Esențial: O brânză, nu plăcinte. Cine apără limba „moldovenească” și tânărul care cântă la 10 instrumente

Specialiștii de la ANSA ne-au informat astăzi despre plăcintele cu brânză, care de fapt nu este brânză ci un amestec de grăsimi vegetale. Știrea a surprins și nu prea, pentru că mulți din noi măcar o dată și-au pus întrebarea despre calitatea umpluturii. Dar în afară de această noutate  tristă, uite ce s-a mai întâmplat în țară și în lume. 

🚙Doar 17% din cei care susțin examenul pentru permisul auto iau proba practica din prima încercare. Acestea sunt datele furnizate de ASP pentru anul trecut, din 154.761 de încercări. Pentru comparație, în 2020 în Marea Britanie aprobau din prima 51%, iar în Spania 27% din cei care dădeau examenul practic.  

Apropo de șoferi și numărul tot mai mare de accidente din ultimul timp – Poliția anunță că în weekend peste 1800 de șoferi au fost trași pe dreapta pentru depășirea vitezei. 31 dintre aceștia conduceau în stare de ebrietate.  

🧀80% din produsele numite „plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci, ci un amestec cu produse pe bază de grăsimi vegetale, a anunțat ANSA. În unele cazuri conținutul de acizi grași trans în umplutură depășește de peste 25 ori limita europeană. ANSA nu a dat numele companiilor care vând aceste plăcinte. Conform OMS, acizii grași trans cresc riscul de boli cardiace. 

Sursa foto: ANSA
Sursa foto: ANSA

 📢Comuniștii și socialiștii au ieșit în fața Curții Constituționale „în apărarea Constituției și a limbii”. Asta după ce săptămâna trecută  Parlamentul a votat în prima lectură proiectul care prevede că în toată legislația Republicii Moldova sintagma „limba română” să ia lua locul „limbii moldovenești”.  

Sursa foto: Facebook/ Iulian Ciocan
Sursa foto: Facebook/ Iulian Ciocan

🔒UE va trimite o misiune civilă în Republica Moldova pentru consultări de securitate la începutul verii, scrie publicația germană Welt. Potrivit sursei citate, la finele lunii februarie autoritățile de la Chișinău au cerut sprijin de la Bruxelles, iar Serviciul European de Acțiune Externă lucrează deja la conceptul misiunii planificate.  

🎵La 20 de ani știe să cânte la peste 10 instrumente muzicale. Igor Botnari, student la Colegiul de Muzică și Pedagogie din Bălți se numără printre puținii tineri din țara noastră care știe să cânte la cobză. Pe lângă cobză, tânărul știe să cânte la caval, saxofon, clarinet, chitară, ukulele, pian, acordeon, nai, trombon. El  este curios să studieze și alte instrumente muzicale. Igor Botnari mai are o colecție bogată de instrumente muzicale.

Statul american California intenționează să plătească câte 360 de mii de dolari descendenților sclavilor. În următoare două zile se va decide modul de distribuire a fondurilor – pentru plăți directe, subvenții pentru educație, asistență medicală și gospodărie. Unul dintre planurile posibile prevede că statul va trebui să plătească aproape 640 miliarde de dolari pentru 1,8 milioane de rezidenți afro-americani din California. 

 UCRAINA 

  • Rușii spun că orașul Bahmut este „practic înconjurat” și au cerut armatei ucrainene să se retragă. Astăzi la o reuniune convocată de președintele Zelenski comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, s-a pronunțat pentru continuarea operațiunii defensive și a întăririi  pozițiilor în Bahmut. Bătăliile pentru Bahmut din regiunea Donețk durează de opt luni, din iulie 2022. 
  • Armata rusă este nevoită să folosească tancuri de luptă vechi de 60 de ani, anunță Ministerul britanic al Apărării. Din vara anului 2022, aproximativ 800 de tancuri T-62 au fost scoase din depozite, iar unele au primit sisteme de vizibilitate modernizate care, foarte probabil, le vor îmbunătăți eficiența pe timp de noapte. 
  • Militarii ruși iau în calcul posibile scenarii pentru părăsirea centralei nucleare Zaporijjea și marchează echipamente care pot fi furate, anunță întreprinderea de stat Energoatom. Centrala nucleară de la Zaporijjea a fost ocupată de ruși  în martie 2022.  

📸imaginea zilei 

 Expediție de kayaking pe râul Bîc, cu foarte puțină apă.  

Sursa foto: Facebook/ Alex Gutsaga
Sursa foto: Facebook/ Alex Gutsaga

🍡la desert 

The Fabelmans este cel mai recent film al regizorului Steven Spielberg și, spun criticii, cel mai personal. Pelicula autobiografică relatează copilăria și adolescența lui Spielberg, unul din cei mai notorii regizori americani, și cum acesta s-a îndrăgostit ireversibil de cinematografie de mic copil (recomandat de Patricia Mihăilă).  

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare