In memoriam Grigore Vieru: Ultimele ore din viata poetului

Ultimele ore din viaţa poetului: Grigore Vieru a deplâns faptul că este hărţuit pe nedrept de ziarele „Moldova Suverană” şi „Flux”

De Svetlana Corobceanu

În seara dinaintea tragicului accident, poetul Grigore Vieru a adus un omagiu poetului naţional Mihai Eminescu în incinta căminului cultural din oraşul Cahul, în faţa unei asistenţe de peste 500 de persoane. Întreaga seară Grigore Vieru a fost bine dispus şi, alături de interpretul Fuego şi poetul gălăţean Viorel Dinescu, a cântat un colind ca, apoi, să recite versuri din cartea sa „Taina care mă apără” lansată recent la Iaşi.

Potrivit lui Nicolae Dandiş, lector universitar, directorul Centrului Pro Europa din Cahul, într-un cadru mai restrâns, la recepţia organizată la un restaurant din localitate, gazdele şi oaspeţii s-au lansat în discuţii despre ultimele evenimente din Basarabia. „Grigore Vieru a deplâns faptul că, în loc să scrie cărţi pentru copii, este epuizat de agresiunile murdare la care este supus pe nedrept în presă. A invocat numele lui Mihai Conţiu şi ale altora care îl atacă în ziarele „Moldova Suverană” şi „Flux”. Înainte de a porni pe ultimul său drum, poetul a declarat că „trebuie să facem încă multe pentru revigorarea valorilor pentru care am luptat”.

În timpul spectacolului, Nicolae Dandiş a urcat în scenă şi i-a înmânat din partea cahulenilor un buchet de flori, felicitând poetul cu ocazia apropiatei sale zile de naştere. „Am ţinut să-i urăm sănătate dlui Grigore Vieru, ştiind că se apropie ziua lui de naştere. Nu ne-am gândit că pleacă pentru totdeauna de la noi” , a declarat directorul Centrului.

Potrivit lui Valeriu Baban, profesor la Liceul teoretic din Cahul, Grigore Vieru i-a mărturisit că dorea demult să revină la Cahul, unde a mai fost cu ocazia unei lansări de carte. „Poetul i-a impresionat pe toţi prin bunătate şi modestie. Zâmbetul său sfios a rămas pentru totdeauna în memoria cahulenilor”, a spus, întristat, profesorul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.