„În stânga Nistrului există acum o abordare mult mai modernă şi mai deschisă faţă de Chişinău”, declaraţie

Declaraţia aparţine fostului reprezentant al Uniunii Europene în Republica Moldova şi negociatorului pentru Transnistria, Kalman Mizsei şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totuşi, oficialul a precizat că există câţiva factori ce împiedică schimbările. „Unul dintre aceştia este viziunea rusă care rămâne ancorată în memorandumul Kozak şi care nu poate fi baza vreunei reglementări pozitive a conflictului transnistrean”, a declarat Mizsei.

Chiar dacă Republica Moldova nu vrea să se unească cu România, susţine Mizsei, aceasta nu manifestă îndeajuns o atitudine binevoitoare faţă de oamenii din stânga Nistrului, unde elitele sunt predominant ruseşti. „Deci ei trebuie să se simtă realmente confortabil cu faptul că, în timp ce Moldova urmează calea integrării europene, aceasta nu presupune o atitudine anti-rusească”, a explicat acesta.

În acelaşi context, Mizsei a menţionat că odată ce regimul liberalizat de vize şi acordul de comerţ liber, locuitorii regiunii transnistrene vor deveni mai motivaţi să ceară paşapoarte moldoveneşti, iar firmele transnistrene vor dori să capete acces la cea mai mare piaţă din lume. “Ne mişcăm către o integrare mai adâncă cu UE, atrăgând în felul acesta Transnistria către Moldova, dar este un proces lent, în calea căruia mai există obstacole formidabile”, a adăugat Kalman Mizsei.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare