„Nu cred în fericirea asta de aplauze tare mult”. Regizorul Ion Borș, despre o eventuală nominalizare la Oscar

Ion Borș

Filmul CARBON, în regia lui Ion Borș, a fost înaintat de comitetului de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. În acest context, l-am întrebat pe regizorul Ion Borș dacă o eventuală nominalizare a filmului la acest prestigios premiu l-ar face fericit.

„Noi când vedem așa o nominalizare spunem: «O! Uite că se poate!». Dar eu când văd asta îmi aduc aminte de zilele alea când a fost foarte greu și când nu mai aveam speranțe. Oare o să reușim? Sau nu o să reușim?” 

Regizorul își aduce aminte de oamenii care puneau la îndoială subiectul ales pentru film, iar asta îl făcea să aibă dubii. „Cred că acesta e momentul de fericire, că am avut dreptate în ceea ce am făcut. Acolo e fericirea”, spune Ion Borș în interviul pentru Moldova.org.

„Acel eveniment se întâmplă în două ore și s-a terminat. O să scrie două luni presa despre tine și după aceasta se uită și se termină, trebuie să faci altceva. Nu cred în fericirea asta de aplauze tare mult.”

Videoul integral cu regizorul Ion Borș, unde el povestește despre succesul filmului CARBON poate fi urmărit mai jos:

Pentru cei care încă nu au vizionat filmul    

Lungmetrajul ilustrează Moldova, în perioada conflictului armat de pe Nistru și în ajunul primului an de independență. Într-o seară, tânărul tractorist Dima (Dumitru Roman) aude la televizor că pentru participanții la conflictul armat vor fi construite apartamente în fiecare raion. Tânărul vrea să se însoare cu o fată din sat, dar vrea și „cvartiră”. De aceea, decide să meargă și el la război. S-a adresat lui Vasea (Ion Vântu), un bărbat din sat care a trecut prin războiul din Afganistan, să-l ducă pe front. 

În drum spre front, cei doi descoperă la marginea localității o mașină arsă, iar mai apoi un corp carbonizat. Vasea spune că acesta trebuie îngropat omenește, conform ritualurilor creștinești. Dar nu e atât de simplu. Ca să fie îngropat după toate regulile, cadavrul trebuie identificat. De aici, cei doi eroi se pomenesc într-o aventură plină de răsturnări de situații, cu momente hilare care brusc se transformă în unele dramatice.

Citește și: 3 momente de râs cu plâns din filmul „CARBON”

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.