Important! Dosarul de învinuire a lui Veaceslav Platon, transmis în instanţa de judecată

Procuratura Anticorupţie a anunţat despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în instanţa de judecată a cauzei, pornite pe numele lui Veaceslav Platon. În cadrul acesteia, procurorii îl învinuiesc de escrocherie şi spălare de bani, care a condus la prejudicierea Băncii de Economii în proporţii deosebit de mari.

Potrivit rechizitoriului, Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 milioane de lei.

Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite obţinute anterior de către învinuit în băncile din Republica Moldova.

În fapt, învinuitul a beneficiat de credite în valoare de peste 800 mln  lei de la BEM, utilizând persoane interpuse  care, pentru obţinerea banilor, au gajat acțiuni la Moldincombank, compania ASITO, bunuri imobile ce aprţineau Moldincombank, precum şi bunuri din Federaţia Rusă.

Banii au ajuns însă pe conturile a zeci de firme off-shore, dar şi a unor  companii şi instituţii financiare din Rusia, Letonia şi Ucraina. Toate acestea pentru a le conferi o provenienţă legală.

În prezent, procurorii au aplicat sechestru pe bunuri, părţi sociale ale companiilor rezidente, ce aparţin învinuitului, şi conturi bancare în valoare de aproximativ 700 mln  lei.

Dacă va fi găsit vinovat, Veaceslav Platon riscă până la 15 ani de închisoare pentru escrocherie şi 10 ani pentru spălare de bani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare