Cum am putea dormi mai bine în mai puțin timp

PE SCURT

De multe ori ne purtăm nedormirea ca pe o insignă de mândrie – un indicator al programelor noastre agitate. Thomas Edison, Margaret Thatcher, Martha Stewart și Donald Trump au pretins că vor dormi doar patru-cinci ore pe noapte – cu mult mai puțin decât cele șapte-nouă ore recomandate majorității adulților. Mulți dintre noi urmează acest proces: conform Centrelor de control și prevenire a bolilor, mai mult de o treime dintre adulții din SUA nu reușesc să doarmă suficient, în mod regulat, scrie BBC.

Totuși, ce am putea face ca să dormim suficient într-un timp scurt? Cercetătorii au identificat stimularea undelor lente din somnul nostru profund.

PE LUNG

Consecințele somnului insuficient cum ar fi memoria afectată, riscul crescut de infecții, obezitate, sunt bine cunoscute, dar ușor de ignorat. Când sarcinile noastre depășesc orele din muncă, somnul este sacrificiul nostru de top.

Într-o noapte obișnuită, creierul trece prin multe etape diferite ale somnului, fiecare având un model caracteristic de „unde cerebrale”, în care neuronii din diferite regiuni ale creierului se aprind împreună, în sincronie, într-un ritm particular.

În timpul fazelor de mișcare rapidă a ochilor (REM), acel ritm este destul de rapid – timp în care cel mai probabil vom visa. Dar, în anumite momente, ochii noștri încetează să se miște, visele noastre se estompează și ritmul undelor creierului scade la mai puțin de „bătăi” pe secundă – moment în care intrăm în cea mai profundă și mai lipsită de reacție a inconștienței noastre, numită „somn cu unde lente”. 

Această etapă a prezentat un interes deosebit pentru oamenii de știință care investighează posibilitatea optimizării somnului.

Cercetările din anii 1980 au arătat că somnul cu unde lente este esențial pentru întreținerea creierului. Acesta permite regiunilor creierului necesare să ne treacă amintirile de la depozitare pe termen scurt la termen lung – astfel încât să nu uităm ce am învățat. 

Oamenii de știință s-au întrebat dacă putem fi capabili să îmbunătățim beneficiile somnului și să îmbunătățim funcționarea noastră din timpul zilei, stimulând producerea acestor valuri lente.

Prin urmare, oamenii de știință au încercat să pună în practică un experiment. Participanții experimentali purtau o cască care înregistra activitatea creierului. Aparatul reda apoi impulsuri scurte de sunet blând, odată cu undele lente naturale ale creierului, la intervale regulate de-a lungul nopții. Sunetele sunt suficient de liniștite pentru a evita trezirea participantului, dar suficient de puternice pentru a fi înregistrate, inconștient, de creier.

S-a descoperit că participanții care au purtat căștile s-au comportat mai bine la testele de memorie, arătând amintirea crescută pentru materialele pe care le-au învățat cu o zi înainte. De asemenea, le-a modificat echilibrul hormonal – reducând nivelul cortizolului lor – și a dus la un răspuns imun îmbunătățit.

Pat cu balansoar

Cercetările arată că sunt mai multe moduri inovatoare de a ne optimiza somnul. Aurore Perrault de la Universitatea Concordia din Montréal a testat recent un pat cu balansoar ușor care se balansa înainte și înapoi la fiecare patru secunde.

Ea spune că această tehnică a fost inspirată de copilul nou-născut al colegului care a fost adormit, ceea ce a determinat echipa să se întrebe dacă adulții pot beneficia de aceeași tehnică. Aceștia au descoperit că participanții au intrat mai repede în somn cu unde lente și au petrecut mai mult timp în acel ciclu de somn, deoarece undele creierului se sincronizau cu mișcarea externă.

Totuși, dormiți

În viitor, va fi interesant să vedem dacă optimizarea somnului poate aduce și beneficii pe termen lung. Știm că pierderea cronică a somnului poate crește riscul de afecțiuni precum diabetul și chiar boala Alzheimer – dar nu este clar în niciun caz că aceste noi tehnici vor contribui la reducerea acestor riscuri.

Deocamdată, singurul mod garantat de a profita de toate beneficiile somnului – atât pe termen lung, cât și pe termen scurt – este să vă asigurați că veți dormi suficient. Indiferent dacă decideți sau nu să încercați aceste dispozitive, ar trebui să încercați să programați somnul mai devreme și să evitați prea mult alcool, cofeină și ecranul înainte de culcare – factori despre care se știe că afectează calitatea somnului nostru.

Creierul nostru nu poate funcționa fără o reîncărcare – și oricine speră să ducă o viață fericită, sănătoasă și productivă, trebuie să conștientizeze asta.

Foto: GETTY IMAGES

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.