Doi cetățeni turkmeni, porniți pe jos în Europa, depistați la frontieră. Ce doi au solicitat azil în Republica Moldova

Polițiștii de frontieră din Sculeni au surprins doi cetățeni ai Republicii Turkmenistan în timp ce căutau un loc mai sigur de a trece ilegal frontiera moldo-română. Fiind opriți din drum, ambii bărbați au solicitat azil în Republica Moldova.

Cazul a avut loc în noaptea de 2 septembrie, când patrula aflată în misiune de supraveghere și control al frontierei de stat a observat cu ajutorul dispozitivului cu termovizor două persoane care cercetau împrejurimile.

Polițiștii de frontieră au acționat în mod operativ, fiind reținuți în flagrant doi bărbați fără acte de identitate și care nu-și puteau justifica prezența în zonă. Pentru identificarea persoanelor și stabilirea circumstanțelor pe caz, inșii au fost conduși la sediul Sectorului.

Din cercetările primare s-a aflat că este vorba despre doi cetățeni ai Republicii Turkmenistan cu vârste de 31 și, respectiv de 41 de ani. În cadrul audierii, aceștia au recunoscut că pe teritoriul Republicii Moldova au ajuns ilegal. La sfârșitul lunii august, le-a reușit să treacă hotarul moldo-ucrainean, prin regiunea transnistreană.

La fel, nu au ascuns nici faptul că intenționau să treacă înot Prutul și să ajungă în una din țările UE, de unde acum trei ani au fost deportați.

Ca urmare a perchezițiilor asupra bunurilor deținute, de la aceștia au fost ridicate telefoane, produse de necesitate personală și sume de bani: 270 de euro, 500 de dolari, 170 lei și 55 de somoni.

Într-un final al discuțiilor dintre polițiștii de frontieră și cetățenii străini, cei din urmă au solicitat protecție umanitară din partea statului Republicii Moldova. În prezent bărbații se află la centrul de plasament al Biroului Migrație și Azil al MAI.

Totodată, pe faptul dat au fost pornite două cauze penale pentru tentativa trecerii ilegale a frontierei de stat și în continuare echipa comună, formată din angajații Poliției de Frontieră și Procuratura Ungheni, cercetează incidentul sub toate aspectele legale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.