In anul trecut numarul bolnavilor de cancer a crescut cu 10 la suta comparativ cu anul 2006

În anul trecut numărul bolnavilor de cancer a crescut cu 10 la sută comparativ cu anul 2006, susţin surse din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Dumitru Sofroni, directorul Institului Oncologic, a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei împotriva Cancerului, că cele mai frecvente forme de cancer de care suferă populaţia Moldovei sunt cancerul pulmonar, de piele şi cancerul mamar.

"Principala cauză a creşterii numărului de bolnavi de cancer este diagnosticul tardiv al bolii. Cel mai des pacienţii se adresează la medic foarte târziu, cancerul fiind depistat în ultimele două faze, atunci când nu mai poate fi tratat. Cele mai frecvente cauze de apariţie ale cancerului sunt fumatul, consumul excesiv de alcool, bronzatul în exes şi obezitatea", a adăugat Sofroni.

Mircea Buga, viceministrul Sănătăţii, a comunicat că unul din cei mai frecvenţi factori de risc în apariţia cancerului este fumatul, mai ales cel pasiv, care afectează mai des copiii. Mai mult de jumătate din copiii din lume inspiră fum de ţigară acasă, fapt care pune în gardă medicina din întreaga lume", a spus Buga.

Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului este organizată la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În Moldova această zi este marcată a şaptelea an consecutiv şi poartă genericul "Copiii şi fumatul pasiv".  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.