În pragul reformei APL și al alegerilor locale, moldovenii nu prea știu cum funcționează administrația locală // SONDAJ

Deși alegerile locale se apropie, iar Guvernul pregătește o reformă a administrației publice locale (APL), majoritatea moldovenilor nu prea știu care exact sunt competențele APL sau cum este format bugetul local, iar opiniile lor asupra problemelor APL sunt adesea contradictorii, potrivit unui studiu realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova. Cercetarea a avut la bază un sondaj cantitativ cu un eșantion de 1179 respondenți și o marjă de eroare de 3%, precum și interviuri cu mai mulți experți.

Interesant este că respondenții și experții au viziuni diferite asupra reformei APL. Dacă 63,2% din experți cred că reforma trebuie făcută înaintea alegerilor, doar 25,8% din cetățenii de rând sunt de aceeași părere. 48,3% din ei preferă ca alegerile să fie desfășurate în conformitate cu legislația electorală, opinie împărtășită de doar 33,1% din experți.

Totodată, 33,3% din respondenți și 31,6% din experți cred că actuala structură APL cu 32 de raioane (autorii sondajului nu au inclus cele 5 raioane din stânga Nistrului) și 5 municipii este bună. 58,1% din experți și doar 31% din respondenți cred că trebuie schimbată, iar mult de o treime din respondenți (35,7%) nu s-au putut pronunța. Totuși, la o altă întrebare – dacă sunt mulțumiți de sistemul APL din țară, 56,2% au spus că nu sunt mulțumiți și că trebuie perfecționat.

Una din descoperirile cele mai interesante ale studiului e că 65% din respondenți nu cunosc taxele și impozitele percepute de administrația publică din localitatea lor, iar 27,8% consideră că nici nu au nevoie să știe.

De asemenea, 43% cred că cetățenii nu se interesează de structura bugetului local, iar 30,2% nu știu dacă semeni lor se interesează sau nu. 62,4% nu pot spune dacă autoritățile locale primesc ceva de la guvern sau au suficiente resurse pentru autogestiune. Mai mult decât atât, pentru 50% este greu să spună care anume sunt competențele APL.

Asta nu îi împiedică pe 54% să spună că autoritățile locale nu fac față sarcinilor pe care le au în fața lor. În același timp, aproape jumătate din respondenți (46,8%) apreciază activitatea autorităților locale din localitățile lor drept ”nici bună, nici rea”, 26,3% cred că este bună sau foarte bună, iar 22,4% cred că este rea sau foarte rea. .

Întrebați care sunt obstacolele în oferirea unor servicii publice bune, 44,1% au spus că nu sunt alocați suficienți bani, iar 37% cred că statul nu acordă suficientă atenție acestei probleme. 35,3% dau vina pe indiferența autorităților locale, iar 19,5% pe incompetența lor.

De asemenea, majoritatea de 57,8% cred că organele APL sunt afectate de corupție, iar 58,9% cred Guvernul central trebuie să țină sub control strict activitatea APL.

Autorii studiului menționează că la o bună parte din restul întrebărilor mai detaliate despre reforma APL, cel mai popular răspuns a fost ”nu mă pot pronunța”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare