Diaspora moldovenească, solidară cu Ana Guţu

Reprezentanţii diasporei moldoveneşti se arată îngrijoraţi de situaţia deputatului liberal Ana Guţu şi îşi exprimă solidaritatea. În acest sens, moldovenii de peste hotare au lansat un apel prin care vor să alerteze opinia publică despre inadmisibilitatea unor asemenea acţiuni într-o societate democrată.

Semnatarii mesajului, reprezentanți ai diasporei moldovenești din Franța, Italia, Canada, Germania, Irlanda, Portugalia susţin că acest lucru „este absolut inadmisibil într-un stat care dorește să fie democratic, civilizat și care avansează pe drumul integrării europene”.

„Prin intermediul acestui mesaj, dorim să alertăm opinia publică și sursele de mass-media naționale și internaționale referitor la aceste metode murdare, de intimidare și de presiune psihologică, pe care le aplică unii exponenți auto-intitulați ai comunităților etnice conlocuitoare cu grupul etnic majoritar pe teritoriul Republicii Moldova. Înțelegem totodată că astfel de metode sunt proprii doar unor extremiști radicalizați marginali și ultra-minoritari, și nicidecum întregii comunități pe care aceștia pretind că o reprezintă", se arată în apelul lansat de aceştia. În acest context, ei propun "desolidarizărea minorităților etnice de aceste elemente interlope – veritabili impostori violenți și periculoși pentru întreaga societate”.

„Noi, cei plecați în țări străine, depunem efortul și ne integrăm în țările-gazde în care ne aflăm, inclusiv prin învățarea limbii statului în care locuim, și prin respectul pe care îl manifestăm față de locuitorii respectivului stat. La fel ar trebui să procedeze toți cei care locuiesc pe teritoriul țării noastre”, se mai comunică în mesaj.

Potrivit reprezentanţilor diasporei, Republica Moldova este o țară cu „veritabile aspirații europene și democratice, iar „progresul pe calea integrării europene nu poate fi posibilă fără o integrare a tuturor cetățenilor țării în mediul în care aceștia locuiesc”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.