Esențial: Zelenski a confirmat ceea ce deja știam despre Moldova, câți moldoveni vor să rămână în țară și Dan Balan, sub lupa Roskomnadzor

Azi a fost o zi plină de știri, investigații și inaugurări, în timp ce urmărim cu un ochi efectele devastatoare ale catastrofei din Turcia și Siria. Salvatorii noștri deja sunt acolo și probabil ai văzut deja cum au salvat un copil de doar trei ani din ruine. 

Noi am ales știrile care poate ți-au scăpat, dar care ne spun ceva despre noi și lumea din jurul nostru.  

🎧 Zelenski ne-a spus ceea ce știam deja cu toții: există un plan rusesc de destabilizare a situației politice din Moldova. Serviciile ucrainene au interceptat informația și această i-a fost transmisă președintei Maia Sandu, a declarat Zelenski la Bruxelles. „Un document rusesc arată cine, când și cum urmează să rupă Moldova, ordinea democratică a acestei țări și să stabilească controlul asupra acesteia”, a spus Zelenski.  

🚘O parcare multietajată a fost inaugurată astăzi de primarul Ion Ceban, în centrul Chișinăului. Deși parcarea este privată, realizată de un agent economic în parteneriat cu UTM și APP, meritele pentru construcție și le-au atribuit mai multe persoane. Ion Ceban spune că primăria „a salutat” proiectul, în timp ce guvernarea l-a criticat, iar fostul vice-primar Victor Chironda spune că el este autorul proiectului. În schimb cetățenii au fost indignați de prețul parcării: 50 de lei pentru o oră.

Sursa: Facebook/ Ion Ceban
Sursa: Facebook/ Ion Ceban

🚗 Avem tot mai multe mașini electrice și hibride în Moldova. Datele ASP arată că în 2022 erau înmatriculate 1973 vehicule electrice și 31643 vehicule hibrid, cu 841 și respectiv 5378 mai multe decât în 2021. În curând aceste mașini vor avea și plăci de înmatriculare speciale: fundal alb și simboluri de culoare verde, la fel ca în Norvegia, China, Marea Britanie, Canada. 

 💾 Un centru special al Roskomnadzor controlează conversațiile rușilor despre război și despre Putin pe internet. Jurnaliștii  ruși  scriu că centrul rus colectează „falsuri” despre armata rusă de pe rețele, ajută Yandex-ul să elimine informații despre crimele armatei și antrenează rețele neuronale pentru a depista critici aduse lui Vladimir Putin. Pe lista liderilor de opinie monitorizați de ruși se află și artistul Dan Bălan.  

😦Surprinzător, dar 75% din moldoveni nu vor să emigreze, arată un studiu internațional la care au participat peste 54,3 mii de oameni din 57 de țări ale lumii. La acest capitol suntem pe locul cinci între statele incluse în sondaj. Rate mai înalte sunt în Vietnam (91%), Pakistan (78%), Coasta de Fildeș și Georgia – câte (77%), în timp ce media globală este de 58%. Cea mai mare dorință de a se muta în altă țară este în Africa sub-sahariană (56%) și America Latină (54%). 

🎉Vera Tudos din satul Frumușica, Florești este o toboșară căreia i s-a dus vestea în toată regiunea. Ea spune că a început să bată toba „de mică”. A fost inspirată de fratele său, care bătea toba la nunți și cumetrii. Așa a învățat să bată toba „din auz”. Vezi mai jos materialul realizate de Observatorul de Nord. 

UCRAINA 

 Volodîmîr Zelenski își continuă turneul european cu o vizită la Bruxelles, în cadrul summitului istoric dedicat Ucrainei. Acesta a primit asigurări din partea liderilor europeni și promisiuni că Ucraina se va bucura în continuare de susținere. 

Între timp, trupele ruse se pregătesc pentru un nou atac masiv asupra Ucrainei. Federația Rusă a pregătit deja 1.800 de tancuri, 3.950 de vehicule blindate, 2.700 de sisteme de artilerie, 400 de avioane. Conform estimărilor oficialilor ucraineni, numărul trupelor ruse de ocupație în Ucraina a depășit 300.000 de oameni. 

Rusia desfășoară operațiuni de atac în cinci direcții, încercând să preia controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Luhansk. Ucraina a respins atacurile în apropierea a 19 localități. Rușii folosesc activ aviația pentru a lovi pozițiile forțelor de apărare. 

📷 imaginea zilei 

Zona Robu, baltă în localitatea Slobozia Mare, Cahul. 

Sursa: Facebook/ Viorica Paladi
Sursa: Facebook/ Viorica Paladi

🍫 la desert 

Ai chef să vezi ceva interesant? Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii transmite live tot ce se întâmplă la o hrănitoare a pițigoilor din raionul Sângerei.  

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare