In Moldova va fi intocmita o harta a paminturilor contaminate cu pesticide

În Moldova va fi întocmită o hartă a pămînturilor contaminate cu pesticide. Acest fapt l-a comunicat agenţiei NOVOSTI-MOLDOVA Mariana Grama, manager al proiectului Programului NATO "Parteneriat pentru Pace". Mijloacele pentru investigaţii vor fi alocate de Alianţa Nord-Atlantică.

După cum se presupune, deja din mai 2008 va începe cercetarea gradului de contaminare a pămînturilor, unde s-au păstrat pesticidele. În total în republică 352 de depozite de chimicale erau plasate pe un teritoriu de peste 400 hectare.

Decontaminarea solului, potrivit spuselor Marianei Grama, va fi etapa finală a lucrărilor de distrugere a pesticidelor în republică.

Programul de distrugere a pesticidelor cu termen expirat, iniţiat de Preşedintele Moldovei Vladimir Voronin cu cinci ani în urmă, a dat rezultate. La sfîrşitul anului 2003 în republică erau în total 7245 tone de pesticide. 4000 tone sînt înhumate în apropierea satului Cişmichioi Găgăuzia. Din cele rămase 2801 tone au fost ambalate. Pentru aceste lucrări au fost cheltuite mijloacele NATO din fondul special "Distrugerea pesticidelor", ale Guvernului RM şi organizaţiei olandeze neguvernamentale – 686 mii euro şi 6,2 milioane lei.

Pentru identificarea pesticidelor pe lîngă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare cu mijloacele Alianţei a fost deschis un laborator. Costul acestui proiect este de 278400 euro.

Evacuarea chimicalelor din republică este cofinanţată de NATO şi Banca Mondială. De la 12 depozite au fost transportate 1150 tone de pesticide şi această operaţiune i-a costat pe donatori 2,6 milioane de dolari. Acum specialiştii Alianţei caută încă 5 milioane de dolari pentru a evacua peste hotarele Moldovei ultimele 2090 tone de pesticide.

Mariana Grama este sigură că aceste mijloace vor fi neapărat identificate, dar a atras atenţia asupra altei probleme. "Deseori populaţia Moldovei nu înţelege sau nu vrea să înţeleagă pericolul utilizării materailelor de construcţie, elementelor de ambalaj şi chiar a pesticidelor sustrase (furate) de pe teritoriile depozitelor. Ţăranii le folosesc în gospodăriile casnice, deşi aceasta este extrem de periculos", – a specificat Grama.

Traducere de S.Scoarţă 
 // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.