Guvernul a aprobat strategia de dezvoltare a industriei nationale

Ritmul anual de crestere a productiei industriale va fi de 8-10%, in medie pe an, iar ponderea industriei in Produsul Intern Brut (PIB) va constitui 20-22%, la sfirsitul anului 2015, potrivit Strategiei de dezvoltare a industriei Republicii Moldova pe perioada de pina in anul 2015, pe care Guvernul a aprobat-o pe 16 august a.c., transmite Agentia INFOTAG.

Obiectivul principal al Strategiei este formarea unui sector industrial al economiei tehnologic avansat, eficient si competitiv, racordat la standardele europene. Acest deziderat presupune realizarea mai multor subobiective pe termen scurt si mediu: cresterea exporturilor de produse industriale catre tarile Uniunii Europene, acoperirea maxima a pietei interne cu marfuri autohtone, majorarea numarului angajatilor intreprinderilor din sectorul industrial pina la 20% din totalul angajatilor ocupati in economia nationala. in 2015, ponderea ramurilor scientointensive si tehnologic avansate urmeaza sa atinga nivelul de 2% din productia industriala totala.

Strategia va fi un reper pentru elaborarea ulterioara a programelor de sustinere si dezvoltare a ramurilor prioritare ale industriei, stabilite in Strategie dupa principalele criterii economice, cum ar fi marimea valorii adaugate, obtinute in procesul de productie, nevoia pietei interne de produsele ramurii, potentialul de export. Printre acestea, pe linga domeniile traditionale ca industria alimentara, usoara, constructoare de masini agricole, se numara si unele mai noi, bazate pe tehnologii informationale.

La elaborarea proiectului documentului au contribuit experti de la Academia de Stiinte a Moldovei, ministerele Industriei si Infrastructurii, Economiei si Comertului, Universitatii Tehnice, experti independenti. Proiectul a fost avizat de experti de la Comisia Europeana, UNIDO, din Suedia, SUA, si plasat pe site-ul ASM pentru dezbateri publice.

"Planul de actiuni care insoteste Strategia prevede masuri importante de pregatire a personalului in industrie, elaborarea cadrului legislativ necesar bunei functionari a ramurii, consolidarea eforturilor organelor publice centrale si locale pentru atingerea scopului de industrializare a tarii. Acest plan se afla in derulare", a declarat Vladimir Antosi, ministrul Industriei si Infrastructurii, care a prezentat documentul in sedinta de Guvern.// Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.