IFAD – o şansă pentru agricultura Moldovei

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), împreună cu Republica Moldova, precum şi în colaborare cu guvernul danez, a lansat proiectul IFAD-5, proiectul este destinat: acordării serviciilor financiare pentru regiunile rurale şi dezvoltarea afacerilor agricole.

Proiectul IFAD-5, în valoare de 19,5 milioane de dolari, urmează să fie pus în aplicare în perioada 2011-2016 şi este menit să acopere cererea de pe piaţa financiară şi de a presta servicii financiare pentru producătorii agricoli. O parte a proiectului, este finanţată de guvernul danez, care va aloca 4,5 milioane dolari, bani meniţi să sprijine tinerii antreprenori din zonele rurale.

Într-un discurs, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a mulţumit partenerilor menţionaţi anterior, pentru sprijinul acordat în domeniul agricol, deoarece aceasta, este ramura de bază a economiei moldoveneşti, dat fiind faptul că, Moldova este o ţară agro-industrială.

În contextul crizei economice şi a schimbărilor climatice globale, Bumacov, a subliniat necesitatea de finanţare, menită să încurajeze activităţile agricole din ţară. El a mai subliniat în acest mod că, proiectul IFAD este bine cunoscut la noi în ţară, fiind unul dintre cele mai bune programe pentru dezvoltare a agriculturii Republicii Moldova.

Managerul IFAD în Republica Moldova, Abdelkarim Sma, a declarat că proiectul lansat, este format din trei componente: dezvoltarea afacerilor agricole, servicii financiare rurale şi dezvoltarea infrastructurii publice rurale, din punct de vedere economic.

Până în prezent, cu ajutorul aceluiaş fond, s-au înregistrat realizări frumoase, cum ar fi: 1994 hectare de pomi fructiferi şi 1518 hectare de viţă de vie, au fost plantate, au fost construite 70 de aparate frigorifice cu o capacitate de peste 30.000 de tone şi au fost achiziţionate 327 maşini agricole, inclusiv tractoare si combine.

Potrivit şefului departamentului pentru punerea în aplicare a programelor IFAD în Republica Moldova, Victor Roşca, Moldova a aderat la Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă în 1996.

Primului acord de finanţare între IFAD şi Moldova a fost semnat în anul 2000, fiind urmat de patru proiecte de finanţare a agriculturii, în valoare de 69,9 milioane de dolari în total.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.