Dezinfectati-ne… inimile

In ajun de 1 decembrie, Galati, capitala romaneasca a Euroregiunii "Dunarea de Jos", sarbatoreste zilele orasului. Evenimentele au demarat cu un serviciu divin, oficiat de PS Casian, Episcop al Episcopiei "Dunarea de Jos". Numeroase delegatii, cetateni simpli din stanga Prutului, romani din Sudul, azi ucrainean, al Basarabiei au incercat sa ajunga la Galati, la sarbatorile acestui minunat oras de pe Dunare. Zeci de crestini care au sperat sa participe la serviciul divin din Catedrala galateana s-au ciocnit de o realitate stupida, ce nu le-a permis sa ajunga acolo. Desi cunosteau ca, la frontiera de pe Prut, functioneaza "puncte de dezinfectie a autovehiculelor", nu aflasera, deocamdata, ca taxele "pentru dezinfectie" s-au dublat. De la vreo 30 de mii de LR (15 lei MLD), cat erau alta data, au ajuns la 75 de mii (37 lei MLD). Aceasta pentru ca, in Romania, tenderul pentru monopolizarea acestei "afaceri" a fost castigat de o firma care, se spune, a promis statului roman un procent mai mare decat cel anterior, de la fiecare unitate de transport "dezinfectata". Totodata, insa, ravnind si la un profit mai bun, au decis sa-l obtina pe seama celor care pleaca in Romania.

Pe la punctul de frontiera de la Giurgiulesti, cel mai apropiat de Galati, trec zilnic sute de romani din afara actualelor frontiere ale Tarii. Cateva zeci de copii din satul Giurgiulesti isi fac studiile la Galati. Pentru a parcurge doar 7 km de drum, cati sunt de la vama, parintii acestora, in afara altor taxe, la fel de mari si umilitoare, dar despre care nu vom vorbi astazi, sunt nevoiti, de fiecare data, sa plateasca acesti 75 de mii de lei pentru dezinfectarea unitatilor de transport. Multi dintre acestia au decis ca e mai rational sa inchirieze o gazda la Galati decat sa-si aduca zilnic, de la doar 7 km, copiii acasa.

Pentru cei care nu-si imagineaza cum se face "dezinfectia", le pot spune, scurt si simplu: platesti 75 de mii de lei si unul din cei trei angajati ai serviciului respectiv stropeste cu o pompa anvelopele si caroseria automobilului. Cei care indraznesc sa nu respecte acest umilitor ritual sunt ajunsi din urma la vama, unde, daca nu vor sa se intoarca la "dezinfectie", sunt obligati, oricum, sa achite taxa respectiva. Chiar daca multi se intreaba pentru ce este necesara aceasta procedura, putini gasesc un raspuns rational si logic la intrebare.

Daca trecem Prutul, nedezinfectand talpa pantofilor, palmele mainilor si buzele cu care ne sarutam fratii, de ce ar trebui sa functioneze acest serviciu pentru dezinfectarea anvelopelor. Mai mult decat atat: garnitura de tren Chisinau-Bucuresti nu este supusa dezinfectiei, nici avioanele TAROM nu sunt spalate cu dezinfectant… Nici la vama Sculeni nu functioneaza un asemenea serviciu. Atunci?

Dezinfectati-ne mai bine inimile. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.