Consultatii pentru Biroul National de Statistica in procesul de evaluare a datelor recensamantului

Grupul de experti din cadrul misiunii internationale de observare a recensamantului in Republica Moldova si-a exprimat disponibilitatea de a consulta Biroul National de Statistica in procesul de evaluare a datelor recensamantului

Grupul de experti din cadrul Misiunii internationale de observare a recensamantului in Republica Moldova a salutat publicarea, de catre Biroul National de Statistica, a noului set de date preliminare cu privire la recensamantul din 2004, in conformitate cu Planul de publicare a datelor recensamantului.

Intr-un comunicat de presa, difuzat miercuri, 18 mai, Grupul de experti a reiterat concluziile sale anterioare, efectuate in baza rapoartelor echipelor de observatori internationali, ca "recensamantul a fost organizat de o maniera profesionista", dar considera ca "au fost cateva subiecte mai problematice".

Astfel, Grupul de experti a observat, ca Biroul National de Statistica a indicat in comunicatul sau de presa ca numarul total al populatiei tarii este de 3 milioane 388 mii 071. Grupul considera, ca aceasta cifra ar putea fi putin mai mare decat cea reala, deoarece au fost inclusi o parte din moldovenii care locuiau mai mult de un an peste hotare la momentul recensamantului, dar care totusi au fost recenzati. Conform standardelor internationale cu privire la recensamant, aceste persoanele fizice nu trebuie sa fie incluse in numarul total al populatiei tarii, astfel, cifra totala estimata ar fi mai mica daca aceste standarde ar fi fost respectate intocmai. Cu toate acestea, in oricare recensamant o parte din populatie nu este recenzata, ceea ce reduce din efectul mentionat mai sus asupra enumerarii.

Grupul de experti mentioneaza ca subiectele din chestionare ce tin de nationalitate si limba au fost cele mai delicate, in special inregistrarea raspunsurilor de "moldovean" sau "roman" si de aceea a conclus ca o atentie deosebita va trebui sa fie acordata la utilizarea acestor date. Desi rapoartele de pe teren au aratat ca majoritatea respondentilor au dat raspunsuri spontane la aceste intrebari, sapte din cele zece echipe de observatori au raportat cazuri in care recenzorii incurajau respondentii sa declare ca ei sunt mai curand moldoveni, decat romani. Mai mult, chiar si in cadrul uneia si aceleiasi familii, deseori au existat confuzii in privinta acestor termeni. Din moment ce astfel de problemele au fost indicate intr-un numar considerabil in rapoartele observatorilor internationali care au activat in diferite regiuni ale tarii, Grupul de experti a conchis ca Biroul National de Statistica va trebui sa acorde o atentie deosebita la evaluarea informatiilor privind nationalitatea.

Datele cu privire la componenta nationala a populatiei cuprind calculele preliminare, dar nu prezinta nici o evaluare generala a calitatii datelor sau daca acestea ar fi exagerate sau subestimate pentru anumite grupuri. Grupul recomanda cu insistenta Biroului National de Statistica sa efectueze o astfel de analiza in evaluarea generala a recensamantului, la publicarea rezultatele finale. Astfel de evaluari sunt efectuate de catre oficiile nationale de statistica dupa toate recensamintele si sunt cu atat mai importante in cazul in care sunt suficiente motive de a acorda o prudenta deosebita in interpretarea si utilizarea anumitor date.

Grupul de experti va incerca la randul sau sa evalueze datele cu privire la nationalitate pe parcursul urmatoarelor etape de lucru, de rand cu datele cu privire la alte subiecte delicate. Evaluarile Biroului National de Statistica nu pot fi inlocuite cu cele efectuate de Grupul de Experti, cu toate acestea, Grupul de experti este dispus sa asiste si sa consulte Biroul National de Statistica in procesul de evaluare.

Grupul de experti nu a finalizat lucrul de evaluare in intregime a recensamantului. El a inceput activitatea prin verificarea numarului total al populatiei. In plus, a fost verificat si un esantion de chestionare, unde nu au fost depistate nici un fel de incalcari. In scurt timp Grupul de experti isi va concentra atentia asupra verificarii procedurilor de procesare a datelor, prezentand spre sfarsitul proiectului un raport final. // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.