Egalitatea de gen, promovată prin intermediul a 30 de expoziții în toată țara

Timp de 10 luni, egalitatea de gen a fost pe ordinea de zi în cadrul concursului național de fotografie „Egalitate prin Obiectiv” – „Femeile și bărbații, văzuți prin obiectivul fotografilor: realități și inspirații”.

Mai mult de 30 de expoziții, peste 15.000 de vizitatori ai expozițiilor și în jur de 1500 de participanți la dezbateri sunt rezultatele concursului, anunțate la evenimentul de încheiere al proiectului.

13063179_1711007555838404_781982002465940588_o

Evenimentul a fost onorat de prezența membrilor comitetului organizatoric, ai juriului, reprezentanți ai programului ONU „Femeile in politică” și ai agenției UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor), dar și participanții din concurs. Mai mult, la evenimentul de încheiere au fost anunțați câștigătorii premiilor „Simpatia Publicului” care sunt: Irina Chirniiciuc, Elena Perevalova și Andrei Ghilan. Fotografiile lor au acumulat cele mai multe voturi din partea publicului în cele 31 de localități în care s-a votat, după sesiunile de dezbateri. Câștigătorii s-au ales cu diplome și cu premii importante și din partea organizatorilor.

„Vreau să mulțumesc pentru oportunitatea oferită, pentru faptul că fotografia mea a fost expusă alături de alte lucrări bune, aproape în toată țara, și mă bucur că a fost votată de către public. Femeia din imagine este un exemplu inspirațional pentru mine și cred că promovează foarte bine mesajul concursului, și anume, că profesiile pot fi practicate indiferent de gen”, a menționat Irina Chirniiciuc.

Andrei Ghilan, un alt câștigător al premiului „Simpatia publicului”, a menționat că nominalizarea fotografiei sale de către public a fost o surpriză foarte plăcută. „Mă bucur că am reușit să transmit mesajul dorit, iar alegerea publicului este un imbold pentru mine ca să continui în realizarea reportajelor fotografice”, a spus Andrei Ghilan.

De altfel, rezultatele proiectului pot fi acum accesate de către publicul larg online prin intermediul unei hărți interactive, care a fost, de asemenea, lansată la eveniment .

13072828_1710998479172645_4182280059106101511_o
„Ceea ce era preconizat să fie un concurs de fotografie a evoluat într-un proiect complex, care ne-a permis să vedem percepția subiectului egalității de gen în viziunea fotografilor profesioniști și amatori, realitățile din viața femeilor și bărbaților. Totodată ne-a permis și să facem primul pas în ridicarea problemei egalității de gen în rândul tinerilor din mai multe localități ale țării unde încă nu am ajuns. Să înțelegem că societatea este deschisă pentru acest subiect, că astfel de acțiuni au impact și că există solicitare ca ele să continue, ceea ce ne bucură”, a declarat Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de țară a UN Women în Moldova (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor).
„Egalitate prin Obiectiv” este un proiect fotografic care s-a desfășurat în perioada iulie 2015 – aprilie 2016. În cadrul proiectului au fost selectate de către un juriu specializat, 50 de fotografii finaliste ce reflectă percepția subiectului egalității de gen în viziunea fotografilor profesioniști și amatori, dar și realitățile din viața femeilor și bărbaților. Fotografiile selectate în prima etapă a proiectului au fost prezentate în cadrul expozițiilor organizate în 32 de instituții de învățământ din Republica Moldova. 30 dintre expoziții au fost însoțite de sesiuni de dezbateri despre fotografiile expuse atât din perspectiva tehnicilor de fotografiere, cât și cea a egalității de gen.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare