Connect with us
"
"

Externe

Conflictul din Sudan pentru supremaţia în controlul petrolului

În condițiile conflictului dintre Sudan și Sudanul de Sud prețurile la petrol ar putea crește amenințător având efecte vizibile asupra întregii pieți a petrolului

Publicat

pe

În condițiile conflictului dintre Sudan și Sudanul de Sud prețurile la petrol ar putea crește amenințător având efecte vizibile asupra întregii pieți a petrolului, anunță CNN.

Tensiunile au atins nivel record luna trecută, când regiunea Heglig a fost recucerită de trupele Sudanului de Sud, în urma unor ciocniri sângeroase în care şi-au pierdut viaţa circa 1200 de soldaţi din Juba. Astfel Sudanul de Sud a profitat de regiunea producătoare de petrol din Heglig în detrimentul vecinului său nordic. Cantitatea de petrol extrasă din Heglig reprezintă aproximativ jumătate din producţia Sudanului, adică 115.000 de barili pe zi.

Problemele semnificative ale acestor ţări rămân nerezolvate, printre acestea se numără : statutul cetăţenilor lor, împărțirea datoriei naţionale, disputarea zonelor de frontieră şi împărțirea veniturilor petroliere.

"Desigur, în cazul în care acest lucru continuă, va afecta preţurile petrolului şi prin urmare, comunitatea internaţională nu poate sta şi viziona cum se întâmplă", a declarat prim-ministrul Kenyei, Raila Odinga.
În acest context criza se poate solda și cu pierderi de vieți omenești.
 

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Trendul „challenge accepted” de pe Instagram nu a apărut în Turcia

Publicat

pe

Pe la jumătatea lunii iulie, pe Instagram a pornit o mișcare care promova solidaritatea între femei. #WomenSupportingWomen și „challenge accepted” s-a răspândit în întreaga lume și a ajuns, într-un final, să lupte cu violența împotriva femeilor din Turcia. 

În aceste zile, s-au distribuit fotografii în alb-negru cu mesaje motivaționale și încurajatoare pentru și despre femei. Cu toate acestea, au existat critici care au pus la îndoială eficiența mișcării, zicând că este un act care să distragă atenția de la cazurile sociale care abia reușesc să apară în public.

Citește și: Nu doar coronavirusul omoară. Să vorbim despre violență

Apoi, provocarea a luat altă formă. Unii dintre critici au zis că mișcarea a început în Turcia cu un scop nobil, dar a ajuns distorsionată în Statele Unite ale Americii. Se credea că tendința a apărut în Turcia pentru a face apel la uciderea femeilor din țară. Recent, uciderea unui studente, Pinar Gültekin, în vârstă de 27 de ani, în urma căreia fostul ei iubit a fost arestat, a mobilizat sute de femei turce pentru a protesta împotriva violenței comise de bărbați. 

De fapt, conform celor de la Instagram, trendul a pornit de la o jurnalistă braziliană. Pe 17 iulie a fost publicată prima postare cu hashtag-ul #WomenSupportingWomen, făcută de Ana Paula Padrão.

Chiar dacă provocarea nu a luat naștere drept o pledoarie pentru justiție pentru femeile ucise în Turcia anul acesta, problema a fost conștientizată la nivel mondial.

Ulterior, instagramerii turci au folosit hashtag-ul # İstanbulSözleșmesiYașatır, care se referă la Convenția de la Istanbul, tratatul privind drepturile omului al Consiliului Europei pentru a preveni violența în familie împotriva femeilor.

Turcia a anunțat despre planul de retragerea din convenție, care a stârnit proteste în masă în țară.

Citește și: Violența domestică pe timp de pandemie de COVID-19. Ce faci și unde te adresezi

Îngrijorările legate de violența în familie au crescut în timpul pandemiei, atunci când oamenii au fost încurajați să se autoizoleze la domiciliu. Acest lucru ar putea crește probabilitatea de violență în familie. Conform platformei „We will stop Femicide”, în luna iunie au fost ucise cel puțin 27 de femei în Turcia.

Grupul a preluat raportarea uciderii femeilor după ce guvernul turc a încetat să le numere în 2009.

Moldova.org a scris recent că „Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?”

În Republica Moldova, starea de urgență a fost introdusă pe 17 martie, iar restricțiile de izolare nu sunt atât de dure ca în alte țări. La această etapă poate fi deocamdată prea devreme de a vorbi despre anumite schimbări. Conform Danielei Misail-Nichitin, directoare program femei, în cadrul organizației „La Strada”, în perioada 16-31 martie, nu se observă anumite schimbări în ce privește numărul de apeluri, mai mult, în prima săptămână a fost o ușoară descreștere. O explicație, potrivit ei, poate fi faptul că victima se află permanent în contact cu agresorul. Aceeași situație este în zilele de sâmbătă și duminică, în timpuri obișnuite. În același timp, în a doua săptămână au fost observate mai multe apeluri din partea rudelor sau ai membrilor comunității care au sesizat cazuri de violență domestică. 

Resursă informațională: CNN, Moldova.org 

Citește mai departe

Externe

Țara care și-a recuperat pădurile pierdute. Ce putem învăța de la ea?

Publicat

pe

De către

Costa Rica este prima țară tropicală care a oprit defrișarea pădurilor și, ulterior, a inversat situația. Poate restul lumii să-i urmeze exemplu? Un articol la acest subiect a fost realizat de CNN, despre țara care în anii ’70 -’80 avea una dintre cele mai mari rate de defrișare din America Latină.

Pedro Garcia ține pe genunchi o farfurie cu semințe. „Aceasta este moștenirea mea”, spune el, culegând ușor semințele de migdal de munte, un copac care poate crește până la 60 de metri înălțime, între crengile căruia se cuibăresc papagali ara, acum pe cale de dispariție. În vârstă de 57 de ani, Garcia a lucrat pe terenul său de șapte hectare, El Jicaro, din nord-estul Costa Ricăi, în zona Sarapiqui, timp de 36 de ani. Cu propriile mâini, el a transformat acest loc care cândva era un teren gol într-o pădure densă, unde se simte în aer mirosul de vanilie și se poate auzi zumzetul de colibri între pomii fructiferi tropicali.

Garcia a refăcut pădurea – casa a sute de specii, de la leneși până la broaștele otrăvitoare  – cultivând totodată și produse agricole: de la ardei iuți până la ananas organic. Garcia este unul dintre mulții costaricani care au alimentat mișcarea de conservare a pădurilor în această țară mică din America Centrală. În timp ce cea mai mare parte a lumii abia începe să conștientizeze  importanța pădurilor în lupta împotriva schimbărilor climatice, Costa Rica a făcut un salt înainte.

„Este remarcabil”, spune Stewart Maginnis, directorul grupului de soluții naturale de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN). „În anii ’70 -’80, Costa Rica a avut una dintre cele mai mari rate de defrișare din America Latină, dar a reușit să redreseze situația asta într-o perioadă de timp relativ scurtă.”

Când Costa Rica și-a pierdut copacii

În anii 1940, 75% din teritoriul țării era acoperit de pădurile tropicale dense. Apoi au sosit oamenii cu ferăstraiele și au curățat terenurile pentru a cultiva culturi și a crește vite. În ciuda controverselor, se crede că până în 1987, între jumătate și o treime din suprafețele acoperite de păduri au fost distruse.

La scurt timp după atingerea acestui nivel minim, guvernul a întreprins o serie de acțiuni radicale pentru a transforma țara într-un paradis natural. În 1996 s-a interzis tăierea ilegală a pădurilor, iar în anul următor, a fost creat un întreg program guvernamental pentru a reîmpăduri țara. 

Astăzi aproape 60% din terenuri sunt din nou acoperite de păduri. Pădurile înalte înconjoară  vârfurile muntoase ale țării, pădurile tropicale dense acoperă plajele din sud, iar pădurile uscate se întind spre nord-est. Acest peisaj bogat găzduiește aproape jumătate de milion de specii de plante și animale.

Dar redresarea situației din Costa Rica este o excepție în comparație cu restul tropicelor, unde ratele de defrișare cresc. În 2019, regiunile tropicale au pierdut aproape 12 milioane de hectare de pădure, conform datelor de la Universitatea Maryland – echivalentul a 30 de terenuri de fotbal pe minut. Aproape o treime din această pierdere s-a produs în pădurile primare, care sunt mai valoroase. 

Buzunarul – cea mai rapidă cale de a ajunge la inimă

Succesul din Costa Rica are și un raționament economic. Deși a introdus interdicția de defrișare, țara plătește fermierilor să protejeze bazinele de apă, să păstreze biodiversitatea și să capteze dioxidul de carbon. „Am aflat că buzunarul este cea mai rapidă cale de a ajunge la inimă”, spune Carlos Manuel Rodríguez, ministrul mediului și energiei din Costa Rica, adăugând că oamenii sunt mai deschiși să aibă grijă de natură dacă aceasta oferă un venit.

Elicinio Flores avea 22 de ani când sistemul guvernamental i-a acordat un teren de 10 hectare în Sarapiqui. Când a ajuns la acest teren în 1976, acesta era unul „neatins”, spune el.

„Nu existau drumuri asfaltate, nu exista acces la apă potabilă. Era dificil pentru că nu puteai să îți trăiești viața din pădure.”

El a curățat terenul și a creat pășuni deschise, separate prin garduri, unde animalele pasc acum pe iarba prăfuită. Dar în mijlocul fermei sale, Flores a decis să păstreze o suprafață de cinci hectare din pădurea inițială. De atunci, Flores și-a extins pădurea, plantând încă două hectare de copaci prin schema PES, care plătește în medie 64 de dolari pe hectar pe an pentru protecția forestieră potrivit FONAFIFO, fondul forestier național din Costa Rica. Această schemă permite fermierilor să genereze venituri suplimentare prin recoltarea selectivă a lemnului din zona forestieră. Astfel, Flores se adresează conducerii Fundecor, un ONG care se ocupă de silvicultura durabilă, pentru a tăia copaci care nu sunt vitali pentru ecosistem.

Vânzările de cherestea au ajutat la plata studiilor universitare ale fiicei sale mai mari, care s-a specializat în în turismul durabil. „Mă simt mândru când merg prin pădure, nu numai pentru mine, ci pentru întreaga familie”, spune el. „Când nu voi mai fi aici, am să știu că copiii mei vor continua să aibă grijă de ea”.

Potrivit FONAFIFO, schema guvernamentală, care este finanțată în principal dintr-un impozit aplicat pe combustibili, a plătit proprietarilor de terenuri o sumă în valoare totală de 500 de milioane de dolari în ultimii 20 de ani. Aceasta a salvat peste 1 milion de hectare de pădure, care este o cincime din suprafața totală a țării, și datorită ei s-a plantat peste 7 milioane de copaci.

Cultura ecologică

Maginnis spune că respectul profund al locuitorilor din Costa Rica față de natură a jucat un rol esențial în reîmpădurirea de succes a țării. Cultura se rezumă la deviza națională „Pura Vida”, care este folosită ca formă de salut, de adio și în multe alte contexte sociale. În timp ce traducerea sa directă este „viață pură”, „pura vida” înseamnă mult mai mult – atât recunoștință, cât și pacea cu sine și cu mediul înconjurător.

Țara cu  5 milioane de oameni întâmpină aproximativ 3 milioane de vizitatori pe an. Potrivit consiliului local de turism, mai mult de 60% dintre turiști aleg Costa Rica pentru natura sa, mulți optând pentru parcurile naționale ale țării – care, alături de alte arii protejate, acoperă mai mult de un sfert din teritoriul țării.

Anul trecut, turismul a generat venituri de aproape 4 miliarde de dolari pentru țară. Industria reprezintă, direct și indirect, peste 8% din PIB și angajează cel puțin 200.000 de oameni.

Model demn de urmat?

Și alte țări nu manifestă neapărat lipsă de voință în domeniul mediului. Guatemala, Mexic, Rwanda, Camerun și India se numără printre statele care s-au angajat să restaureze cel puțin un milion de hectare de pădure în cadrul Provocării de la Bonn, un efort global pentru restabilirea a 350 de milioane de ecosisteme degradate și terenuri defrișate până în 2030.

Dar aceste țări nu au o istorie lungă în promovarea coerentă și consistentă a politicilor de mediu ca cea din Costa Rica, spune Maginnis.

Această combinație între voința politică, pasiunea ecologică și turism a permis țării să devină un pionier în reîmpădurire.

Sursa: CNN

Citește mai departe

Externe

Cum a rezolvat Finlanda problema persoanelor fără adăpost

Publicat

pe

De către

În Finlanda, numărul persoanelor fără adăpost a scăzut brusc. Motivul: țara aplică programul „Locuința, în primul rând”. Cei fără case primesc un mic apartament și consiliere – fără nicio precondiție. În acest mod, 4 din 5 persoane afectate revin la o viață stabilă. Crearea și dezvoltarea acestui program sunt mai ieftine pentru autorități decât menținerea persoanelor fără adăpost pe stradă.

Finlanda este singura țară din Europa unde numărul persoanelor fără locuință este în scădere.

În 2008, puteai să vezi corturi amenajate în parcurile orașului Helsinki. Oamenii fără adăpost au construit case improvizate în mijlocul capitalei Finlandei, unde erau expuși la condiții meteo dure. 

Începând cu anii 80, autoritățile finlandeze au încercat să reducă numărul persoanelor fără adăpost, au fost construite adăposturi temporare. Cu toate acestea, persoanele fără adăpost „cu stagiu” continuau să fie lăsate afară. Erau prea puține adăposturi de urgență și multe persoane afectate nu reușeau să obțină o locuință. Acestea nu puteau să obțină un loc de muncă  fără locuință. Iar fără un loc de muncă, acestea nu puteau găsi o locuință – un cerc vicios. Mai mult, persoanele fără adăpost aveau probleme cu ridicarea indemnizațiilor sociale. În final, oamenii fără adăpost s-au trezit prinși într-o capcană. 

Dar, în 2008, guvernul finlandez a introdus o nouă politică pentru persoanele fără adăpost, programul „Locuința, în primul rând”. De atunci numărul persoanelor afectate a scăzut brusc. 

Acum Finlanda este singura țară din UE unde numărul persoanelor fără adăpost este în scădere.

Fiecare are un loc în Finlanda

În Finlanda există ONG-uri precum „Fundația Y”, care oferă locuințe pentru persoanele nevoiașe. Acestea se ocupă de construcția locuințelor, cumpără apartamente din sectorul privat și renovează apartamentele existente. Apartamentele au până la două camere. În plus, fostele adăposturi de urgență au fost transformate în apartamente, care sunt oferite pe termen lung.

„Era clar pentru toată lumea că vechiul sistem nu funcționa; am avut nevoie de schimbări radicale”, a declarat Juha Kaakinen, directorul Fundației Y.

Astfel, oamenii fără adăpost se transformă în chiriași cu contract, care plătesc și utilitățile. Asistenții sociali care au birouri în aceste clădiri îi ajută în soluționarea problemelor financiare, cum ar fi depunerea actelor pentru indemnizațiile sociale.

Fundația Y este ONG-ul care primește împrumuturi preferențiale de la stat pentru a cumpăra locuințe. În plus, asistenții sociali care au grijă de persoanele fără adăpost și de viitorii chiriași sunt plătiți de stat. Loteria finlandeză, pe de altă parte, sprijină ONG-ul atunci când cumpără apartamente pe piața locuințelor private. Fundația Y primește și împrumuturi periodice de la bănci. Ulterior, ONG-ul folosește veniturile din chirii pentru a rambursa împrumuturile.

„A trebuit să scăpăm de adăposturile de noapte și cele pe termen scurt pe care le aveam atunci. Aveau o istorie foarte lungă în Finlanda și toată lumea a văzut că acestea nu ajutau cu adevărat oamenii. Am decis să schimbăm metoda”, a povestit Juha Kaakinen, directorul Fundației Y.

Cum funcționează programul „Locuința, în primul rând”

Programul aplicat de autoritățile finlandeze schimbă complet modul în care sunt ajutate persoanele fără adăpost. În multe cazuri, victimele trebuie să caute de lucru și să scape de problemele psihologice sau de dependențe. Abia atunci primesc ajutor în găsirea locuinței.

„Locuința, în primul rând”, pe de altă parte, schimbă modalitatea de adăpostire a oamenilor străzii, din termen scurt – pe termen lung. Persoanele fără adăpost obțin un apartament – fără nicio precondiționare. Asistenții sociali le ajută să solicite indemnizațiile sociale și sunt disponibili pentru consiliere generală. Într-o situație nouă, sigură, este mai ușor să își găsească de lucru și să aibă grijă de sănătatea lor fizică și psihică.

Rezultatul este impresionant: 4 din 5 persoane fără adăpost pot să-și păstreze apartamentul pentru o perioadă mai lungă de timp  și să aibă o viață mai stabilă.

În ultimii 10 ani, programul a furnizat 4.600 de locuințe în Finlanda. În 2017, pe străzi mai rămâneau aproximativ 1.900 de oameni, dar pentru ei era suficient spațiu în adăposturile temporare, astfel încât cel puțin să nu mai fie nevoiți să doarmă afară.

Beneficii economice

Crearea locuințelor pentru oameni costă bani. În ultimii 10 ani s-au cheltuit 270 de milioane de euro pentru construcția, achiziționarea și renovarea de locuințe în cadrul programului „Locuința, în primul rând”. Cu toate acestea, Juha Kaakinen observă că această sumă este cu mult mai mică decât soluționarea problemei oamenilor fără adăpost prin alte metode. Pentru că atunci când oamenii se află în situații de urgență (atacuri, răni, defecțiuni) este chemată să intervină poliția, asistența medicală și justiția – și aceste servicii publice costă bani. Cu ajutorul acestui program, statul cheltuie cu 15.000 de euro mai puțin pe an pentru o persoană fără adăpost decât înainte.

Sursa: Pressenza.com

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social11 ore în urmă

Cine joacă la loterie? Oamenii care dau ultimii bani pe bilete

Statisticile spun că mai mult de jumătate dintre moldoveni cheltuie o mare parte din salariu pe mâncare, lucru caracteristic pentru...

Educație12 ore în urmă

Cum să fii un tată mai bun: „Organul sexual nu este cocoșel și păsărică, ci penis și vagin”

În noul episod din seria „Cum să fii un tată mai bun? Explicăm” Adriana Boroș, consilieră educațională și parentală, fondatoarea...

Lifestyle13 ore în urmă

10 conturi pe TikTok pe care-ți recomandăm să le urmărești

Se estimează că Tik Tok are peste un miliard de utilizatori în întreaga lume. Conținutul publicat pe această platformă se...

Sănătate20 de ore în urmă

4 august 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă 10 oameni au decedat astăzi. 70% dintre cazuri au fost tratate

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: Banca de alimente, restart la cultură și o nouă destinație turistică

Banca de alimente pentru persoanele social-vulnerabile Misiunea Socială „Diaconia” a lansat la sfârșitul lunii iulie prima Bancă de Alimente. Asta...

Sănătate2 zile în urmă

Istoria a trei femei cu dizabilități mintale care s-au mutat la casa lor

Nadejda stă la masă și coase de zor. De dimineață a reușit să termine de confecționat trei măști. La 60...

Social2 zile în urmă

3 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 120 de cazuri noi și 8 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Pe banii noștri. Se schimbă Constituția de tot sau numai „oleacă”?

Politica moldovenească nu pare să fie în vacanță în această săptămână, deși vinerea trecută era anunțat sfârșitul „sezonului politic”. De...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce se întâmplă în Belarus? De ce se teme ultimul dictator din Europa?

PE SCURT Dictatura lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, s-ar putea încheia după alegerile prezidențiale din 9 august, susțin mai mulți...

Politică2 săptămâni în urmă

Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game...

Politică2 săptămâni în urmă

Veteranii regimului separatist: „În caz de agravare a situației, ca și acum 30 de ani, vom apăra patria”

PE SCURT Protestele veteranilor de pe Nistru de săptămâna trecută au generat reacții printre veteranii regiunii transnistrene. Primii și-au manifestat...

Politică2 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: Moțiune respinsă și despre cum și-au luat vacanță la miez de noapte

Parlamentarii au discutat astăzi în total 9 proiecte pe ordinea de zi. Cu un randament de 11%, parlamentarii au reușit...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Politică4 săptămâni în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Advertisement

Opinii

august 2020
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31