Fundație moldo-olandeză, trasă pe sfoară de autorități. Un azil de bătrâni nu poate fi dat în exploatare din cauza „unor conflicte de interese”/ VIDEO

Fundația Creștină de Ajutorare “Moldova-Olandeză” plătește anual peste 300 de mii de lei Ministerului Afacerilor Interne pentru chiria unui imobil care urma să fie transformat într-un azil de bătrâni. După numeroase investiții, clădirea rămâne a fi nefuncțională pentru că nu este conectată la rețelele de apă potabilă, energie electrică și termică. În timp ce Întreprinderea Municipală Apă Canal susține că imobilul nu poate fi conectat pentru că se află în Zona de Protecție Sanitară de 100 de metri a Stației de tratare a apei potabile, reprezentanții Fundației spun că există un conflict de interese, iar “Apă Canal” și MAI își pasează responsabilitățile unul altuia.

Totul a început în 2011, când Fundația moldo-olandeză încheiase un contract de locațiune pe un termen de 30 ani, obligându-se să achite anual 320 de mii de lei pentru chirie. Deși clădirea nu dispunea de utilități, reprezentanții MAI au dat toate asigurările că problema este una de moment și că în scurt timp imobilul va fi conectat la rețeaua de apă, energie termică și electrică. Timp de aproape patru ani, conducerea Fundației a înaintat plângeri și solicitări, iar problema rămâne nesoluționată până astăzi.

“Este un conflict de interese. Șeful de la Apă-Canal ne-a propus să facem schimb de clădiri”
Veaceslav Scripnic, membru în Consiliul de Administrare a Fundației susține că este vorba, în mod cert, despre un conflict de interese. “Primele două luni de la preluarea clădirii am avut și apă, și lumină. Apoi, brusc, au dispărut toate utilitățile. Este vorba de un conflict de interese. Alături de azil se construiește un complex locativ. Clădirea noastră este în drum, le încurcă, ei zic că lumea nu ar cumpăra apartamente lângă un azil de bătrâni. La început ne-a chemat șeful de la Apă-Canal, Constantin Becciev, și ne-a propus să facem schimb de clădiri – să ne dea o clădire în Sângera în schimbul celei din sectorul Râșcani ”, povestește Veaceslav Scripnic.

Reprezentanții Fundației spun că au cheltuit deja peste 2 milioane de lei pentru renovarea clădirii. “Am renovat vechea clădire, care a fost o cazarmă MAI, am reabilitat acoperișul, am instalat termopane, imobilul acum este locuibil, doar că nu are acces la utilități”, spune Scripnic.

MAI strange din umeri
Reprezentanții Fundației moldo-olandeze au adresat mai multe plângeri și solicitări Ministerului de Interne, multe dintre ele rămânând fără răspuns. Aceștia susțin că suportă cheluieli enorme, fiind nevoiți să procure generatoare electrice, combustibil pentru ele, dar și să aducă apă în cisterne. Totodată, conducerea Fundației menționează că imaginea organizației și-a pierdut din credibilitate în fața donatorilor pentru că nu a onorat termenul de dare în exploatare a azilului – 2012 (!).

raspuns_mai“Noi nu putem acționa în judecată Apă-Canal, nu suntem proprietarii clădirii. MAI trebuie să facă asta. Suntem în dialog cu ambele părți, care ne tot promit. Ni se spune: Domnilor, liniștiți-vă, problema va fi rezolvată ”, adaugă Veaceslav Scripnic.

Moldova.ORG a adresat o solicitare către MAI pentru a obține mai multe informații în legătura cu situația creată. Instituția a refuzat să ne comunice dacă imobilul a fost conectat anterior la rețeaua de apă și dacă au fost înreprinse anumite măsuri pentru a despăgubi Fundația, atâta timp cât clădirea nu este folisită conform destinației.

În răspuns, MAI a comunicat că a adresat mai multe demersuri către “Apă-Canal Chișinău”, care, la rândul său, spune că imobilul nu poate fi conectat la rețeaua de utlități pentru că “imobilul se află în Zona de protecție Periculoasă a Stației de clorurare”, iar “amplasarea în această zonă a altor obiecte, decât cele necesare, este strict interzisă”.

Șeful de la Apă-Canal neagă acuzațiile
Șeful Întreprinderii Apă-Canal, Constantin Becciev, a refuzat să discute cu reporterul Moldova.ORG, sugerându-ne că problema ține doar de MAI, care ar trebui s-o soluționeze. Totodată, acesta a negat că ar fi propus conducerii Fundației un schimb de imobile.

“Noi am adresat răspunsuri oficiale către MAI, explicând de ce imobilul nu poate fi conectat la rețeaua de apă și electricitate. Nu putem merge împotriva legii”, a spus Nadejda Fotescu, purtătorul de cuvânt al instituției.

Disperați, reprezentanții Fundației speră că li se va face dreptate, chiar și după trei ani, iar azilul de bătrâni va fi, într-un final, dat în exploatare și va deveni casă pentru mai mulți bâtrâni ai străzii sau aflați în deficultate.

Imobilul din proprietatea MAI care urma să fie transformat în azil de bătrâni

azil_de_batrani_riscani1 azil_de_batrani_riscani2

 Complexul locativ care se construiește alături

blocuri_riscani

NED logo shortPrintAcest material a fost realizat în cadrul proiectului “Fortificarea independente mass-media online din Republica Moldova prin transferul de know how din Uniunea Europeană”, coordonat de Moldova.ORG. Acest proiect este implementat cu suportul Parteneriatului European pentru Democrație (EPD) din resursele financiare oferite de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare