritari, din punct de vedere al conceptiilor si al capitalului social, sunt minoritari.

La capitolul saracie, aceasta este perceputa ca fiind problema de o gravitate extrema. In acelasi timp, societatea este macinata de infractionalitate, coruptie, trafic de femei, o relationare care nu este satisfacatoare cu Transnistria.

Intrebati cum se vad in raport cu ei insisi, dar si cu celelalte etnii, rusii si-au atribuit calitatea de a fi inteligenti, gagauzii au folosit foarte putine calificatitive negative in ceea ce-i priveste, dar la fel de putine si in raport cu alte etnii, pe cand bulgarii ii considera civilizati pe altii, dar nu si pe ei insisi.

Moldovenii la randul lor nu se pot lauda ca sunt uniti, spre deosebire de rusi, ucraineni sau gagauzi, in schimb ei se considera harnici si primitori.

De mentionat ca reprezentantii etniei majoritare nu reusesc sa cada de acord asupra identitatii lor comune. Rezultatele sondajului arata ca 95 la suta dintre acestia se considera moldoveni si doar 5 la suta – romani.

Moldovenii mai considera ca, acum acum 15 ani, relatia lor cu comunitatea rusa era mai buna. La fel, si rusii sustin ca relatia lor cu moldovenii este mult mai proasta in prezent.

Intrebati care ar trebui sa fie orientarea Republicii Moldova, 62 la suta din respondenti au fost de parare ca Moldova trebuie sa se integreze in Uniunea Europeana, iar 14 la suta considera ca Moldova ar trebui sa ramana in CSI. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare