Esențial: Încă 60 de zile de stare de urgență, școlile auto vor activa ca în UE și de ce 2000 de femei au mers la CtEDO

Și azi ciclul de știri a fost mai blând decât vremea de afară. Iată ce am citit noi și îți recomandăm și ție. 

👉Guvernul cere Parlamentului prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile. Starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie 2022 și extinsă de mai multe ori, ultima dată la începutul lunii februarie. 

Important: pe timpul stării de urgență, deciziile ce se referă la principalele restricții care sunt aplicate în această perioadă sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. CSE emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru administrația publică centrală și locală, agenți economici și pentru cetățeni. De exemplu, instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, stabilirea unui regim special de lucru pentru  agenții economici și instituțiile publice. 

 🚘Școlile auto vor activa ca în UE. Instruirea șoferilor va putea avea loc doar în entități legal constituite, care au programe acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Înscrierea la examene se va face de către ASP. Pentru prima dată vor fi instituite taxe oficiale pentru serviciile de formare a șoferilor. 

 🔬Deputatul Nesterovschi nu a declarat în ultimii patru ani vreun apartament sau vreo casă. Jurnaliștii au aflat că deputatul ascunde un apartament donat de bunicul fostei sale soții, o vilă înscrisă pe concubină și un apartament cumpărat de părinții săi fără venituri oficiale. O investigație la acest subiect citește aici.  

🧑‍ Cetățenii cu poliță medicală vor putea merge la medicii specialiști de profil fără trimitere de la medicul de familie. De asemenea, ei vor putea fi internați în spitale fără trimitere. În plus, persoanele asigurate vor primi acces la servicii de asistență medico-genetică, pentru identificarea timpurie a maladiilor congenitale. 

📧Instituțiile publice, private și autoritățile competente vor trebui să țină evidența tuturor dezvăluirilor de încălcări ale legii într-un Registru de evidență cu termen de păstrare de 5 ani. Guvernul a aprobat Legea privind avertizorii de integritate. Dar tu știi cine sunt avertizorii de integritate și cum poți deveni unul dintre ei? Află aici. 

🐄 Aproape 2000 de familii din satele din Republica Moldova primesc furaje în cadrul asistenței de urgență, printr-un proiect de 2 milioane de euro implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Asistența este oferită familiilor vulnerabile al căror trai depinde de animalele de pe lângă casă.  

🔨Peste 2000 de femei din Elveția, cu vârsta medie de 73 de ani, au depus o plângere la CtEDO în care își acuză guvernul că le încalcă dreptul la sănătate și chiar la viață. Ele declară că în Elveția, clima se încălzește mai repede decât media globală, iar valurile de căldură crescânde le amenință sănătatea și chiar viața.  

💻Cine dă mai mult? După atâtea cifre despre AI, un nou raport arată că AI ar putea substitui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă. Aceasta ar însemna un sfert din locurile de muncă în SUA și Europa. În raport se spune că AI este capabilă să creeze conținut care nu se poate distinge de munca umană și că aceasta este o „mare realizare”. Totuși, raportul notează că AI ar putea fi folosit în  46% din sarcinile de administrație și 44% din profesiile juridice, și doar în  6% din cazuri în construcții și 4% în lucrări de reparații. 

UCRAINA 

 

  • Președintele Vladimir Zelenski declară că o eventuală cedare a orașului Bahmut ar fi mai mult o înfrângere politică costisitoare, decât una tactică „Dacă Bahmut cade, atunci Vladimir Putin va vinde această victorie atât în Occident, cât și în interiorul Rusiei, în China și Iran” a declarat Zelenski.  
  • Armata ucraineană ar putea intra într-o contraofensivă mai aproape de vară.  Ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, a fost întrebat când vor fi văzute tancurile Leopard pe front, la care oficialul a răspuns că în timpul contraatacului care este deja planificat în mai multe direcții. 
  • Armata rusă a comis 76.753 de crime de război și crime de agresiune în Ucraina de la începutul războiului. În timpul războiului, cel puțin 465 de copii au murit și cel puțin 943 de copii au fost răniți. Potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, 6647 de suspecți ar fi implicați în aceste infracțiuni, acești sunt cadre militare ruse și conducerea politică a Rusiei. 
  • În plin război, Rusia desfășoară exerciții cu rachete balistice intercontinentale Yars. Ministerul rus a anunțat că în total, la aceste exerciții sunt implicație peste 3.000 de militari și aproape 300 de echipamente. Exercițiie vor avea loc în trei regiuni ale Rusiei. 

📷imaginea zilei 

Primăvara e în toi.  

Graurul e stăpânul notelor. „Priviți cu câtă ardoare și măiestrie își cântă partitura de îndrăgostit!”, ne îndeamnă Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Autor video: Vitalie Ajder

Covorul de flori din Pădurea Domnească. „Cum ar fi ca la un simplu click să simțiți aroma acestor brebenei?”  Video: Elena Schin

🍡la desert 

Filmul „Spiritele din Inisherin”, cu nouă nominalizări la Oscar 2023 și trei Globuri de Aur, îi urmărește pe doi prieteni de-o viață, a căror relație ajunge într-un impas după ce unul din ei pune capăt în mod brusc și neașteptat prieteniei lor. „O peliculă despre despărțirea dintre doi prieteni, de un umor memorabil, dar finalmente înduioșător”, spun cinefilii. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare