CSJ a dat câştig de cauză CIJ întrun proces cu Serviciul Vamal

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a obţinut câştig de cauză întrun procescu Serviciul Vamal legat de accesul la informaţie

Curtea Supremă de Justiţie a dat câştig de cauză Centrului de Investigatii Jurnalistice întrun proces cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, legat de îngrădirea accesului jurnaliştilor la informaţia de interes public.

În noiembrie 2008, ziariştii de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, care efectuau o investigaţie privind afacerile dubioase cu carne de găină, au solicitat Serviciului Vamal informaţii privind volumul de carne de gaină şi produse din carne exportat/importat de stat si de către agentii economici, lista statelor din care se importă/exportă carne de gaina si statistica fraudelor vamale legate de aceste produse depistate de vameşi în ultimii doi ani. Serviciul Vamal a refuzat să ofere informaţia solicitată, menţionând că aceasta este «confidentială», sugerând, totodată, că o parte din informatii pot fi solicitate de la Serviciul de Statistică, iar cea despre fraudele legate de carnea de gaină — de la Ministerul de Interne. Ministerul, la rândul său, nu a dat curs demersului jurnaliştilor, iar Serviciul de Statistică a oferit doar o parte din informatia solicitată.

Întrucât, anterior, Serviciul Vamal a refuzat, exact în acelaşi mod, să ofere informaţia privind fraudele vamale legate de produsele din tutun si volumul de energie electrică importată de Republica Moldova din Ucraina, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a acţionat în judecată Serviciul Vamal pe motiv că îngrădeşte vădit accesul jurnaliştilor la informatia de interes public, încălcând astfel drepturile cetăţenilor la o informatie corecta si veridică. Curtea de Apel Chisinau însă a respins, în ianuarie 2009, cererea CIN, considerand-o neîntemeiată.

Completul de judecători ai Curţii Supreme de Justitie, la care s-a făcut recurs, a

considerat că «informaţiile solicitate de Centrul de Investigaţii Jurnalistice nu fac obiect al secretului comercial, adică nu sînt reglementate de legislaţia privind secretul comercial», constatând că «intimatul ilegal a limitat dreptul recurentului la accesul la informaţie, încălcînd grav nu numai drepturile acestuia, dar şi drepturile cetăţenilor la informare activă, veridică asupra chestiunilor de interes public».

Curtea Supremă de Justiţie a stabilit că «prima instanţă a aplicat eronat normele de drept» şi a decis casarea hotărârii Curţii de Apel, emiţând o hotărâre nouă prin care a obligat Serviciului Vamal al RM să furnizeze CIN informaţiile solicitate prin demersul din 10 noiembrie 2008. Decizia este irevocabilă de la pronunţare.

Asistenţa juridică în procesul respectiv a fost acordată Centrului de Investigaţii Jurnalistice de către Centrul «Acces info».

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare