De la student la fondatorul startup-ului Solar Guard. Cunoaște istoria lui Mihai Moglan alumnus al programului Business Campus

Sunt Mihai, student la Universitatea Tehnică a Moldovei, inginer în Învățare Automată, recent fondator al startup-ului Solar Guard.

Vara aceasta, în cadrul programului Business Campus, am propus inițial dezvoltarea unui sistem de prognozare a deteriorării echipamentelor din parcurile fotovoltaice. După discuții cu mentorii și speakerii în etapa a doua a programului, am decis să modific această idee.

La bootcamp-ul offline de 72 de ore, desfășurat la Orange Digital Center, mentorii rezidenți m-au îndrumat să validez ideea prin discuții directe cu producătorii de energie regenerabilă din Moldova și am identificat o problemă mai importantă.

Probleme neașteptate, penalizări de peste 300 000 lei

 

Dependența energetică a Republicii Moldova de țările vecine reprezintă o problemă majoră. În ciuda cotelor alocate în 2020 pentru construirea parcurilor fotovoltaice, vânzarea energiei la un preț constant de 1,89 lei per kilowatt a generat probleme neașteptate.

Dificultățile constau în necesitatea prezicerii producției de energie regenerabilă, deoarece distribuitorul de energie trebuie să achiziționeze electricitate de pe piața internațională pentru a acoperi cererea locală.

Dacă prezicerea deviază de la realitate, proprietarii de parcuri suferă penalități sau primesc remunerații mai mici. Numai în august 2023, totalul penalizărilor plătite de producători a atins 300 000i de lei.

Solar Guard minimizează pierderile și sporește venitul producătorilor de energie

Astfel, chiar în timpul bootcamp-ului am ajustat ideea și am inițiat startup-ul Solar Guard, o platformă SaaS cu implementare AI, care oferă soluții inovatoare de prognozare a generării de energie electrică în parcurile fotovoltaice, minimizând pierderile de energie.

Feedback-ul de la proprietarii de parcuri fotovoltaice și analizele statistice obținute în procesul de validare a ideii indică o creștere semnificativă. Aceste date prognozează că, începând din 2026, producția de energie regenerabilă va depăși cea generată din gaze naturale și cărbune.

Demo Day a fost o experiență provocatoare pentru mine. Am fost ultimul care și-a prezentat ideea de afacere, iar în timp ce ascultam colegii, simțeam că nu sunt suficient de pregătit.

Cu toate acestea, am aplicat sfaturile de la mentorii de la bootcamp și am adăugat o analogie, am comparat pierderile anuale ale producătorilor de energie regenerabilă cu prețul unei mașini, pentru a captiva juriul și prezenta impactul soluției Solar Guard.

Grantul de 50 000 lei va fi investit în localizarea soluției

Cu toate că eram sceptic în privința șanselor mele de câștig, rezultatul m-a uimit, iar câștigul celor 50,000 lei au confirmat că ideea mea merită lansată pe piața din Moldova, ulterior fiind scalată pe piața internațională și că am reușit să transmit eficient mesajul meu către juriu.

În prezent, avem un MVP (produs minim viabil) gata, iar grantul de 50.000 lei câștigat de la Business Campus va fi direcționat către dezvoltarea produsului, achiziționarea datelor, servicii de cloud, întreținerea bazei de date și crearea landing page-ului companiei.

La Business Campus, mentorii au subliniat importanța colaborării cu parcurile fotovoltaice din Moldova și necesitatea renunțării la datele open-source americane pentru lansarea startup-ului local.

În etapa pre-sales, prezentarea produsului Solar Guard companiilor de energie regenerabilă din Moldova în luna septembrie a generat parteneriate cu 3 dintre acestea, asigurându-ne accesul gratuit la datele lor, contribuind astfel la îmbunătățirea continuă a produsului nostru.

Internaționalizare și consolidarea pe piața locală

În următoarele 12 luni, intenționez să testez produsul în Republica Moldova și să câștigăm o cotă de piață de 80%. Pe termen lung, tind spre extindere internațională, începând cu Spania în 2025.

Sfatul pe care l-aș da studenților este că, dacă își doresc să-și transforme ideea în realitate, implicarea în programe de antreprenoriat precum Business Campus și conexiunea cu comunitatea pot aduce transformări remarcabile în cariera de fondator.

Mihai Moglan este unul din cei 10 câștigători ai programului național de antreprenoriat Business Campus, lansat de Fundația Orange în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.