Guvernul a instituit o nouă sărbătoare – Ziua Portului Popular !Află când va fi marcată

Guvernul Republicii Moldova a aprobat în cadrul ședinței de astăzi o hotărâre privind instituirea unei noi sărbători Ziua Portului Popular. Aceasta urmează a fi marcată în fiecare a patra duminică a lunii iunie şi are drept scop promovarea valorilor autentice de patrimoniu cultural imaterial, comportate de costumul tradițional.

Anual, în această zi, la nivel național vor fi desfășurate activități culturale care vor pune în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurilor diverse de broderie, semnificația mesajelor vechi a simbolurilor care se regăsesc pe diferitele piese din portul popular.

De notat că până în prezent Ministerul Culturii a organizat Festivalul Iei, Parada Portului Popular, Gala Portului Popular de Iarnă, manifestaţii organizate cu prilejul Zilei Independenţii Republicii Moldova din anii 2013-2014.

În ultimul timp costumul popular se bucură de o popularitate tot mai mare fiind îmbrăcat nu doar la sărbătorile naționale, ci și la nunți, botezuri, sărbători de importanță locală.

Costumul tradițional, numit şi Port Popular, este marcă a identităţii, simbol care ne reprezintă alături de simbolurile de stat, stemă, drapel, blazoane, fiecare popor păstrând un ansamblu vestimentar propriu, ca unul din cele mai vechi însemne.

Cristalizat în spaţiul nostru cultural timp de secole, acesta a fost purtat de toate păturile sociale: nobilime, intelectuali, ţărani.

În societatea contemporană există un interes sporit faţă de costumul autentic. Meşterii populari şi chiar cetăţenii confecţionează costume şi descoperă valorile acestuia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.