Cresterea industriala – o deceptie pentru guvernare

Cresterea productiei industriale in anul curent va fi de pana la 7%, estimeaza specialistii Centrului de politici economice al IDIS „Viitorul”. Pe parcursul anilor 2004 si 2005, industria si-a incetinit ritmul de crestere si a constituit „o deceptie pentru guvernare”, a opinat pentru REPORTER.MD, Ghenadie Rusu, reprezentant al centrului mentionat. In primele noua luni ale anului curent, industria a inregistrat o crestere de doar 6,1%, comparativ cu 7,9% in perioada corespunzatoare din 2004. Cel mai bun indice de crestere industriala a fost inregistrat in 2003 (18,6%).

Potrivit specialistilor in economie, principalele cauze ale stagnarii in acest sector o constituie cresterea preturilor la combustibil, tendinta continua a majorarii costurilor materiei prime, starea de penurie in domeniul investitiilor capitale, precum si lipsa unei politici consecvente clare a statului in relansarea acestui sector.

Produsele nu sunt competitive nici pe piata interna, se observa o tendinta a consumatorului de a procura produse importate. Companiile au multe de invatat la capitolul diversificarea produselor si prezentarea lor, a specificat Rusu.

Specialistii recomanda pregatirea personalului calificat, instruirea continua a acestuia, precum si impulsionarea investitiilor in tehnologii. Potrivit lor, un factor negativ in dezvoltarea acestui sector il constituie si cresterea nesemnificativa a salariilor.

Cea mai frumoasa prestatie in ultimii ani a avut-o sectorul serviciilor. In ianuarie-august 2005, acest sector a inregistrat o crestere de 9,9%, fata de 5,5% in aceeasi perioada a anului trecut. Pana la finele anului, se estimeaza ca acest sector va realiza o performanta cu 10% mai mare fata de 2004. Pe de alta parte, specialistii sustin ca aceasta crestere reflecta o dezvoltare care nu este durabila si dependenta, intr-o mare masura, de remitentele de peste hotare. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.