Festivalul Internațional de Muzică ,,Mărțișor”, la cea de-a 48-a ediție

Ajuns la cea de a 48-a ediție, Festivalul Internațional de Muzică ,,Mărțișor” își reconfirmă atractivitatea. Tot mai mulți artiști din țară și din străinătate acceptă să participe la concertele care se organizează pe parcursul a 10 zile, începând cu 1 martie. Pentru mulți artiști din țara noastră acest festival a constituit pista de lansare sau scena cea mai preferată, după cum au declarat aceștia pentru Moldova.ORG.

Mihai MunteanuMihai Muntean, prim solist al Operei Naționale

Acest Festival, cu o denumire atât de gingașă, de muzicală ,,Mărțișor”, numai în Moldova putea să se organizeze. Pentru că el simbolizează dragoste, puritate, așa cum este sufletul poporului nostru. Aștept cu emoții fiecare început de primăvară, știind că voi avea din nou bucuria reîntâlnirii cu admiratorii mei, fie la Palatul Național sau în altă sală de concert. Imi face plăcere să afirm că sunt printre puținii artiști din Republica Moldova, dacă nu chiar unicul, care am participat la toate edițiile acestui extraordinar Festival, fie la concertele de inaugurare și de închidere, sau în spectacolele desfășurate pe parcursul celor 10 zile. Este o adevărată sărbătoare a Muzicii, dar și a prieteniei. Dacă în perioada sovietică participau colective și artiști doar din republicile unionale, dar trebuie să recunoaștem că veneau cei mai buni, acum avem oaspeți din multe state europene, dar și din cele mai îndepărtate țări ale lumii. Este foarte frumoasă această armonie între culturi, sincronizarea lor, așa cum armonie este în Alb și Roșul Mărțișorului.

botgros_moldova24_infoNicolae Botgros, dirijorul Orchestrei Naționale de muzică populară ,,Lăutarii”

De 36 de ani, de când sunt dirijorul Orchestrei ,,Lăutarii”, particip la acest Festival. Or, mi-a devenit mai drag, mai aproape de inimă de când în programele prezentate de orchestra ,,Lăutarii” sunt incluși și interpreți din România. Cei  mai valoroși exponenți ai zonelor folclorice din România au evoluat în cadrul Festivalului ,,Mărțișor”, cei care ne dau lecții cum să păstrăm folclorul nostru, cum să ne respectăm spectatorii. Participăm atât în spectacolele prezentate la Chișinau, cât și în localitățile țării, acolo unde întâlnim de fiecare dată un public deosebit, cel care ne așteaptă cu mult drag, deoarece rare sunt posibilitățile de a asista la un concert al Orchestrei ,,Lăutarii”. Consider, binevenită ideea Ministerului Culturii de a organiza concerte cu artiști profesioniști în teritoriu. Am spus că particip cu mare plăcere de fiecare dată la acest Festival, oricum, cea mai memorabilă evoluare a fost anul trecut, când Concertul de Închidere a avut genericul ,, Nicolae Botgros la ceas aniversar”. A fost serata mea de creație la care au participat cei mai dragi artiști sufletului meu de pe ambele maluri ale Prutului. Am oferit publicului spectatotorpeste 5 ore de muzică într-o variantă interpretativă de excepție.

zinaida-julea_radiochisinau_mdZinaida Julea, interpretă de muzică populară

Nu am socotit la câte ediții ale Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor” am participat, dar cert e că la foarte multe. Vorba e că în perioada când activam în orchestra ,,Fluieraș” turneele noastre erau îndelungate, uneori durau mai multe luni și putea să se întâmple să nu fim în Moldova. Acesta este unicul motiv că nu am participat, poate, la vreo 10 ediții din cele 48 ale Festivalului. În rest am participat, fie la Palatul Național, în concertele așa mai oficiale, fie în satele Moldovei, căci orchestra ,,Fluieraș” era un colectiv concertistic, având plan de concerte în Moldova. De fapt, acesta era specificul tuturor formațiilor de la Filarmonică, unde  s-a copt ideea acestui eveniment cultural, devenit atât de popular, ea venind de  Alexandr Fediko, directorul acestei instituții. Pe parcursul anilor s-au încercat diverse formule de realizare, într-un timp devenise doar Festival folcloric cu participarea colectivelor și artiștilor din diferite țări, oricum s-a revenit la ceea ce trebuie să fie – o sărbătoare a Muzicii cu prezentarea tuturor genurilor de muzică. Ia să vedeți ce frumusețe o să fie la Concertul de inaugurare din acest an. Eu voi participa cu orchestra condusă de frații Vasile și Vitalie Advahov, dar în program sunt și interpreți de muzică clasică, cap de afiș la acest capitol – Valentina Nafornița și Ilian Gîrneț, nume de rezistență, nume foarte sonore. La fel sunt și interpreți de muzică ușoară, formații coregrafice. Sunt și oaspeți din străinătate. Va fi ceva deosebit, va asigur.

nina_crulicovschi_moldovenii_mdNina Crulicovschi, interpretă de muzică ușoară

Când activam la Filarmonică, în formațiile ,,Bucuria”, ,,Orizont”, am avut multe spectacole în satele Moldovei în perioada Festivalului,,Mărțișor”. Era un eveniment cultural așteptat de noi, tinerii artiști de atunci, dornici să ne întâlnim cu spectatorii. Apoi, timp de 12 ani am activat la Teatrul ,,Alexandru Davila” din Pitești și evoluările mele în Moldova au devenit ocazionale. Oricum, de acest Festival mă leaga aminiri frumoase, caci la 5 martie anul 2010 la Palatul Național a fost serata mea de creație, prilej cu care mi s-a conferit și titlul de artistă a poporului. Desigur, imi doresc să particip la asemenea spectacole, fie cu muzică ușoară sau populară, că ambele genuri îmi sunt la fel de dragi, dar fiecare regizor are conceptul său, echipa sa de artiști cu care colaborează. Sper că în acest an să reușesc să realizez o serată de creație, cum spun eu, de totalizare a tot ce am reușit să fac pe parcursul anilor. Nu vreau să spun ca va fi ultima. Orice ar fi, viața e frumoasă. Vine primăvara și trebuie să ne bucurăm de renașterea naturii. Este atât de pură.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.