Cum o afacere de succes a schimbat viețile oamenilor dintr-o comună din nordul Moldovei

Comuna Alexăndreni din raionul Sîngerei, care include și satele Grigorești, Heciul Vechi, Țiplești și Țipletești, a fost cândva o localitate înfloritoare, cu peste cinci mii de locuitori, care munceau la ei acasă, în Moldova. Însă în ultimii ani, s-au pus lacăte pe porțile mai multor fabrici din zonă, precum cea de zahăr, de producere a alcoolului etilic sau cea de ghips. Astfel, sute de localnici au rămas fără loc de muncă, fiind nevoiți să plece.

Însă, la o margine de sat, activează o fabrică, 50 de localnici au grijă să pună proporțiile corecte în mixerele enorme și să adauge ingredientele conform unor etape bine stabilite. Răsplata pentru munca lor este un salariu decent și posibilitatea de a rămâne în satul de baștină alături de cei dragi. 

Fabrica la care ei muncesc este specializată în producerea produselor semifabricate congelate, fiind cunoscută consumatorilor din țară pentru colțunașii și pelmenii săi. Această afacere a fost deschisă încă acum 17 ani de Ludmila Dimitrachi, o localnică din Alexăndreni, care tot aici și-a crescut și copiii. Totul a început cu doar șase angajați, patru dintre care erau membrii familiei Ludmilei. Primii patru ani de la lansare, fondatoarea întreprinderii a învârtit colțunașii cu mâinile proprii, până a reușit să-și cumpere primul utilaj  „Un utilaj costă scump. Nu aveam bani, nu ieșeam din credite”, povestește Ludmila Dimitrachi. 

Dar, încetul cu încetul, afacerea a luat foc. Producția a crescut, iar astăzi 40 de tipuri de produse și tone de colțunași se vând în magazinele din țară. „Când lucram manual, făceam trei tone pe lună, iar acum producem 6 tone pe zi”, spune zâmbind Ludmila Dimitrachi, cea care ține pulsul acestei linii de fabricare. 

Acum, la întreprindere activează 50 de angajați, iar pentru o bună parte din ei activitatea fabricii a însemnat siguranța că pot obține un salariu decent aici, acasă. Printre aceștia este și Victoria, care își amintește cu tristețe despre anii pe care i-a trăit înainte de a se angaja aici. Muncea la Moscova, în timp ce copiii ei, Chiril și Gabi, erau crescuți de bunica. Cei doi copii plângeau la telefon și o rugau să vină acasă, însă Victoria nu avea cum să facă bani acasă pentru a-i crește. Atunci când fabrica aflată la doi pași de casa ei și-a mărit numărul de angajați, ea a revenit în sat și s-a angajat aici, iar acum își poate petrece serile și zilele libere alături de copii. 

Conștientă că fabrica pe care a creat-o în sat a schimbat destine, Ludmila Dimitrachi are de gând să treacă prin orice fel de provocări ca să-și dezvolte afacerea. Până acum a reușit să acceseze mai multe granturi europene și a obținut finanțare prin intermediul a mai multe programe care sprijină afacerile mici și mijlocii. Cu sprijinul obținut prin instrumentele finanțate de UE, compania a reușit să cumpere transport specializat, linie automată de producere a colțunașilor cu o capacitate de 150 kg de produs pe oră, dar și să beneficieze de consultanță în marketing și vizibilitate, care s-o ajute inclusiv la accesarea lanțurilor internaționale de supermarketuri care operează în Moldova. Iar în cadrul unui program german, experții i-au învățat pe angajați cum să dezvolte procesul de producție, să stabilească contacte cu parteneri din Germania și să intre pe piața de acolo. 

În prezent, compania își propune să cucerească cumpărătorii din țară, pentru că la Alexăndreni mai sunt oameni care vor să muncească acasă, în satul lor. Și Ludmila Dimitrachi e hotărâtă să nu renunțe. „Eu sunt convinsă că la noi în Moldova se poate de făcut și afaceri, și de lucrat. Dorință să fie!”, spune Ludmila. 

Acest material este produs în cadrul Campaniei „Descoperă Echipa Europa”, realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.