Connect with us
"
"

Divertisment

De la Harlem Shake la Fidget spinner. Tendințele deceniului care-au năvălit și-n Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Ultimul deceniu a fost marcat de multe tendințe sociale online, care, pornit ca niște avalanșe și s-au terminat rapid. Ceea ce le-a făcut populare este inexplicabil, însă este clar că oamenii au fost curioși să repete experiența altora și să o împărășe. De la Harlem Shake până la Ice Bucket Challenge, oamenii au repetat și au distribuit pe rețelele sociale și înregistrările video au acumulat milioane de vizualizări.

Este important de menționat că în ultimul deceniu s-a dezvoltat, ca o avalanșă, vloggingul, astfel încât există și copii de cinci ani, din Moldova care au un vlog pe Youtube.

PE LUNG

1. Gangnam style

În 2012 a apărut piesa Gangnam Style a coreeanului Psy, care a adunat primul miliard de vizualizări pe Youtube. Celebrul dans din videoclip a fost preluat și imitat, transformându-se într-un fenomen online.

Gangnam Style a devenit celebru și-n Republica Moldova. Elevii din școală îl ascultau și fredonau pe coridoarele școlii (ori pe la lecții) sau… pregăteau un dans de Ziua Profesorului.

2. Cine-și amintește de Harlem Shake?

În mod obișnuit, videoclipul durează aproximativ 30 de secunde sub o parte din piesa  „Harlem Shake” a lui EDM Baauer. De obicei, videoclipul începe cu o singură persoană care cască sau este mascată și dansează timp de 15 secunde. Persoana este înconjurată de mai multe persoane care ignoră dansul individului. Când se spune „do the Harlem Shake” începe nebunia. Toți dansează, fiecare în stilul lui, mascați în recuzite ciudate sau dezbrăcați. Videoclipul trebuie să se termine cu o mișcare încetinită.

Harlem Shake a fost un val care s-a răspândit și a fost replicat de către autorități sau de instituții de stat. De exemplu, la fel a făcut și armata din Norvegia.

De asemenea, 15 pompieri au făcut versiunea lor de Harlem Shake. Muncitorii au făcut parte dintr-un echipaj de noapte care lucra la Mina Agnew din Australia de Vest. Aceștia au fost demiși, pentru că dansul lor în mină a fost văzut ca o încălcare a standardelor stricte de siguranță.

3. Ice Bucket Challenge 

Ice Bucket Challenge a început în 2014 ca o campanie de donații dedicate ajutorării celor suferinzi de scleroză laterală amiotrofică (boala Charcot sau boala Lou Gehrig) și conștientizării acestei maladii, de care suferea și Stephen Hawking.

La această campanie au aderat o mulțime de personalități americane și din întreaga lume, printre care se numără: Bill Gates, Lady Gaga, Oprah Winfrey, Shakira, Mark Zuckerberg, Selena Gomez. 

Ice Bucket Challenge

Îi mulțumesc doamnei Valentina Ursu pentru această provocare pe care am acceptat-o cu mare plăcere. Mă alătur acestei acțiuni de caritate și fac o donație pentru Hospice Angelus Moldova. Și îi provoc pe jurnalista Lorena Bogza, pe Ministrul Educației, Maia Sandu și pe prietenul meu Mikheil Saakashvili să urmeze această acțiune și sper ca împreună să ajutăm cât mai mulți oameni care au nevoie de sprijinul nostru! Aveți 24 de ore să răspundeți acestei provocări! #ÎNAINTE, MOLDOVA!

Geplaatst door Vlad Filat op Zondag 24 augustus 2014

Și politicienii din Republica Moldova nu au trecut pe lângă această provocare. Printre ei se numără fostul premier Vlad Filat, deputatul PDM Sergiu Sîrbu, fostul președinte PL Mihai Ghimpu și alții.

Participanții trebuie să-și toarne pe cap apă foarte rece sau amestecată cu gheață. Regula presupune ca în 24 de ore de la nominalizare trebuie să donezi bani și/sau să torni o găleată cu apă rece sau gheață pe cap.

4. Rochia care a împărțit lumea în două

În 2015 a ajuns și pe online-ul moldovenesc rochia care, pentru unii părea albă cu auriu sau albastră cu negru. Conform unui sondaj Buzzfeed, aproximativ două treimi dintre respondenți văd rochia în alb cu auriu. 

Dar, explicația este simplă. Felul în care rochia este luminată în imagine arată că pixelii sunt maro și negri, culori adesea asociate cu lumina naturală. Acest lucru, combinat cu lumina la care se expune fiecare dintre noi zilnic, poate afecta felul în care oamenii percep diverse culori. Așadar, percepția #whiteandgold este cauzată de faptul că oamenii au petrecut mult timp în lumină naturală, iar #blackandblue de faptul că au stat în lumină artificială, potrivit IFL Science, citați de Playtech.ro.

5. Pokemon Go

Jocul care s-a răspândit masiv printre tineri, atât online, cât și offline a fost Pokemon Go. Pokémon Go este un joc pentru mobil. Acesta a fost lansat în iulie 2016 pentru dispozitivele iOS și Android. Jocul le permite jucătorilor să captureze, să se lupte și să antreneze creaturi virtuale, numite Pokemon, care apar pe ecranele dispozitivelor ca și cum ar fi în lumea reală. Pentru asta este folosit GPS-ul și camera dispozitivelor compatibile.

Și-n Republica Moldova a ajuns Pokemon Go. Fanii au creat un grup pe Facebook unde-și împărtășesc impresiile și joacă împreună.

6. Fidget spinner

Fidget spinner este o jucărie care constă dintr-un rulment cu bile cu mai mulți lobi, de obicei două sau trei. Jucăriile sunt realizate din metal sau plastic concepute să se învârtească de-a lungul axei sale cu puțin efort. Ele au devenit populare în 2017, deși dispozitive similare au fost inventate încă din 1993.

Jucăria a fost promovată persoanelor cu probleme de concentrare, pentru cei nervoși, anxioși sau stresați psihologic. Campania de marketing a acestei jucării s-a bazat pe faptul că ea ar putea ajuta calmarea persoanelor cu anxietate și tulburări neurologice precum ADHD și autism. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice precum că ele ar fi eficiente ca tratament. 

"în rînd cu lumea"

Geplaatst door Ion Ples Alexandru op Vrijdag 16 juni 2017

Revista Forbes spune că în jumătate de an, în 2017, s-au vândut în jur de 19 milioane de jucării de acest fel. Conform unui sondaj realizat de Alexi Roy și publicat în mai 2017, 32% dintre cele mai mari 200 de licee publice și private americane au interzis aceste jucării. 

În Republica Moldova a devenit atât de popular această jucărie că o companie producătoare de pufuleți pune, în calitate de surpriză, în cutii Fidget spinner-uri.

7. Dame Tu Cosita Challenge

Dame tu Cosita este o melodie a artistului panamez El chimbo în colaborare cu muzicianul din Jamaica Dancehall Cutty Ranks. A fost înregistrată inițial în 1997, dar extinsă în 2018. A fost făcut un remix și un videoclip pentru el unde apare un extraterestru verde dansator. Videoclipul a acumulat până astăzi mai mult de un miliard și jumătate de vizualizări.

8. Vlogurile 

Multe dintre challenge-uri menționate au devenit populare, în special printre tineri și pe rețele sociale cum ar fi Facebook, Instagram, Vine, TikTok și altele. De asemenea, mulți dintre tineri au început să dezvolte vlogging-ul. 

Vlogging-ul este ca un jurnal video zilnic în care, cel mai des, utilizatorii povestesc despre viața lor, despre ce fac, cu ce se ocupă, fashion, culinărie, make-up și multe altele. De exemplu, în Republica Moldova a fost și este în continuare Ilie’s vlogs. Acesta a început aproximativ în anul 2015 și a devenit popular datorită provocărilor nebune pe care i le cereau alți tineri. Acum Ilie are peste 1,32 milioane de abonați.

De exemplu, Patricia are 5 ani și 111 abonați. 

Fenomenul vlogging-ului a devenit atât de popular încât cei mici au și ei canale pe youtube și în cele mai dese cazuri le arată abonaților jucăriile pe care le au, cum despachetează cadouri și altele. 

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Topul interpreților moldoveni care au cucerit lumea în ultimii 10 ani

Publicat

pe

De către

Pe final de an și deceniu, facem socoteala în toate domeniile. În această perioadă, interpreții din Republica Moldova au depășit granițele țării și au devenit populari pe piețe mai mari precum România, Rusia, Ucraina, Germania, Canada și altele.

Carla’s Dreams, Vanotek, Olga Verbițchi și mulți alții:

Carla’s Dreams este un proiect muzical din Republica Moldova care a luat ființă pe 18 ianuarie 2012. Numele trupei vine de la Karla, un personaj masculin din romanele autorului John le Carré. Trupa a devenit cunoscută nu doar pentru cântece, dar și pentru stilul lor. Membrii întregii trupe urcau pe scenă cu fețele pictate cu straturi groase de vopsea, purtau hanorace cu glugă și ochelari de soare.

Au intrat pe sub pielea multora și au creat dependență neobișnuit de plăcută. Carla’s Dreams sunt unici prin ceea ce fac: melodii, versuri, mesaje. Ei folosesc un argou personalizat, iar piesele lor evocă realități din viața cotidiană. Piesa care a rămas întipărită în mințile oamenilor din multe țări din Europa este „Sub pielea mea”. Single-urile lor au ajuns în topurile muzicale și au adunat sute de milioane de vizualizări pe Youtube.

Irina Rimes este o cântăreață și compozitoare din Republica Moldova, care în prezent activează și locuiește în BucureștiIrina Rimes a devenit cunoscută în Republica Moldova după ce a participat în 2012 la concursul Fabrica de staruri, unde a ajuns până în finală. Ulterior, s-a mutat în România. 

În 2016, și-a relansat cariera cu piesa Visele”, care a ocupat locul 1 în clasamentele radio din România. Aceasta a fost urmată de alte hituri precum „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Bolnavi amândoi” sau „Nu știi tu să fii bărbat”, ce au transformat-o pe Irina Rimes într-una dintre cele mai de succes cântărețe din România, cu peste 200 de milioane de vizualizări pe YouTube. De asemenea, ea a compus numeroase cântece pentru alte artiste, printre acestea numărându-se Andra, Inna, Alina Eremia, Raluka sau AntoniaÎn 2019 revista Forbes România a inclus-o în topul celor mai de succes tineri din generația „sub 30 de ani”.

The Motans este o formație muzicală din Republica Moldova, lansată în anul 2015. Este formată din solistul Denis Roabeș, Damian Rusu la chitară, Ali Said la tobe, Matei Căpitanu la bass. Trupa combină mai multe stiluri muzicale printre care cel mai recunoscut este pop. Au scris hituri de top în România, printre care cel mai cunoscut este „Versus”.

Mark Stam este un cântăreț și compozitor din Republica Moldova, care în prezent activează și locuiește în BucureștiMark Stam a devenit cunoscut în Republica Moldova după ce a participat în 2013 la concursul-show Moldova are Talent, iar după apariția sa pe YouTube a semnat cu label-ul Spoiala Brothers. Luna martie 2017 a marcat lansarea primului single, „A murit iubirea”, urmat de piesa în limba engleză „Days are coming” și „Doar Noi” care au fost lansate în luna iulie a aceluiași an. 

În 2018, și-a relansat cariera în România cu piesa „Doar Noi” în colaborare cu Alina Eremia, care a ocupat locul 1 în clasamentele radio din România. Aceasta a fost urmată de alte hituri precum „IMPAR” sau „Vina Mea”, ce l-au transformat pe Mark Stam în unul dintre cei mai de succes cântăreți din România, cu peste 27 de milioane de vizualizări pe YouTube.  În 2019 și-a lansat piesa „Nesimțit”, care a adunat 3 milioane de vizualizări pe Youtube, în mai puțin de 1 lună.

Vanotek (Ion Chirinciuc) este un producător și DJ român din Republica Moldova. El a pășit în industria muzicală la 17 ani, iar într-un timp foarte scurt a început să colaboreze cu mulți artiști faimoși. Printre piesele lansate de Vanotek se numără „My Heart is Gone”, „Take the Highway”, „În dormitor” și „Tell Me Who”. Vanotek a produs și piesa „Fete din Balcani” a cântăreței Corina, devenită hit și al cărei clip este astăzi unul dintre cele mai vizualizate videoclipuri românești de pe YouTube.

După lansarea piesei „My Heart is Gone” în colaborare cu Yanka, piesă ce a stat săptămâni întregi în topurile din România, Vanotek a revenit cu „I’m Coming Home” cu The Code & Georgian. La cererea fanilor și a publicului care a îndrăgit piesa, Vanotek a decis să se înscrie la Eurovision și a ajuns pe locul 2 al Selecției Naționale 2016. Melodia a fost apreciată și în țări precum Germania, Anglia și Portugalia cerând să o difuzeze la posturile lor de radio. „My Heart is Gone” a fost nominalizată de MTV Europe Music Awards pentru categoria „Best Romanian Act”.

Single-ul „Tell Me Who”, lansat în martie 2017 în colaborare cu Eneli (Ileana Popescu), s-a bucurat de succes atât în Rusia, cât și în România, și a urcat până pe locul 86 în top Shazam Worldwide. Piesa a fost licențiată la Ultra Music, casă de discuri din Statele Unite, care se concentrează pe muzică dance electronică.

Olga Verbițchi, o tânără din mun. Chișinău, a devenit cunoscută atât în Moldova, cât și în România, în anul 2016, când a câștigat la concursul „X Factor“ România. Deși anterior nu credea că va reuși să treacă de audiții, adolescenta a reușit să topească inimile a milioane de oameni care au votat-o pe protejata lui Carla’s Dreams.

După succesul răsunător și trofeul X Factor România, Olga Verbițchi și-a lansat primul single din carieră „Prietena ta”, clipul care a adunat peste 100 de mii de vizualizări în mai puțin de 24 de ore.

Dan Bălan este un interpret, compozitor, producător, instrumentist, textier din Republica Moldova.  El era unul dintre membrii cunoscutei trupe O-zone, care, la începutul lui 2000, a cucerit întreaga lume cu piesa „Dragostea din tei”.

După desființarea trupei, Dan Bălan începe un proiect solo. În aprilie 2010, este prezentat oficial noul single „Chica Bomb”, care devine în scurt timp hit incontestabil și se plasează în top 10 în chart-urile mai multor țări europene, printre care Marea Britanie, Germania, Danemarca, Austria și România. În Rusia și Grecia piesa ajunge pe prima poziție.

După un asemenea succes, Dan decide să se orienteze către piața muzicală din Europa de Est. Ceea ce i-a reușit. Piesele lui au ajuns în topurile rusești și ucrainene, iar ulterior, devine jurat la „Vocea Ucrainei”.

Sasha Lopez (Sergiu Istrate) este un muzician, compozitor, DJ și producător muzical român originar din Republica Moldova, care acum locuiește în București. De muzică s-a apucat din copilărie, iar la vârsta de 17 ani a devenit DJ profesionist.

În 2006, împreună cu DJ Nash, a pus bazele proiectului Studio One, iar un an mai târziu și-a mărit formula cooptând-o pe Tania Cerga, ca solistă. Studio One a reușit în scurt timp să aibă mult succes, depășind granițele României. Single-ul lor „Everytime” a intrat repede în topurile internaționale de specialitate și a fost inclus pe celebra compilație a label-ului Ministry of Sound 2008. În 2010, Sergiu Istrate decide să se mute la București și prezintă „MADAM”, feat And Adam. Cel de-al doilea single al său – „All My People” , a devenit cea mai difuzată piesă românească de la sfârșitul anului 2011, conform Mediaforest Romania. La scurt timp, a ajuns numărul 1 în peste 20 de țări din Europa, Canada, America Latină și Asia. 

Până la finele anului 2013, Sasha Lopez a reușit să adune 200 milioane de vizualizări pe YouTube, două discuri de aur: în Canada și Japonia; și peste o jumătate de milion de copii de single-uri digitale vândute cu „All My People”. În anul 2012, Carnavalul de la Rio a fost deschis pe melodia sa „All my people”. În 2015, piesa sa „Kiss U” a ajuns numărul 1 în Italia și Spania, aceasta fiind și prima piesă scoasă la o nouă casă de discuri – Global Records. 

SunStroke Project este o formație muzicală din Republica Moldova, care în anul 2017, la Eurovision Song Contest din Kiev, trupa reușește să se claseze pe locul III, după Portugalia și Bulgaria. Ei s-au întipărit în memoria oamenilor cu prestația virtuoasă a saxofonistului formației (Serghei Stepanov) la Eurovision, el a produs un fenomen pe internet, numit „Epic Sax Guy”.

Clipuri remixate cu prestația sa au adunat milioane de vizualizări pe Youtube. Au fost create și câteva versiuni de „10 ore de Epic Sax Guy”, primele două cele mai populare din ele acumulând 16 milioane și, respectiv, 10 milioane de vizualizări.

Cleopatra Stratan este o cântăreață din Republica Moldova. Deși a devenit cunoscută la vârsta de 3 ani, când a cântat „Ghiță”, aceasta nu a apărut în fața publicului timp de mai mulți ani.

Ea revine pe scena muzicală românească în 2018, când lansează mai multe piese. Single-ul „Te las cu inima” s-a bucurat de un real succes, în doar 10 zile a atins pragul de 5 milioane de vizualizări. Tânăra și-a propus să cucerească și piața muzicală din Rusia, de aceea, în această vară a început să cânte în rusă, iar piesa care a urmat a fost „Angela“, exact ca noul nume de scenă cu care își dorește să cucerească publicul rus.

Iuliana Beregoi este adolescenta din Republica Moldova care a cucerit inimile tinerilor din România și Rusia. Are peste 400 de mii de abonați la canalul ei de YouTube. Cântă, dansează, joacă şi este unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri. Când avea 12 ani, Iuliana a impresionat în finala show-ului „Vocea Rusiei Junior” cu piesa „Lupii”.

Pe lângă vlogging, Iuliana a lansat și câteva single-uri foarte bine primite de public – „Vina Mea”, care a adunat peste 14 milioane de vizualizări, precum și „Fac ce simt”, care a adunat 2 milioane de accesări la doar o săptămână de la lansare.

Ionel Istrati este un cântăreț și compozitor din Republica Moldova. Apare pe scenă la vârsta de 8 ani, cântă la acordeon și pian. Vocea, ținuta scenică și perseverența îi aduce în următorii 5 ani în palmares 4 Grand Prix-uri și 16 premii de gradul I, inclusiv la Mamaia Copiilor din România și Утренняя звезда din Rusia.

În 2010 își lansează primul album și piesa „Люблю тебя”, șlagărul cu milioane de vizualizări. În 2012, lansează o nouă piesă „Eu numai, numai” care a fost apreciat în țară și în afara ei. Piesa devine celebră chiar în Rusia, Kazahstan, statele baltice sau Europa de Vest. În 2016, artistul face un turneu prin cele mai mari orașe din SUA, Rusia, Grecia, Franța, Italia unde evoluează pentru diaspora, bucurându-se de mari succese.

Arsenium, fostul membru O-Zone, continuă să creeze piese și să adune milioane de vizualizări peste hotarele țării, în special, după ce s-a stabilit cu traiul în Rusia.

După destrămarea trupei O-Zone, Arsenie Todiraș a încercat să se impună pe piața muzicală din România, după care a plecat în Spania, iar în cele din urmă, a ajuns în Rusia. Piesele lui ocupă locuri fruntașe în topuri, iar de anul trecut a fost ales jurat la o emisiune TV din Rusia.

Brio Sonores este o trupă din Republica Moldova de muzică pop, dance și cross-over clasic. Împreună au câștigat cea de a patra ediție a concursului „Români au talent” în 2014. Au susținut numeroasele concerte în România, Marea Britanie, Turcia, Rusia etc.

În 2013, formația și-a schimbat genul de muzică cântat și a decis să abordeze genul PopOpera. Din acel moment, trupa a început să evolueze la diverse tipuri de evenimente, concursuri și festivaluri naționale și internaționale.

În prezent, membrii grupului artistic sunt soliști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, dar și studenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea canto academic. Din anul 2019, trupa Brio Sonores îl are ca producător pe compozitorul rus Igor Krutoi.

Ana Munteanu este tânăra care a câștigat marele trofeu de la „Vocea României 2017”.

După încheierea concursului, Ana s-a reîntors pe băncile liceului de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău, dar n-a lăsat nici muzica deoparte. Între timp, a primit rolul principal în musical-ul „Mamma Mia!”, Sophie, şi în paralel merge constant la studio, unde înregistrează piese noi.

Dacă ne-a scăpat cineva, te rugăm să ne spui! Altfel, îți urăm la mulți ani!!!

Citește mai departe

Cultură

Muzica ultimilor zece ani: Hip-hop-ul a întrecut rock-ul, iar artiștii latino au cucerit mapamondul

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Explozia muzicii latino, fenomenul K-pop, influențele africane, îmbinarea muzicii rap cu cea country, reggaeton-ul și trap-ul au marcat industria muzicală din ultimii 10 ani. În această decadă, pentru prima dată, hip-hop-ul a surclasat rockul, devenind cel mai popular și ascultat gen muzical în Statele Unite ale Americii. S-a schimbat total și modul în care consumăm muzică. Dacă în 2010 încă ascultam CD-uri, în ultimii ani serviciile de streaming plătite precum Spotify, Apple Music și altele fac legea. În acest moment, aceste servicii aduc 80% din veniturile industriei muzicale.

PE LUNG

Influențele africane

O mișcare importantă a fost recunoașterea la nivel mondial a muzicienilor africani contemporani. Impactul vital al Africii asupra muzicii internaționale are o istorie îndelungată, însă în ultimii zece ani s-a produs un fel de „trezire în mainstream-ul occidental”, scrie bbc.com. A crescut popularitatea unor artiști africani precum Davido, Wizkid, Mr. Eazi și Burna Boy.

Enlarge

wizkid
Wizkid

Artiști mari din SUA printre care Beyoncé, Kanye West și Kendrick Lamar s-au inspirat din punct de vedere muzical și vizual din creația talentelor africane. Pentru coloana sonoră a filmului de animație produs de Disney, The Lion King, Beyonce a colaborat cu mai mulți muzicieni printre care Wizkid, Eazi, Tiwa Savage și Busiswa.

Dominația Hip-Hop

În 2017, dintre cei zece cei mai buni artiști ai anului, opt erau rapperi, iar ceilalți doi erau Taylor Swift și Ed Sheeran, ambii influențați de hip-hop. Niciun artist rock nu a intrat în clasament. În același an, patru dintre cei cinci nominalizați la premiul Grammy pentru Albumul Anului și toți cei cinci nominalizați pentru Cea mai bună piesă a anului au fost artiști hip-hop.

Enlarge

Kendrick_Lamar_2019
Kendrick Lamar

Kendrick Lamar a câștigat o popularitate enormă în 2015, o dată cu lansarea albumului „To Pimp A Butterfly” care a fost, deopotrivă, lăudat de critici și public. În ultimii ani, alți artiști hip-hop precum Cardi B, Future, Migos, Post Malone și Lizzo au lansat hit după hit.

Explozia muzicii latino

Billboard a raportat că anul 2018 a fost cel mai reușit an al muzicii latino din istoria recentă, cu 24 de piese spaniole în topul său 100. Pentru comparație, în anul 2016, doar patru piese latino au fost incluse în clasament. Nebunia pieselor în limba spaniolă a luat avânt în vara anului 2017, când Luis Fonsi și Daddy Yankee, ambii originari din Puerto Rico, au lansat piesa Despacito. Aceasta a doborât recorduri și rămâne cel mai vizualizat videoclip pe Youtube cu 6,5 miliarde de accesări.

Enlarge

luis-fonsi-jimmy-fallon-live-sept-2017-billboard-1548
Luis Fonsi

Într-un interviu, Fonsi a povestit că s-a trezit într-o dimineață cu linia melodică în minte. „Fredonam într-una Des-pa-cito…Am mers la studiou și în câteva ore cântecul a fost gata. Știam că-i mai trebuie ceva…și atunci i-am propus lui Daddy Yankee să intre pe piesă. De obicei, în 90% din cazuri scriu melodia, apoi vin versurile. În cazul acestui cântec au venit ambele simultan”, spune Fonsi.

Enlarge

balvin
Columbianul J Balvin și englezul Liam Payne

Și cântăreții din America și Marea Britanie și-au îndreptat atenția către limba spaniolă. Drake a lansat piese cu ritmuri de bachata, columbianul J Balvin colaborează cu Pharrell, Liam Payne și alții, iar Maluma este un adevărat fenomen mondial.

Gangnam Style și K-pop

Acesta a fost și deceniul în care K-pop – un stil muzical evoluat din pop-ul coreean de la începutul anilor ’90 – a produs o frenezie la nivel mondial. O bună parte din acest succes se datorează lui Psy, un cântăreț din Seul, artist al companiei YG Entertainment, și megahitului lansat în anul 2012, Gangnam Style. Acesta a devenit primul videoclip care a depășit 1 miliard de vizualizări pe YouTube.

În cadrul unei întâlniri cu președintele sud-coreean Park Geun-Hye la Casa Albă, președintele Obama a vorbit despre valul K-pop și despre cum fetele sale l-au învățat celebra coregrafie a piesei.

Trupa de băieți BTS a devenit prima formație coreeană care a stat în topul american Billboard, cu albumul Love Yourself: Tear, pe durata întregului an 2018 și a umplut stadioane. Piesa „Boy with Luv” a celor de la BTS a devenit și piesa care a strâns 100 de milioane de vizualizări cel mai repede din istoria Youtube – în numai 38 de ore.

Scena K-pop este una vastă și contestă ideea că engleza este limba în care trebuie să cânți ca să devii faimos în întreaga lume.

Ascensiunea trupelor de băieți

Un alt fenomen din muzica ultimilor zece ani este ascensiunea trupelor de băieți și fete. Printre cele care au avut succes mondial se numără Jonas Brothers. În acești ani, cei trei frați au reușit să treacă printr-o despărțire și să se reunească recent.

Enlarge

The-Jonas-Brothers-Concert
Jonas Brothers

În această decadă Marea Britanie ni i-a oferit pe băieții din One Direction. Trupa a fost formată în anul 2010 și a devenit celebră în cadrul show-ului de televiziune X Factor în același an. Cei cinci membri nu au câștigat concursul de talente, dar au semnat un contract cu Syco Records, casa de discuri a lui Simon Cowell, care de altfel, a fost și cel care i-a adus împreună pe tineri.

Enlarge

one-direction
One Direction

One Direction a devenit una dintre cele mai celebre trupe din toate timpurile, surclasându-i, în anumite privințe, și pe legendarii The Beatles.

Citește mai departe

Divertisment

Cine este Ion Chicu, ce Guvern propune și de ce socialiștii îl susțin

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon l-a înaintat, ieri, pe consilierul său Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Pavel Filip, la funcția de prim-ministru. Iar astăzi Comisia juridică examinează deja candidaturile propuse de acesta pentru funcțiile de miniștri.

Ion Chicu are la dispoziție 15 zile pentru a-și forma Cabinetul de miniștri și programul de activitate pentru a le prezenta în Parlament. Pentru a fi învestit, noul Guvern trebuie să obțină votul majorității deputaților din parlament. Până în prezent, PSRM (36 de mandate) a declarat că va susține inițiativa președintelui de a  forma un „guvern format din profesioniști, oameni apolitici și tehnocrați”. PDM (30 de mandate) a menționat că dacă guvernul Chicu va avea în componența sa oameni profesioniști și un program de guvernare care să includă și proiectele Partidului Democrat, are șansele să fie susținut de către formațiune.

PE LUNG

Cine este Ion Chicu

Ion Chicu are 47 de ani, este absolvent al Academiei de Studii Economice a Moldovei, Facultatea „Management”, licențiat în Management Economic. Timp de doi ani a fost lector.

În anii 2005-2009 Ion Chicu ocupă diverse funcții în cadrul unor ministere: de la șef al Direcției Generale Reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului, la consilier al prim viceprim-ministrei Zinaida Greceanîi, viceministru al Finanţelor (martie 2006 – aprilie 2008) și apoi consilier principal de stat al prim-ministrei Zinaida Greceanîi pe domeniile economic și relații externe (aprilie 2008-septembrie 2009).

Din septembrie 2009-decembrie 2017 a fost consultant în managementul finanțelor publice în diferite proiecte – Ministerul Finanțelor, ECORYS, Banca Mondială.

În ianuarie 2018 a fost numit secretar general de stat la Ministerul Finanțelor, după care în perioada 10 decembrie 2018 – 8 iunie 2019 a fost ministru al Finanțelor, în guvernul Pavel Filip. În iulie 2019 a fost numit consilier prezidențial, iar la numirea sa în această funcție Igor Dodon menționase că „țara are nevoie de profesioniști consacrați, integri și devotați statului Republica Moldova”.

Igor Dodon: Este o candidatură acceptabilă pentru toți

„Candidatura pe care o înaintez pentru funcția de prim-ministru este una acceptabilă pentru toți deputații din Parlament, este un profesionist de carieră și un om cu o experiență bogată în politici economice și sociale, capabil să asigure o viață mai bună pentru cetățeni”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă.

Igor Dodon i-a sugerat prim-ministrului desemnat să nu piardă timp și să se miște mai repede, pentru că „timp nu este”. Ion Chicu i-a urmat îndemnul, întrucât astăzi deja a cerut deputaților votul de încredere pentru componența noului Executiv și programul de guvernare al acestuia. Parlamentul a inclus pe ordinea de zi examinarea programului de activitate și întreaga listă de miniștri a noului guvern.

Potrivit listei prezentate deputaților din noul Cabinet de Miniștri ar putea face parte, pe lângă Ion Chicu, patru consilieri ai lui Igor Dodon – Corneliu Popovici (Ministru al Educației, Culturii și Cercetării), Ion Perju (Ministru al Agriculturii), Aureliu Ciocoi (Ministru de Externe), Viorica Dumbrăveanu, ex-secretar de stat în Guvernul Filip (Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), Victor Gaiciuc, tatăl finului lui Igor Dodon (Ministru al Apărării), Fadei Nagacevschi, juristul PSRM și consilierul președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi (Ministru al Justiției) și Pavel Voicu, ministrul propus din partea PSRM în Guvernul Sandu (Ministru de Interne).

„Dacă nu va obține votul de încredere a majorității deputaților aleși în Parlament, atunci țara riscă să fie aruncată în alegeri parlamentare anticipate. Cei care vor vota împotrivă, să-și asume în fața oamenilor cheltuielile și riscurile legate de alegerile anticipate”, a mai spus șeful statului.

Ce declară deputații

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a declarat miercuri seara că va susține inițiativa președintelui Dodon de a fi creat un Guvern minoritar, format din profesioniști, din oameni apolitici și tehnocrați, care să asigure buna dezvoltare și progresul Republicii Moldova. Deputații socialiști au menționat că „vor deschide un câmp de dialog” cu toți deputații și cu toate fracțiunile parlamentare, pentru a identifica formula optimă pentru învestirea unui astfel de Guvern tehnocrat.

În pofida profilurilor candidaților propuși pentru noul Executiv, fracțiunea PSRM spune că „Guvernul următor va fi unul tehnic, nu politic. Deși va fi apolitic, Guvernul va avea toate împuternicirile să implementeze proiectele economice și sociale pe care le-a promovat PSRM până acum.”

Deputații Partidul Democrat, după întrevederea cu Igor Dodon, a declarat că dacă va fi înaintat un premier și o garnitură care vor lua în calcul propunerile PD, respectarea Acordului de asociere cu UE, este gata să discute acest subiect la Consiliul Național Politic al formațiunii. Miercuri seara deputatul democrat Andrian Candu a precizat  la TVR Moldova că Ion Chicu este un profesionist și că democrații nu au nicio obiecție față de candidat. „În cazul în care guvernul Chicu va avea în componența sa oameni profesioniști și dacă își propune un program de guvernare în care se vor include și proiectele Partidului Democrat, are șansele să fie susținut de către noi ”, a menționat Andrian Candu.

Deputații Blocului ACUM au declarat din start că o vor accepta în funcția de premier doar pe Maia Sanda și vor susține aceeași garnitură a Cabinetului de Miniștri, cu același program de guvernare. Mai mult ei au atenționat că „elementul destabilizator în actuala situație politică este este Președinția”, deoarece de la această instituție pornesc „toate problemele. De la comportament, mesaje, pozițiile, drept dovadă e criza politică pe care o avem la moment”.

După desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, președintele fracțiunii PPDA din Parlament, Alexandru Slusari, a menționat pe Facebook că „avem un candidat plahocrat, înaintat de Dodon”. „Ne așteaptă un spectacol impresionant în Parlament în zilele apropiate. Să vedem cum socialiștii, care strigau încă căteva luni în urmă despre gaura bugetară de peste 4 mlrd. lei, moștenită de la regimul Plahotniuc, vor vota împreună cu PD pe un “tehnocrat”, care ne-a lăsat aceasta gaura”.

Deputații Partidului ȘOR au declarat că nu se vor implica în jocurile politice și că optează pentru alegerile parlamentare anticipate care sunt inevitabile.

Noul Guvern va fi tehnocrat sau minoritar

Pentru început, ce înseamnă guvern tehnocrat? Tehnocrația este o forma de guvernământ prin care puterea de decizie la nivel executiv aparține tehnicienilor și oamenilor de știință, numiți tehnocrați. Deci, membrii acestui guvern nu trebuie să fie exponenții unui partid, ci sunt specialiști în domeniile respective.

În istoria istoria Republicii Moldova singurul guvern, care ar putea fi numit tehnocrat, a fost cel condus de guvernul Dumitru Braghiș (21 decembrie 1999 – 19 aprilie 2001). Acesta a fost votat de coaliția majoritară din Parlamentul de atunci formată din Partidul Comuniștilor (care deținea 39 de mandate), Frontul Popular Creștin-Democrat (9 mandate) și din opt deputați independenți care au decis ca Executivul să fie format din miniștri tehnocrați. Candidatura lui Dumitru Braghiș a fost a treia încercare a deputaților de a vota un astfel de Guvern. Inițial, președintele de atunci Petru Lucinschi i-a propus la funcția de premier pe Valeriu Bobuțac, apoi pe Vladimir Voronin, însă acestea nu au fost susținute. În această situație, Petru Lucinschi a propus la 15 decembrie 1999 un al treilea candidat pentru funcția de premier al Republicii Moldova: Dumitru Braghiș, care era ministrul adjunct al Economiei și Reformelor.

Un guvern minoritar este cel susținut de deputați fără ca în Parlament să fie formalizată o majoritate parlamentară. În istoria țării a existat un singur guvern minoritar – cel condus de Chiril Gaburici (18 februarie 2015-30 iulie 2015). Guvernul format sub conducerea lui Gaburici a fost votat de 60 de parlamentari, membri ai fracțiunilor PLDM, PDM (care făceau parte din coaliția de guvernare), dar și cel deputaților PCRM. La 4 iunie 2015 premierul Chiril Gaburici a prezentat raportul de activitate a Guvernului pentru primele 100 de zile, iar la 12 iunie, în cadrul unui briefing de presă, Chiril Gaburici și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru pe fondul scandalului din societate legat de diploma sa de bacalaureat.

Paradoxal, în cazul în care va fi votat noul guvern condus de Ion Chicu, acesta va fi și tehnocrat și minoritar, susține expertul Ion Tăbîrță. Până acum nu am avut așa o situație.

„Am avut un guvern un Guvern tehnocrat – cel condus de Dumitru Braghiș și un guvern minoritar, condus de Chiril Gaburici. În caz nostru, socialiștii merg pe aspectul tehnocrat, declarând că din acesta vor face parte profesioniști, dar asumarea pentru acestui guvern îi revine PSRM.”

Potrivit lui, PDM va da votul în Parlament, însă fără a face coaliție cu PSRM, Deci,nu există o coaliție majoritară formalizată în Parlament.

„Va fi un guvern al socialiștilor ambalat democrat cu susținerea PDM. Practic , în acest mod democrații obțin un pachet de control asupra socialiștilor.Vor avea mai multe pârghii de negociere asupra PSRM. Aceasta fără asumarea unor angajamente din partea democraților”, a mai spus expertul.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Reintegrare5 ore în urmă

Istoriile a 12 tineri care au făcut armata în regiunea transnistreană: „În armată nu se schimbă nimic. Așa a fost, este și va fi”

PE SCURT „Această istorie a început acum mai bine de un an. În luna noiembrie 2018 am făcut cunoștință cu...

Economie6 ore în urmă

Realitățile noului deceniu: „Tesla”, criptomonedele și roboți pentru explorarea selenară

PE SCURT Va putea în noul an, Tesla să mențină ritmul anului trecut, marcat de volume record de vânzări? Cum...

Ecologie11 ore în urmă

Ce i-a făcut pe 500 mii de oameni din întreaga lume să renunțe la carne

PE SCURT Organizația neguvernamentală Veganuary încearcă să convingă din ce în ce mai mulți oameni să renunțe la carne în...

SocialO zi în urmă

A revenit la Chișinău după 30 de ani: Nu știu ce s-a schimbat mai mult Moldova sau eu

PE SCURT Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă CNN care s-a născut în Uniunea Sovietică şi a...

EconomieO zi în urmă

Cât costă să naști în Moldova

PE SCURT De la 1 ianuarie 2020, indemnizația unică la naștere a fost majorată până la 8 299 de lei,...

Politică2 zile în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Economie2 zile în urmă

Moldova Agroindbank relansează Campania dedicată producătorilor agricoli ”Primăvara 2020”

Primăvara bate la ușă, iar gospodarii adevărați își fac deja planuri pentru noul an agricol. Moldova Agroindbank este și în...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Externe2 zile în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Politică3 zile în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

Politică3 zile în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

Justiție4 zile în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

PoliticăO săptămână în urmă

Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova

PE SCURT Un studiu realizat de BNS, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de...

Politică3 săptămâni în urmă

Perlele politicienilor din ultimii 10 ani

Evenimentele politice s-au perindat în ultimii zece ani cu atâta rapiditate, încât cel mai probabil vor intra ca un capitol...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031