Esențial: Unde divorțează moldovenii, cum studenții sunt ademeniți cu bani u(ȘOR)i și Maia Sandu e la Kyiv

Simți? Primăvara se pare că își reintră în drepturi iar în față avem două zile de odihnă. Nu uita să-ți agăți azi mărțișorul de un copac, dar și să citești știrile esențiale ale zilei. 

👉Lațul Gazprom-ului se rupe mai tare! Compania Energocom a cumpărat, în premieră, de pe Bursa Română de Mărfuri 24 de MWh de gaze naturale, câte 1 MWh pe oră pentru ziua de mâine. Prețul unui MWh a constituit 240 de lei românești (echivalentul a 48,82 euro). Gazele urmează să fie revândute către SA Moldovagaz. Responsabilii de la întreprindere spun că astfel are loc diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și se caută surse la preț accesibil. 

🖊️ Tot astăzi, Energocom a semnat un contract nou cu Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) la prețul de 66 USD/MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni, iar asta înseamnă că am putea avea energie electrică mai ieftină.  

🎤Noutăți din Parlament: 

Angajații rezidenților parcurilor IT vor putea munci de la distanță, inclusiv din afara Republicii Moldova. În 2022 volumul de vânzări al rezidenților parurilor IT din Republica Moldova a depășit 7,5 miliarde de lei, cu aproape 49% mai mult față de 2021. 

Băncile comerciale, societățile de asigurări și unele companii vor fi obligate să creeze comitete de audit. Astfel, controlul de audit va avea loc pe durata întregului an, spre deosebire de misiunile de audit obișnuite, efectuate de Curtea de Conturi sau de controalele comisiei de cenzori.  

🙄Cum divorțează moldovenii? În judecată. ASP anunță că din numărul total al actelor de divorț înregistrate în 2018-2022, 63,8% au fost înregistrate în temeiul hotărârilor judecătorești. Adică, desfacerea căsătoriei a avut loc în instanța judecătorească, pentru că soții nu au ajuns la un acord privind întreținerea și domiciliul copiilor sau pentru nu a existat acordul la divorț al unuia dintre ei. ASP precizează că 9,6% de căsătorii au fost desfăcute la ASP în temeiul declarației comune a soților, iar 3,25% – la notar. 

😓Pațanii, cine vrea de lucru. Dați-mi un mesaj. Plătesc destul de bine. 50 de euro pe zi”. Acesta este mesajul cu care mai mulți studenți din Chișinău sunt ademeniți să participe la manifestațiile inițiativei „Mișcarea pentru Popor”, coordonată, de facto, de Partidul Șor. O investigație de reporterii de ZdG. 

👱Premieră istorică în SUA! Donald Trump e primul președinte american judecat pentru o infracțiune. Aceasta după ce actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels a susținut că a avut relații sexuale cu fostul președinte și că a primit 130.000 de dolari în 2016, din fondurile de campanie ale lui Trump, pentru a ține relația secretă. 

💵 Dacă nu noi, atunci alții! Un nou rating al celor mai bogate 25 de țări din lume, în funcție de PIB pe cap de locuitor, arată că pe primul loc se situează Luxemburg cu un PIB pe cap de locuitor de 128.820 USD, fiind urmată de Irlanda cu un PIB pe cap de locuitor de 107.000 USD și de Elveția, cu aproape 94.000 USD. Spre comparație, PIB-ul Moldovei pe cap de locuitor în 2021 a fost de 14.258 dolari. 

📺Natalia Gârbu, fondatoarea revistei Mahala, anunță lansarea filmului documentar „Intersecții”. „Fiecare viață este foarte importantă. Iar cosmosul pe care așa de tare vrem să îl cucerim, este, de fapt, în fiecare din noi, în fiecare din oamenii de alături. Noi am dat acestui gând formă și așa s-a născut acest experiment, acest documentar”, spune artista. 

UCRAINA

  • Maia Sandu se află în Ucraina, unde este marcat astăzi un an de când trupele ruse s-au retras din Bucea. Orașul a fost 33 de zile sub ocupația rusă, timp în care peste 1.400 de persoane au fost ucise, dintre care  37 copii.  
Sursa foto: Facebook/ Kyiv Independent
Sursa foto: Facebook/ Kyiv Independent

 

  • Armata rusă a suferit mult în Ucraina, dar este încă capabilă să continue să lupte, folosind arme vechi și înregistrând pierderi umane. Experții spun că Rusia este gata să reziste, dar în cele din urmă așteaptă până când întreaga lume se va sătura să susțină Ucraina. Putin speră că atunci îi va fi mai ușor să-și atingă obiectivul principal – de a se impune în Ucraina. Dar își poate permite Rusia un război de mai mulți ani citește aici.  
  • Rusia preia la 1 aprilie președinția Consiliului de Securitate al ONU. „Este o glumă proastă”, a declarat șeful Diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba. „Rusia și-a uzurpat locul; ea duce un război colonial; președintele său este un criminal de război”, a argumentat Kuleba. Casa Albă a declarat că, din păcate, Rusia este un membru permanent al Consiliului de Securitate și nu există modalități legale internaționale reale de a schimba această realitate. Președinția Consiliului se are loc prin rotație o dată în lună, în ordine alfabetică. 

📸imaginea zilei 

Latrină cu dublă utilitate în Bălți. 

Sursa foto: Facebook/ Planeta Bălți
Sursa foto: Facebook/ Planeta Bălți

🍡la desert 

Recomandarea colegei noastre Patricia Mihailă pentru diseară este expoziția „Bazzart”. Un eveniment organizat pentru a 5-a oară, care adună sub un acoperiș lucrările unor artiști locali independenți. Pictorul Dorin Nebunu, gazda expoziției, promite un eveniment cald de conexiune „care respiră prin artă”, susținut de o performanță vizuală și un jam muzical inedit din partea unei formațiuni artistice experimentale. Locație: atelierul pictorului de pe strada Alexandru cel Bun 34. 

Ne auzim luni cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare