De la Harlem Shake la Fidget spinner. Tendințele deceniului care-au năvălit și-n Moldova

PE SCURT

Ultimul deceniu a fost marcat de multe tendințe sociale online, care, pornit ca niște avalanșe și s-au terminat rapid. Ceea ce le-a făcut populare este inexplicabil, însă este clar că oamenii au fost curioși să repete experiența altora și să o împărășe. De la Harlem Shake până la Ice Bucket Challenge, oamenii au repetat și au distribuit pe rețelele sociale și înregistrările video au acumulat milioane de vizualizări.

Este important de menționat că în ultimul deceniu s-a dezvoltat, ca o avalanșă, vloggingul, astfel încât există și copii de cinci ani, din Moldova care au un vlog pe Youtube.

PE LUNG

1. Gangnam style

În 2012 a apărut piesa Gangnam Style a coreeanului Psy, care a adunat primul miliard de vizualizări pe Youtube. Celebrul dans din videoclip a fost preluat și imitat, transformându-se într-un fenomen online.

Gangnam Style a devenit celebru și-n Republica Moldova. Elevii din școală îl ascultau și fredonau pe coridoarele școlii (ori pe la lecții) sau… pregăteau un dans de Ziua Profesorului.

https://www.youtube.com/watch?v=90KXNmQ8Ce0

2. Cine-și amintește de Harlem Shake?

În mod obișnuit, videoclipul durează aproximativ 30 de secunde sub o parte din piesa  „Harlem Shake” a lui EDM Baauer. De obicei, videoclipul începe cu o singură persoană care cască sau este mascată și dansează timp de 15 secunde. Persoana este înconjurată de mai multe persoane care ignoră dansul individului. Când se spune „do the Harlem Shake” începe nebunia. Toți dansează, fiecare în stilul lui, mascați în recuzite ciudate sau dezbrăcați. Videoclipul trebuie să se termine cu o mișcare încetinită.

Harlem Shake a fost un val care s-a răspândit și a fost replicat de către autorități sau de instituții de stat. De exemplu, la fel a făcut și armata din Norvegia.

De asemenea, 15 pompieri au făcut versiunea lor de Harlem Shake. Muncitorii au făcut parte dintr-un echipaj de noapte care lucra la Mina Agnew din Australia de Vest. Aceștia au fost demiși, pentru că dansul lor în mină a fost văzut ca o încălcare a standardelor stricte de siguranță.

3. Ice Bucket Challenge 

Ice Bucket Challenge a început în 2014 ca o campanie de donații dedicate ajutorării celor suferinzi de scleroză laterală amiotrofică (boala Charcot sau boala Lou Gehrig) și conștientizării acestei maladii, de care suferea și Stephen Hawking.

La această campanie au aderat o mulțime de personalități americane și din întreaga lume, printre care se numără: Bill Gates, Lady Gaga, Oprah Winfrey, Shakira, Mark Zuckerberg, Selena Gomez. 

https://www.facebook.com/VladFilatUE/videos/909067745790080/

Și politicienii din Republica Moldova nu au trecut pe lângă această provocare. Printre ei se numără fostul premier Vlad Filat, deputatul PDM Sergiu Sîrbu, fostul președinte PL Mihai Ghimpu și alții.

Participanții trebuie să-și toarne pe cap apă foarte rece sau amestecată cu gheață. Regula presupune ca în 24 de ore de la nominalizare trebuie să donezi bani și/sau să torni o găleată cu apă rece sau gheață pe cap.

4. Rochia care a împărțit lumea în două

În 2015 a ajuns și pe online-ul moldovenesc rochia care, pentru unii părea albă cu auriu sau albastră cu negru. Conform unui sondaj Buzzfeed, aproximativ două treimi dintre respondenți văd rochia în alb cu auriu. 

Dar, explicația este simplă. Felul în care rochia este luminată în imagine arată că pixelii sunt maro și negri, culori adesea asociate cu lumina naturală. Acest lucru, combinat cu lumina la care se expune fiecare dintre noi zilnic, poate afecta felul în care oamenii percep diverse culori. Așadar, percepția #whiteandgold este cauzată de faptul că oamenii au petrecut mult timp în lumină naturală, iar #blackandblue de faptul că au stat în lumină artificială, potrivit IFL Science, citați de Playtech.ro.

5. Pokemon Go

Jocul care s-a răspândit masiv printre tineri, atât online, cât și offline a fost Pokemon Go. Pokémon Go este un joc pentru mobil. Acesta a fost lansat în iulie 2016 pentru dispozitivele iOS și Android. Jocul le permite jucătorilor să captureze, să se lupte și să antreneze creaturi virtuale, numite Pokemon, care apar pe ecranele dispozitivelor ca și cum ar fi în lumea reală. Pentru asta este folosit GPS-ul și camera dispozitivelor compatibile.

Și-n Republica Moldova a ajuns Pokemon Go. Fanii au creat un grup pe Facebook unde-și împărtășesc impresiile și joacă împreună.

6. Fidget spinner

Fidget spinner este o jucărie care constă dintr-un rulment cu bile cu mai mulți lobi, de obicei două sau trei. Jucăriile sunt realizate din metal sau plastic concepute să se învârtească de-a lungul axei sale cu puțin efort. Ele au devenit populare în 2017, deși dispozitive similare au fost inventate încă din 1993.

Jucăria a fost promovată persoanelor cu probleme de concentrare, pentru cei nervoși, anxioși sau stresați psihologic. Campania de marketing a acestei jucării s-a bazat pe faptul că ea ar putea ajuta calmarea persoanelor cu anxietate și tulburări neurologice precum ADHD și autism. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice precum că ele ar fi eficiente ca tratament. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213317046700217&set=a.10201277297234005&type=3&theater

Revista Forbes spune că în jumătate de an, în 2017, s-au vândut în jur de 19 milioane de jucării de acest fel. Conform unui sondaj realizat de Alexi Roy și publicat în mai 2017, 32% dintre cele mai mari 200 de licee publice și private americane au interzis aceste jucării. 

În Republica Moldova a devenit atât de popular această jucărie că o companie producătoare de pufuleți pune, în calitate de surpriză, în cutii Fidget spinner-uri.

7. Dame Tu Cosita Challenge

Dame tu Cosita este o melodie a artistului panamez El chimbo în colaborare cu muzicianul din Jamaica Dancehall Cutty Ranks. A fost înregistrată inițial în 1997, dar extinsă în 2018. A fost făcut un remix și un videoclip pentru el unde apare un extraterestru verde dansator. Videoclipul a acumulat până astăzi mai mult de un miliard și jumătate de vizualizări.

8. Vlogurile 

Multe dintre challenge-uri menționate au devenit populare, în special printre tineri și pe rețele sociale cum ar fi Facebook, Instagram, Vine, TikTok și altele. De asemenea, mulți dintre tineri au început să dezvolte vlogging-ul. 

Vlogging-ul este ca un jurnal video zilnic în care, cel mai des, utilizatorii povestesc despre viața lor, despre ce fac, cu ce se ocupă, fashion, culinărie, make-up și multe altele. De exemplu, în Republica Moldova a fost și este în continuare Ilie’s vlogs. Acesta a început aproximativ în anul 2015 și a devenit popular datorită provocărilor nebune pe care i le cereau alți tineri. Acum Ilie are peste 1,32 milioane de abonați.

https://www.youtube.com/watch?v=MZxH2f7p1wo

De exemplu, Patricia are 5 ani și 111 abonați. 

Fenomenul vlogging-ului a devenit atât de popular încât cei mici au și ei canale pe youtube și în cele mai dese cazuri le arată abonaților jucăriile pe care le au, cum despachetează cadouri și altele. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.