Ecologiştii condamnă iniţiativa de a transforma rezervaţiile ştiinţifice în parcuri naţionale

Reprezentanţii mai multor organizaţii de mediu condamnă proiectul guvernului de a transforma 4 din cele 5 rezervaţii naturale din R. Moldova în parcuri naţionale. Această poziţie a fost expusă joi, 1 februarie în cadrul unei conferinţe de presă.

Intenţia de a transforma cele 4 rezervaţii în parcuri este expusă în cadrul unui proiect de lege elaborat de guvern şi prezentat parlamentului pentru modificarea Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat. Unica rezervaţie care nu va fi transformată este Iagorlâc, care se află în regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

Ion Dediu, preşedintele Academiei Naţionale de Ştiinţe Ecologice a declarat în cadrul conferinţei că ecologiştii protestează împotriva acestui proiect, deoarece parcurile naţionale beneficiază de un regim de protecţie mult mai slab decât rezervaţiile ştiinţifice naturale. Având în vedere că proiectul conţine o poruncă a guvernului de a stabili zonarea teritoriilor parcurilor naţionale, este clar că scopul real al amendamentului propus este exploatarea pădurilor care au rămas pe teritoriul rezervaţiilor ştiinţifice şi exploatarea economică a teritoriului prin construcţia vilelor, complexelor hoteliere în zonele rurale respective ce au o suprafaţă totală de 0,56% din teritoriul R. Modlova.

Lilia Curchi, reprezentant al Mişcării Ecologiste din Moldova a declarat că MEM militează pentru curmarea acestor tendinţe iar viitoarele parcuri naţionale urmează să fie create din suprafeţe noi, care nu fac parte din arii protejate. Referindu-se la proiect ea a mai spus că este necesar să fie organizate dezbateri publice la care să participe experţi din ţară şi de peste hotare, care ar veni să definitiveze un concept al parcului naţional în R. Moldova.

Andrei Dumbrăveanu, preşedintele Partidului Ecologist „Alianţa Verde” a menţionat caracterul duplicitar al politicii promovate de actuala guvernare. Se substituie noţiunea de rezervaţie ştiinţifică cu cea de parc naţional şi se spune că în R. Moldova cresc ariile protejate. Este nevoie de parcuri naţionale, de dezvoltarea spaţiului rural, dar nu prin substituirea care se face. Scopul real al proiectului este să se construiască câte o vilă în rezervaţii pentru a face business, a conchis el

În R. Moldova, în prezent există 5 rezervaţii ştiinţifice de stat: Codrii, Prutul de Jos, Pădurea Domnească, Plaiul Fagului şi Iagorlâc cu o suprafaţă totală de peste 19 mii ha.  // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare