De ce plătim atât de mult pentru energia de la Cuciurgani. Explicații de la Roman Chircă

Geopolitic vorbind, spune analistul Roman Chircă, forumula pretului pentru livrarea curentului electric în Republica Moldova se bazează pe poziționarea Centralei de la Cuciurgani în zona separatistă necontrolată de autorităț.

“Ce este Centrala de la Cuciurgani și de ce a ajuns aceasta principalul furnizor de energie electrică? Este o centrală termică de generare a curentului electric prin arderea gazului, tehnologic concepută și realizată în perioada sovietică, cu un randament redus față de tehnologiile similare contemporane, realizată în perioada când gaz natural era mult și ieftin. În condițiile aplicării unei noi politici de prețuri de către Federația Rusă, o bună majoritate a centralelor similare cu cea de la Cuciurgani din spațiul fost sovietic, au devenit necompetitive, și-au redus parțial sau integral activitatea, cum a fost evoluția CET-1 și CET-2 din Chișinău. Nu însă și în cazul centralei noastre”, explică Roman Chircă în cadrul unui articol pentru Europa Liberă.

Secretul “succesului comercial” provine din zona prețului pentru materia primă. Cât costă cu adevărat gazul livrat de către TiraspolTransgaz către Centrala de la Cuciurgani? Prin faptul că TiraspolTransgaz are o datorie de 4 mlrd. USD, din care o parte revine consumatorilor casnici, cu certitudine pretul nu este unul actual de 210 USM/m3, cu atât mai mult niciodată nu a fost 385 USD/m3, cât plătea R. Moldova acum câțiva ani. În ipoteza că Centrala de la Cuciurgani ar achita un preț între 100-150 USD/m3, ținând cont de prețul materiei prime, particularitățile procesului tehnologic costul direct de producție inclusiv și de volumul de producție ar varia între 1,9 și 2,8 cenți pentru 1 kWt. La care se adaugă cheltuielile administrative, profitul, taxele percepute de regimul separatist și interesul patronilor ruși, dar nu în ultimul rând și prețul pentru gaze, de circa 5 cenți SUA potrivit ANRE. După această transformare miraculoasă, prețul iese din obscuritate și ajunge pe malul stâng în zona de 6,7 cenți.

“Acum să ne imaginăm că Centrala de la Cuciurgani ar fi asigurată cu gaz la prețul de piață de 210 USD/m3. Din surse deschise, fără pretenții la studii aprofundate să admitem, pentru randamentul de utilizarea a 1000 m3 de gaz pentru producerea a 3 MWt de curent electric, doar costurile gazului vor fi de 7 cenți în structura costului pentru 1 kWt. În aceste condiții, prețul de livrare ar putea fi ipotetic, fără calcule precise din lipsa de multe variabile în jur de 10 cenți. Dar cu certitudine ar urma soarta CET-urilor și ar deveni o sursă nerentabilă de producție a energiei electrice”, concluzionează acesta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare