Franţa: Tabu asupra «Twitter» şi «Facebook»

De Victor Neaga/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Autorităţile franceze consideră că menţionarea numelor reţelelor sociale în emisie este o publicitate ascunsă. Televiziunilor şi radiourilor de frunte din Franţa le-a fost interzis să pronunţe în emisie cuvintele «Twitter» şi «Facebook». Singurele excepţii sunt cazurile în care activitatea celor două reţele sociale devine subiect de ştiri.

Consiliul Audiovizualului din Franţa vrea să nu mai audă companiile de televiziune sau radio cerând publicului să adauge paginile lor la prieteni. În acelaşi timp, se permite să să se zică: "căutaţi-ne pe reţelele sociale".

Pe 27 mai, Consiliul a concluzionat că menţionarea numelor specifice ale serviciilor de internet este contrară legislaţiei în vigoare, din 1992, despre interdicţia publicităţii ascunse.

Potrivit secretarului de presă al Consiliului Audiovizualului, Christine Kelly, menţionarea constantă a numelor celor mai mari reţele sociale în emisie poate să "dea prioritate uneia din reţele, spre exemplu Facebook, estimat deja la o valoare de miliarde de dolari, în timp ce numeroase reţele sociale mici luptă pentru recunoaştere".

Cu toate acestea, după părerea jurnalistului canadian Fraser Matei, care lucrează în Paris, astfel de exemple confirmǎ "ostilitate profundă a mentalităţii franceze în raport cu dominaţia anglo-saxonǎ culturalǎ".

Potrivit unor rapoarte, valoarea de piaţă curentă a reţelei Facebook depăşeşte preţul eBay (capitalizare de peste 30 miliarde dolari) şi Yahoo (18,07 miliarde de dolari). Facebook Corporation intenţionează să organizeze IPO în aprilie 2012.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare