“În Republica Moldova vreau justiţie ca în România!

De mai mult de doi ani călătoresc lunar între Bucureşti şi Chişinău. Luna aceasta am întâlnit în autocarul spre Chişinău un columbian care venise cu un grup de studenţi într-o vizită de studiu în Bucureşti şi Chişinău. Pe drumul lung dintre cele două capitale, mi-a mărturisit cât de încântat a fost să descopere că Bucureştiul este, de fapt, un oraş dezvoltat şi “viu”. Chiar se gândea că i-ar plăcea să locuiască într-un astfel de oraş. M-a întrebat despre nivelul corupţiei în România şi dacă există condiţiile necesare pentru eventuale investiţii. Aşa a început discuţia noastră despre lupta cu corupţia, pe care România şi-a asumat-o în timpul negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană. Într-adevăr, România este considerată de Comisia Europeană un stat cu un nivel de corupţie ridicat, motiv pentru care este în continuare monitorizată de către UE. Însă instituţiile anticorupţie (Direcţia Naţională Anticorupţie DNA, Agenţia Naţională de Integritate ANI etc.) au început să muncească mult în domeniul anticorupţiei, reuşind, pe de o parte, să descurajeze corupţia în rândul politicienilor şi, pe de altă parte, să sensibilizeze opinia publică astfel încât lupta împotriva corupţiei să devină un deziderat al întregii societăţi.

DNA este instituţia de care se tem toţi politicienii corupţi din România. Rezultatele DNA privind investigarea şi urmărirea penală a cazurilor de corupţie la nivel înalt sunt apreciate de Uniunea Europeană, dar mai ales de cetăţenii României, care au început să aibă încredere în sistemul judiciar românesc. Îi ziceam amicului meu columbian că şi R. Moldova are o astfel de instituţie – Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Doar că această instituţie nu este independentă politic, aşa cum este DNA şi nu a reuşit să ajungă la marii corupţi din R. Moldova.

Eu vreau o justiţie ca în România. Vreau ca cetăţenii R. Moldova să aibă încredere că în ţara lor justiţia funcţionează şi cei corupţi vor ajunge acolo unde le este locul, indiferent cine sunt. Vreau ca CNA şi Comisia Naţională de Integritate să devină nişte instituţii cel puţin la fel de puternice precum DNA şi ANI în România. Iar asta va fi posibil doar dacă politicienii vor permite acestor instituţii să-şi facă treaba independent, fără imixtiuni şi indicaţii politice.

Ludmila Gamurari este coordonatoare de programe în cadrul Reprezentanţei în Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene. Este licenţiată în ştiinţe politice, master în diplomaţie şi securitate, susţinut la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.