„Ilicit? Se confiscă!” Funcționarii corupți vor rămâne fără averile dobândite ilegal

Funcționarii condamnați pentru acte de corupție vor rămâne și fără averile agonisite de-a lungul anilor, dacă nu vor putea demonstra în instanță proveniența legală a acestora. Măsura este inclusă într-un pachet de modificări legislative pentru combaterea corupției, care au intrat în vigoare.

Noua componentă este definită drept „confiscare extinsă” a averilor ce nu pot fi justificate. Astfel, conform noilor prevederi, procurorul va trebui să probeze în instanță că o anume persoană a fost implicată, într-un interval de timp, în săvârșirea unor infracțiuni, iar judecătorul poate dispune confiscarea bunurilor deținute de persoana condamnată, dacă ajunge la concluzia că valoarea acestora este disproporționată în raport cu veniturile sale legale.

Pe lângă această normă, pachetul legislativ anticorupție introduce răspunderea penală pentru îmbogățire ilicită, prevede testarea la poligraf a candidaților la funcția de judecător și procuror și înăsprește simțitor alte sancțiuni ce pot fi aplicate funcționarilor cu cinstea pătată.

„Este simbolic faptul că pachetul legislativ anticorupție, care prevede confiscarea extinsă a averilor pentru corupție și sancționează penal îmbogățirea ilicită, intră în vigoare în ziua în care Parlamentul European a votat practic unanim o nouă directivă privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni!”, notează cu această ocazie, pe contul său de Facebook, ministrul Justiției, Oleg Efrim.

Vom menționa că directiva la care face referință ministrul Oleg Efrim, propusă de europarlamentara din România, Monica Macovei, devine în acest fel obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

Pachetul de amendamente anticorupție care a intrat ieri în vigoare în Republica Moldova a fost inițiat de Ministerul Justiției în toamna anului 2012 și votat de Parlament în decembrie 2013. Deputații moldoveni au acceptat aceste inițiative, în pofida rezistenței vehemente pe care a fost opusă de o bună parte a corpului de magistrați.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare