Expertii CoE constata: Codul Audiovizualului contine “neajunsuri serioase”

Proiectul Codului Audiovizualului trebuie privit ca un semn al progresului, dar un sir de prevederi ale documentului contin „neajunsuri serioase” si necesita modificari si completari. Aceasta este concluzia expertilor Consiliului Europei Eve Salomon si Karol Jakubowicz asupra proiectului CA, adoptat de Parlament in prima lectura.

Printre lacunele proiectului Codului, ei au nominalizat: abilitatea guvernarii sau aliantei guvernamentale de a exercita influenta si controlul inoportun asupra Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) si prin cel din urma asupra tuturor radiodifuzorilor, Internetului si, in special, asupra institutiei publice a audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova” (TRM); lipsa prevederilor ce tin de audiovizualul public local; ajustarea incompleta si uneori eronata la standardele europene; reglementarea inadecvata a chestiunilor legate de proprietate si pluralitate etc.

Referindu-se la modul de numire a membrilor CCA, prevazut de proiect – la propunerea fractiunilor parlamentare cu votul a 2/3 din deputati – autorii expertizei sustin ca „toate acestea inseamna ca controlul politic asupra audiovizualului este scris in mod deschis in proiectul Codului”. Expertii propun ca in acest domeniu proiectul Codului sa fie reformulat completamente, iar desemnarile sa fie reglementate astfel, incit sa asigure prezenta permanenta in componenta Consiliului a unor membri experimentati. Ei mai recomanda clarificarea si modificarea rolului si functiilor CCA, in special, in raport cu TRM, reflectarea alegerilor si monitorizarea serviciilor de programe oferite. Pentru a evita presiunile politice asupra CCA prin utilizarea mecanismului de finantare, trebuie sa se acorde atentie finantarii, cel putin partiale, printr-un impozit impus radiodifuzorilor. Acest impozit ar putea include taxe pentru licenta si o taxa anuala de reglementare, insa nu ar trebui sa includa amenzi.

Expertii CoE au atentionat si asupra faptului ca proiectul Codului este concentrat numai asupra TRM, in calitate de radiodifuzor national, si nu acorda atentie posturilor publice locale. Ei recomanda modificarea Proiectului Codului la capitolul reglementarii posturilor publice locale si asigurarii supravietuirii lor in calitate de organizatii audiovizuale cu adevarat independente. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare