Cum ne-ar putea afecta inteligența artificială

PE SCURT

Un nou studiu privind inteligența artificială sugerează că lucrătorii mai bine plătiți și mai bine educați ar putea fi cel mai tare afectați de automatizare. 

Revoluția robotului și a mecanizării tuturor lucrurilor era percepută drept o lovitură puternică pentru cei care lucrau la fabrici și îndeplineau sarcini manuale și repetitive. Un studiu McKinsey din 2017 arăta că deja 50% din activitățile ce se făceau la fabrici erau automatizate, folosind tehnici de ultimă generație. Însă, noile date sugerează muncitori cu gulere albe (angajații de birou), a căror muncă presupune mai multă gândire analitică, salarii mai mari și o securitate relativă a locului de muncă, s-ar putea să nu fie în siguranță în era automatizării.

PE LUNG

Locul de muncă a multor oameni cu studii ar putea fi înlocuit cu inteligența artificială (AI), care devine o tehnologie computerizată tot mai dezvoltată care ar putea ajunge să ia decizii asemănătoare omului și poate utiliza date în timp real pentru a îmbunătăți unele aspecte, se arată într-un studiu realizat de economistul Universității Stanford, Michael Webb și publicat de Brookings Institution, relatează vox.com

Noua cercetare face o descriere pe puncte a locului de muncă și analizează ce domenii ar putea fi înlocuite de tehnologie. Totuși, cercetarea a arătat că fără locuri de muncă în primul rând vor rămâne lucrătorii cu salarii mici, fără studii, în care robotica și software-ul ar putea face absolut toți pașii. 

Spectrul creșterii automatizării a ridicat îngrijorări în rândul mai multor autorități care s-au întrebat ce ar putea face cu oamenii care își vor pierde locul de muncă, fiind înlocuiți de tehnică. Totodată, ei au constatat că va crește și mai mult decalajul dintre cei săraci și cei bogați. 

Autorii acestui studiu susțin că rezultatele nu sunt tocmai exacte, însă ele vin ca un semnal pentru cei care aleg să tehnologizeze absolut totul.

După cum a spus Adam Ozimek, economist șef la platforma de freelancing Upwork, „Doar pentru că cineva a brevetat un dispozitiv, de exemplu, care a folosit inteligența artificială pentru a face cercetări de piață, nu înseamnă că AI va avea de fapt succes în acest sens pentru utilizarea practică a afacerilor”. 

Studiul de la Stanford nu spune, de asemenea, dacă acești lucrători își vor pierde de fapt locul de muncă, ci doar că munca lor ar putea fi afectată. Prin urmare, este posibil ca aceste tehnologii să fie utilizate pentru a mări locuri de muncă, mai degrabă decât pentru a le înlocui.

„Noi folosm tehnica pentru a face mai ușor anumite calcule, însă, asta nu înseamnă că tehnologiile ne po înlocui. Noi nu suntem pentru a colecta date, ci pentru a oferi consiliere de încredere pentru cei care vor să-și deschidă o afacere”, a menționat Steve King, partener la firma de consultanță pentru afaceri mici, Emergent Research.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.