Esențial: Se ieftinește curentul, 4 sechestrați în Transnistria și Tauber, scoasă cu forța din sala de judecată

O zi plină cu noutăți bune de la ANRE și de la Guvern. Și nici precipitații nu au fost. Un moment bun de a citi știrile esențiale ale zilei.   

 

🙂 Energia electrică se ieftinește. Prețul la energia electrică furnizată în centrul și sudul țării de Premier Energy va scădea la 3,42 de lei/kWh până la 2,99 de lei/kWh. Energia electrică furnizată de FEE Nord va scădea de la 3,84 de lei/kWh la 3,58 de lei/kWt. La fel, ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat că în viitor țara noastră va putea beneficia de curent la prețuri accesibile, după ce cablul electric submarin ce va lega Azerbaidjan și Georgia de România, pe sub Marea Neagră, va fi pus în funcțiune. Proiectul va fi realizat în șase ani și va avea o lungime de 1.195 km. 

💵 Cinci localități care găzduiesc refugiați vor primi din partea UE 355.000 de euro pentru dezvoltarea infrastructurii și serviciilor publice. Iată cum vor fi cheltuiți banii:  

  • la Volintiri va fi amenajat un spațiu de lucru pentru antreprenori și un spațiu de cazare pentru refugiați,   
  • la Cărpineni va fi creat un Centru de integrare, pentru reprofilarea profesională a refugiaţilor, 
  • la Drochia va fi instalat un sistem fotovoltaic și va fi reparat acoperișul deteriorat al unei grădinițe din localitate,  
  • la Cimișlia vor fi cumpărate două mijloace de transport pentru legătura între centrul raional și câteva localități,   
  • la Copceac localnicii și refugiații vor fi ajutați să-și inițieze o afacere.  

 ❄️ Circa 2/3 din locuitorii municipiului Bălți vor beneficia de puncte termice individuale (PTI), ce permit reglarea temperaturii în apartament și sisteme de distribuție pe orizontală a agentului termic (sistem ce presupune atât alimentarea cu energie termică, cât și livrarea de apă caldă). În 166 de blocuri vor instalate RTI, în 296 blocuri  construite rețele termice de distribuție. Investiția proiectului este de 15 milioane euro și reprezintă un împrumut BERD. 

 💚 Produsele și serviciile cu un impact redus asupra mediului vor putea primi din partea autorităților o etichetă ecologică.  Etichetarea se va face în bază voluntară de agenții economici. Eticheta va putea fi acordată mai multor categorii de produse precum echipamentul electronic, produsele de îngrijire personală, produsele de curățare, îmbrăcămintea. Aceasta nu se va aplica pentru medicamente, dispozitivele medicale, produsele alimentare. 

 🧑‍⚖️ Colegiul de selecție și Colegiul de evaluare a judecătorilor din subordinea CSM vor fi comasate, iar noul Colegiu va fi format din nouă membri, dintre care șase judecători și trei reprezentanți ai societății civile. Până acum, în fiecare din cele două colegii activau câte șapte membri. Proiectul de lege, aprobat de Guvern, prevede că la funcția de membru al noului Colegiu nu vor putea fi desemnate persoane care au fost membri ai unui partid politic în ultimii cinci ani, care nu are studii în domeniul dreptului sau o vechime minimă de muncă în domeniul juridic.  

🔬 Tot astăzi, comisia Pre Vetting a anunțat doar opt dintre cei 40 de candidați la funcția de membru CSM au promovat evaluarea comisiei. Procesul de evaluare a vizat 28 de candidați judecători și 12 candidați non-judecători. Dintre aceștia doar cinci judecători și trei non-judecători au promovat evaluarea. 

👉Marina Tauber a fost scoasă cu forța din sala de judecată. Astăzi, deputata Partidului Șor s-a prezentat la ședința Curții de Apel, unde era examinat dosarul fraudei bancare, în care este vizat deputatul fugar, Ilan Şor. Ea purta cu sine un megafon. Polițiștii au scos-o cu forța, după solicitarea judecătorilor. Imagini video pot fi văzute aici. 

 👶 Părinții și îngrijitorii copiilor de până la șase ani vor putea accesa informații despre creșterea și educarea acestora prin intermediul unei aplicații electronice – Bebbo. Aceasta este o nouă aplicație mobilă lansată de UNICEF, care oferă informații de la specialiști despre învățarea timpurie, sănătatea, nutriția și alăptarea, protecția și siguranța copiilor. După instalarea inițială în telefonul beneficiarului, aplicația poate funcționa fără conectare la Internet.  

👤Patru persoane de origine arabă au fost sechestrate în regiunea transnistreană, unde au fost agresate fizic și deposedate de bani. Pentru eliberarea celor patru, de la rudele acestora s-au cerut 6000 de euro. Cei patru au sosit în R. Moldova pentru a crea o întreprindere comercială și de a exporta fructe în țările Arabe. Persoanele au fost eliberate de polițiștii din Bender. Poliția spune că un bărbat de 30 de ani, locuitor al regiunii transnistrene, care a fost implicat în răpirea victimelor, a fost arestat. Alți trei suspecți sunt anunțați în căutare. 

Lucrul de la distanță le economisește angajaților 72 de minute în fiecare zi, arată un nou studiu internațional. Aceasta pentru că angajații nu pierd timp pentru a ajunge la serviciu. Timpul economisit variază în diferite țări  – de la 51 de minute în Serbia la 102 de minute în China. Cercetarea arată însă că angajații acordă cea mai mare parte din acest „timp economisit” tot angajatorilor lor.  În medie, cei care au lucrat de acasă în timpul pandemiei au petrecut 40% din timpul economisit pentru muncă.. 

 RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Un clip video în care militarii ruși decapitează un soldat ucrainean a fost difuzat în seara zilei de 11 aprilie pe rețelele sociale. Presa de la Kyiv scrie că soldatul era încă în viață în momentul executării. Pe 8 aprilie, un alt video cu soldați ucraineni decapitați a fost publicat pe canale pro-ruse. Se presupune că înregistrarea a fost făcută de  mercenarii Wagner lângă Bahmut, în regiunea Donețk. Președintele Vladimir Zelenski a declarat că „acesta nu este un accident” și nu „este un episod”. „Așa a fost cazul în Bucea. De mii de ori. Toată lumea trebuie să reacționeze. Fiecare lider”, a declarat Zelenski. 
  • Pentagonul ia în considerare patru scenarii pentru desfășurarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În documentele secrete care au nimerit în spațiul public se precizează că este vorba despre patru scenarii de tip „wild card” și modul în care acestea ar putea afecta cursul conflictului din Ucraina. Scenariile ipotetice includ moartea lui Vladimir Putin, cea a lui Vladimir Zelenski, înlăturarea conducerii forțelor armate ruse și un eventual atac ucrainean asupra Kremlinului. 
  • Contraofensiva armatei ucrainene ar putea începe în vara lui 2023, a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal la Washington, unde se află într-o vizită. Potrivit acestuia, Ucraina nu se confruntă cu presiuni din partea aliaților. „Toți prietenii și partenerii noștri înțeleg clar că, pentru a trece la contraofensivă, trebuie să fii 100% pregătit pentru asta, sau chiar mai mult”, a spus el.  

📸imaginea zilei 

Tvardița din raionul Taraclia, grav afectată de deversările neautorizate de ape uzate direct pe sol și în cursurile râului Chirghiș – Chitai. 

Sursa foto: Facebook/ Guvernul RM
Sursa foto: Facebook/ Guvernul RM

🍦la desert 

Recomandarea Patriciei Mihailă pentru diseară este spectacolul „Istoria unui om cu o față urâtă”.  Un performance dramatic cu muzică live, care spune povestea inginerului Lette, considerat urât. Pentru că urâțenia îi pune bețe în roate, el se operează și devine „frumos” într-un mod convențional, acceptat unanim de o societate în care ambalajul e ceea ce contează.  Spectacolul nu se recomandă celor sub 14 ani. Oră și locație: 19:00, Centrul de Educație prin Artă de pe str. Serghei Lazo, 23. Intrare liberă.

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare