Cum luptă Cehia cu imixtiunile rusești. Opiniile expertului Jakub Janda

Rusia are diverse tactici de imixtiune în politica diferitor țări. Acestea constau în coruperea deschisă a politicienilor, intimidarea lor sau desfășurarea unor campanii de dezinformare în adresa unor candidați indezirabili. Asemenea cazuri au avut loc recent în Franța, dar și în alte țări din cadrul Parteneriatului Estic. Despre aceasta povestește expertul ceh, Jakub Janda, specializat în demascarea campaniilor rusești de dezinformare, într-un interviu pentru redacția rusă a portalului Voice of America. La fel, acesta a povestit cum țara sa luptă cu președintele ales, care promovează interesele rusești și este finanțat de Rusia.

„Putem observa câteva practici care le folosește Rusia în scenariile sale. Poate fi vorba de coruperea candidaților, deschisă și discretă, și acest lucru cu siguranță poate fi catalogat drept „imixtiune”, atunci când banii din Rusia sau a celor care acționează în interesele acesteia, ajung direct în buzunarele unui anumit politician, cum s-a întâmplat în cazul Marine Le Pen, Franța. Dacă Moscova nu dorește victoria unui candidat la alegeri, în adresa acestuia va fi desfășurată o campanie de dezinformare. De asemenea, poate fi vorba de accesarea ilegală a computerului unui asemenea politician, a partidului care îl reprezintă și chiar a rudelor sale. În unele situații s-a ajuns la intimidarea candidaților. Asemenea cazuri s-au întâlnit în unele țări a Parteneriatului Estic”, declară expertul Ceh.

Acesta povestește și despre exemplul fostului cancelar german, Gerhard Schröder, care „a fost cumpărat” de Rusia, fiind angajat la Gazprom și, cu toate că nu mai lucrează acolo, continuă să promoveze interesele Rusiei.

În cadrul interviului a fost de asemenea abordat exemplul președintelui ceh, Milos Zeman, care nu critică Kremlinul și promovează politica externă promovată de autoritățile ruse, din simplul motiv că este finanțat de ruși. Jakub Janda povestește despre practicile care pot fi utilizate pentru a minimiza daunele provocate de asemenea politicieni de rang înalt, care au fost deja aleși.

„L-am poreclit pe Milos Zeman „calul troian rusesc” pentru că este evident că acesta promovează interesele Rusiei în politica externă, încă din 2014. Kremlinul chiar  a trimis bani ca să lichideze datoriile oficiale a unuia dintre consilierii seniori a lui Zeman. Din păcate, dacă un asemenea politician a fost ales și acesta nu încalcă legea, este foarte greu să-l înlături de la putere, pentru că el nu trece de „linia roșie”. Însă în asemenea cazuri funcționează un lucru – monitorizarea publică a activității acestui politician și presiunea publică asupra acestuia. Împotriva unui asemenea politician pot fi organziate demonstrații, acesta poate fi izolat, criticat, iar impactul acțiunilor sale poate fi redus la minim de către instituțiile statului”, a adăugat expertul ceh.

Jakub Janda este un expert ceh, redactor al publicației online Kremlin Watch, specializate în demascarea campaniilor rusești de dezinformare cu care s-a ciocnit Occidentul începând cu anexarea Crimeei. Jurnalul este editat de centrul analitic independent European Values, orientat spre promovarea valorilor europene și ideilor de colaborare transatlantică.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.