Iluminat stradal inteligent în orașul Cantemir. Cât a costat proiectul

Datorită Uniunii Europene, Cantemir devine unul dintre primele orașe din Republica Moldova care va gestiona iluminatul stradal cu ajutorul unor tehnologii inteligente și eficiente. Lucrările de modernizare a sistemului de iluminat au fost realizate pe 27 de străzi, cu o lungime totală de 11,2 km.

Circa 419 de lămpi vechi și ineficiente au fost înlocuite cu LED-uri eficiente energetic, cu o durată de viață de 13 ani, scrie Gazeta de Sud.

Noul sistem de iluminat stradal permite dirijarea și controlul la distanță, prin intermediul rețelelor mobile GSM, fără ca operatorii să părăsească locul de muncă și, astfel, să economisească timp pentru rezolvarea situațiilor de urgență.

Grație acestui sistem se vor economisi mai mult de câteva zeci de mii de lei pe an.

„Reducerea cheltuielilor la electricitate va asigura nu doar protejarea mediului, dar va îmbunătăți și serviciile publice. Acest fapt este important pentru bugetul municipal, deoarece fondurile economisite vor fi utilizate pentru investiții noi în domenii precum educație, proiecte sociale”, a spus Roman Ciubaciuc, primarul orașului Cantemir.

Costul total al implementării acestui proiect este de 250 000 euro, dintre care 80 la sută reprezintă fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene, 30 000 euro – contribuția orașului Cantemir și 20 000 euro sunt dintr-un grant oferit de Fondul pentru Eficiență Energetică.

Proiectul finanțat de UE „Undă Verde Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal” este implementat în orașele Cantemir și Ocnița de către „Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile” (AEER), în colaborare cu autoritățile publice locale, în cadrul Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale”, mai scrie sursa citată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.