Decizie OMS / Persoanele transgender nu au tulburări mintale

PE SCURT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu va mai considera faptul de a fi persoană transgender drept tulburare mintală.

Această decizie a fost luată pe 25 mai a.c. în urma unei rezoluții majore în vederea modificării recomandărilor sale privind sănătatea.

PE LUNG

Potrivit ultimei versiuni a Clasificării internațională a bolilor și a problemelor de sănătate înrudite (ICD-11) publicat de OMS, „tulburările de identitate de gen” au fost reclasificate drept „incongruență de gen”. Neconformitatea de gen este acum inclusă în capitolul despre sănătatea sexuală, în loc de „tulburare mintală”, cum era cazul până acum.

„Excluderea identităților trans din lista tulburărilor psihice reprezintă un pas important spre respectarea drepturilor persoanelor transgender. Nu se cunoaște încă modul în care această schimbare va afecta procedura de recunoaștere juridică a sexului. Cu toate acestea, ea dă speranță unei îmbunătățiri treptate a atitudinilor din partea societății față de persoanele trans”, spune Alexandr Sugac, coordonatorul grupului de suport pentru persoanele transgender și gender neconforme, GENDERDOC-M:

Statele membre ale ONU, inclusiv Republica Moldova, sunt responsabile să pună ICD-11 în practică la nivel național până pe 1 ianuarie 2022.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare