Cum să ai grijă de sănătatea mintală în momente de schimbare politică

Schimbarea politică poate fi un moment de speranță pentru unii și un moment de îngrijorare pentru alții. Dar pentru toată lumea, aceste vremuri de tranziție pot aduce cu sine provocări pentru sănătatea mintală. Din fericire, există multe lucruri pe care le putem face pentru a minimiza impactul evenimentelor asupra modului în care ne simțim.

Iată câteva sfaturi utile:

Rămâi informat, dar fii conștient de limitele tale

  • Ia în considerație cât de multe informații și știri primești și gândește-te la modul în care te afectează.
    Încearcă să recunoști că există lucruri în evenimentele globale și naționale care sunt în afara controlului tău.
    Poate fi o idee bună să dezactivezi sunetul sau notificările de știri de pe telefonul tău sau să limitezi recepția de știri doar până la citirea ziarului de dimineață sau vizionarea știrilor de seară.

Interacționează cu comunitatea ta

  • Dacă crezi că schimbarea politică îți afectează comunitatea, gândește-te cum poți ajuta la rezolvarea problemelor care te interesează. Ajutându-i pe alții îți poți îmbunătăți sănătatea mintală. De exemplu, dacă ești îngrijorat de impactul asupra persoanelor fără adăpost poți face voluntariat pentru a le ajuta.

Fă-ți vocea auzită

  • Indiferent în ce poziție te-ai afla, s-ar putea să te simți neputincios dacă ai o părere, dar nu o expui. Nu trebuie să te alături unui partid politic, dar poți explora modalități de a te implica în comunitatea politică. De exemplu, poți participa la un miting pașnic organizat, poți să participi la diferite acțiuni sau să te alături unor evenimente sau dezbateri conexe. Pe timp de pandemie, aceste activități se desfășoară în mare parte online și poți participa la ele și mai ușor. Activismul civic și politic te poate face să te simți mai puternic și să-ți ofere posibilitatea să te exprimi constructiv.

Găsește asemănările și nu supraestima diferențele

  • Este minunat să ai prieteni, colegi și familie care au viziuni politice variate. Gândește-te că poate fi util să petreci timp cu persoane care au alte puncte de vedere, deoarece asta te ajută să menții o minte deschisă și să înțelegi de unde provin ideile acestor oameni. Dacă apare un subiect cu care nu ești de acord, încearcă să eviți discuțiile agresive și, în schimb, concentrează-te pe ascultarea activă, discuția respectuoasă și comunicarea persistentă. Dacă comentariul te supără, încearcă să faci o pauză, întrerupe conversația și revin-o când te simți gata.

„Nu te închide”

  • Dacă te simți copleșit, nu-ți suprima sentimentele. Caută sprijin, discută cu un prieten, membru al familiei sau psiholog.
    Există, de asemenea, linii de asistență care oferă sprijin emoțional vital în perioadele stresante. Dacă ești îngrijorat de statutul tău pe termen lung la locul de muncă, discută cu colegii tăi despre asta.

Ai grijă de sănătatea ta mintală

  • Nu uita să aloci în continuare timp lucrurilor, activităților și acțiunilor care sunt bune pentru sănătatea mintală.
    Ceea ce funcționează va fi diferit pentru fiecare persoană, deși știm că somnul de bună calitate este important pentru sănătatea mintală a tuturor. Alte exemple sunt exercițiile fizice, consumul de alimente sănătoase, evitarea alcoolului, petrecerea timpului cu prietenii și luarea unei pauze pentru a dedica timpul pentru hobby-ul preferat; toate acestea te vor face să te simți mai bine și să elimini stresul cauzat de știri.

Sursa: mentalhealth.org

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.