Gerul a lăsat fără apă mai mulți locuitori ai capitalei. Zeci de instalaţii de apă au îngheţat

Gerul din ultimele zile a lăsat fără apă mai mulţi locuitori ai Chişinăului, după ce zeci de instalaţii de apă neprotejate au îngheţat.La Departamentul dispecerat al S.A. „Apă-Canal Chişinău” au fost înregistrate circa 30 de cazuri de îngheţ a branşamentelor şi a apometrelor.

Este vorba despre instalațiile din sectorul particular, 4 dintre acestea fiind din suburbiile Chișinăului. La necesitate, echipele de intervenţie ale întreprinderii se deplasează în adresele vizate pentru a remedia problemele apărute.

În contextul avertizărilor lansate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, „Apă-Canal Chişinău” reaminteşte consumatorilor, că în perioada rece a anului, este necesar să fie întreprinse măsuri de protecţie şi încălzire suplimentară a branşamentelor şi apometrelor.

Astfel, pentru a reduce la minimum neplăcerile cauzate de îngheţuri, consumatorii urmează să asigure protecţia şi integritatea fizică a apometrelor, care sunt amplasate în căminurile din curţile imobilelor particulare, cât şi din subsolurile blocurilor, iar gestionarii trebuie să termoizoleze regulamentar gurile de acces la revizii, reţelele interioare de canalizare şi branşamentele.

În scopul evitării unor eventuale avarii, precum şi a unor cheltuieli inutile, este necesar ca branşamentele şi apometrele să fie izolate cu materiale speciale, lăsând liber doar cadranul de citire a datelor de consum de apă.

De asemenea, capacul de acces care închide căminul, trebuie să fie foarte bine ermetizat. Gestionarii fondului locativ sunt obligaţi să protejeze aceste bunuri.

S.A. „Apă-Canal Chişinău” avertizează că îşi declină responsabilitatea pentru sistarea ulterioară a furnizării serviciilor de alimentare cu apă în cazul în care condiţiile enumerate nu vor fi respectate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.