Conducatorii scolilor profesionale cer garantarea anumitor drepturi pentru absolventii acestor institutii

Directorii institutiilor de invatamant secundar profesional cer garantarea dreptului elevului la un loc de munca dupa absolvire, precum si a continuarii studiilor in institutiile de invatamant superior. Joi, in cadrul unei sedinte la Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului (METS), conducatori ai institutiilor respective au propus reformarea sistemului de finantare a scolilor profesionale, opinand ca modalitatea de gestionare a surselor financiare acumulate in conturile extrabugetare este incorecta, deoarece acestea nu sunt gestionate de catre administratiile institutiilor.

Directorii scolilor profesionale au mai solicitat METS sa resolve problemele ce tin de alimentarea gratuita a elevilor, precum si de incadrarea lor in procesul de producere in timpul studiilor, dotarea cu tehnica moderna a institutiilor profesionale, deficitul de cadre inregistrat in aceste institutii, etc.

Surse de la scoala profesionala nr.6 din Chisinau sustin ca, in prezent, cadrele didactice de aici, cu o experienta de munca de 10-20 de ani, au un salariu de 400-500 de lei, iar din numarul total de maistri calificati au ramas sa lucreze in aceasta institutie doar 30-40 la suta.

Potrivit ministrului Educatiei, Tineretului si Sportului, Victor Tvircun, „din motive financiare, Guvernul nu este in stare sa modernizeze imediat tehnica din toate institutiile de invatamant secundar profesional”. La solutionarea acestei probleme ar putea sa-si aduca contributia si intreprinderile care angajeaza tinerii specialisti. Tvircun a specificat ca in proiectul Legii invatamantului, care urmeaza a fi prezentat pentru discutii in public, sunt incluse si problemele abordate de reprezentantii institutiilor de invatamant secundar profesional.

Conform datelor METS, in Republica Moldova exista 71 institutii de invatamant secundar profesional, dintre care 52 sunt scoli profesionale, iar 19 – scoli de meserii. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare