Connect with us

Social

Drumul de ocolire a orașului Ungheni a fost dat în exploatare// VIDEO

Publicat

pe

Drumul de ocolire a orașului Ungheni a fost dat în exploatare, astăzi, în cadrul unei ceremonii, la care a participat premierul Pavel Filip și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Proiectul include un drum cu două benzi cu sens unic și câteva drumuri conexe mai mici.

Drumul de 7,7 km a fost finanțat dintr-un grant de 8,62 milioane de euro din partea UE. Peste 40 de milioane de lei au fost alocați din Fondul Rutier, din cauza tergiversărilor la construcția drumului.

Drumul de ocolire vine să îmbunătățească legătura dintre Chișinău și frontiera UE, micșorând astfel distanța cu 11 km.  Aceasta va facilita comerțul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și va oferi o modalitate mai rapidă și sigură de deplasare pentru cetățeni.

Noul drum va scoate, zilnic, cel puțin 400 de vehicule grele din centrul orașului Ungheni. Aceasta va reduce numărul de ambuteiaje, va micșora poluarea, va păstra aerul mai curat și va îmbunătăți calitatea vieții pentru cei 35,000 de locuitori ai orașului Ungheni și satelor vecine.

Drumul de ocolire a fost construit de compania cehă OHL ZS și de subcontractorul său moldovean Rutador.

Premierul Pavel Filip a a menționat că lucrările la acest drum de ocolire au durat mult. „Au fost obstacole și întârzieri. Astăzi însă ne bucurăm împreună de acest rezultat frumos. La fel este și drumul nostru spre Uniunea Europeană – lung, complicat, sinuos. Însă noi am ales acest drum. Poate nu este cel mai ușor drum, dar pentru noi este singurul drum. Noi nu avem un drum de ocolire, noi mergem clar și ferm pe acest drum spre Uniunea Europeană și eu sunt sigur că într-o bună zi ne vom bucura împreună de rezultate frumoase. Guvernul apreciază suportul și asistența oferită de UE”.

Ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat: „Drumul de ocolire de la Ungheni, pe care-l deschidem astăzi, va ușura conexiunea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și cu frontiera UE. De asemenea va facilita schimbul de bunuri și mărfuri și va reduce traficul intens și poluarea din Ungheni, spre beneficiul oamenilor ce trăiesc aici. Cu eforturile comune ale tuturor partenerilor implicați, noi am reușit, prin asistența UE, să aducem standarde europene de viață mai aproape de cetățenii Republicii Moldova, ajutându-i să trăiască mai bine, mai ușor, bucurându-se de o nouă infrastructură” .

La rândul său, primarul de Ungheni, Alexandru Ambros a menționat că municipiul Ungheni devine din ce în ce mai atractiv pentru investitorii străini pe motiv că se modernizează infrastructura rutieră și se creează un mediu favorabil pentru investitori.

Serghei Diaconu, de la Clubul Automobiliștilor din Moldova, a salutat standardele înalte de siguranță rutieră ale noului drum.

„Asistența UE, care înseamnă infrastructură rutieră calitativă și sigură, vine să ne aducă instrumentul și mecanismele reale care permit diminuarea numărului accidentelor rutiere și a victimelor în trafic. Însă depinde în mare parte de noi, autoritățile publice centrale și locale dar și toți participanții la trafic, cum vom ști să le valorificăm și să fructificăm rezultatele.”

Construcția drumului de ocolire face parte dintr-un program amplu de modernizare și construire a drumurilor-cheie din țară cu diverse investiții și finanțări nerambursabile, în valoare totală de 670 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Europene de Investiții (BEI), Băncii Mondiale și Agenției pentru asistență externă a Guvernului SUA, Corporația Provocările Mileniului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

17 localități, deconectate parțial de la energia electrică. Salvatorii au deblocat 42 unități de transport, dintre care trei ambulanțe

Publicat

pe

De către

17 localități din patru raioane, Strășeni, Orhei, Telenești și Călărași, sunt parțial deconectate de la energia electrică în urma condițiilor meteo nefavorabile, a anunțat astăzi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Pentru reconectarea consumatorilor lucrează în teren brigăzi specializate.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au fost antrenați pentru efectuarea acțiunilor de deblocare a mijloacelor de transport, intervenția la lichidarea consecințelor accidentelor de circulație, dar și tractarea autovehiculelor derapate de pe traseu în urma condițiilor meteo nefavorabile.

IGSU a intervenit pentru ajutor în urma a cinci accidente de circulație produse pe trasee din raioanele Leova, Dubăsari, Ialoveni, Cahul și Anenii Noi.

Mai mult, salvatorii au fost implicați la efectuarea lucrărilor de tracțiune a mijloacelor de transport derapate de pe drumurile din raioanele Strășeni, Hîncești, Orhei, Ungheni, Sîngerei, Ialoveni, Telenești, Șoldănești, Criuleni, Drochia, Rezina, Bălți și Nisporeni.

În total au fost deblocate 42 unități de transport dintre care trei ambulanțe din raioanele Ungheni, Orhei și Criuleni care urmau să ajungă la pacienți.

Potrivit informației Administrației de Stat a Drumurilor, pentru împrăștierea materialului antiderapant pe trasee lucrează 173 unități de tehnică, fiind implicați 247 de muncitori.

Citește mai departe

Social

Imagini surprinse de camere într-un magazin din Bălți: Un tânăr a amenințat vânzătoarea cu o sticlă spartă

Publicat

pe

De către

Un angajat al Inspectoratului Naţional de Patrulare a reținut un tânăr, după ce acela a intrat într-un magazin și a ameninţat vânzătoare cu o sticlă spartă.

Ofiţerul de patrulare se afla în afara orelor de muncă și în drum spre casă a intrat într-un magazin alimentar din municipiul Bălţi, pentru a procura produse.

După câteva secunde, în magazin a intrat un tânăr, care avea în mână o sticlă stricată. Acesta a trecut peste tejghea și imediat a început să ameninţe vânzătoarea.

Inspectorul de patrulare a acționat rapid și a imobilizat suspectul. Ulterior,  la fața locului a fost chemată grupa operativă.

Persoana reținută s-a dovedit a fi un tânăr de 22 de ani din Bălți. Acesta este documentat pentru huliganismul agravat, care se pedepsește conform legislației cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Citește mai departe

Social

Salvatorii și pompierii intervin pe traseele naționale: O ambulanță, blocată la Orhei, un microbuz, inversat la Ialoveni// VIDEO

Publicat

pe

De către

Salvatorii și pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au intervenit în ultimele ore pentru tractarea mai multor mijloace de transport derapate de pe trasee în urma condițiilor meteo nefavorabile.

Prima intervenție a echipajelor IGSU a avut loc în apropiere de localitatea Sociteni raionul Ialoveni, unde un microbuz de pe ruta Beșalma – Chișinău a derapat de pe carosabil și s-a inversat. În microbuz se aflau 14 persoane, care nu a au avut de suferit. Pompierii au efectuat lucrări de tracțiune a mijlocului de transport și de debranșare a clemelor de la acumulatorul vehiculului

Lucrări de tracțiune au avut loc și pe trasee din raioanele Strășeni, Dubăsari, Ialoveni, Călărași și Orhei.

Conform informațiilor IGSU, o ambulanță care se grăbea spre un pacient a rămas blocată în apropiere de localitatea Seliște, raionul Orhei, iar salvatorii au efectuat lucrări de deblocare pentru ca aceasta să poată ajunge la bolnav.

În contextul avertizării meteo de lapoviță și ninsori abundente, IGSU atenționează conducătorii auto să fie echipați cu pneuri de iarnă.

Mai mult, salvatorii îndemnă șoferii să fie prudenți în trafic, iar în portbagajul mișinei să poarte lopată, lanțuri și nisip. În caz de situații de urgență oamenii pot apela pentru ajutor Serviciul unic 112.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com