Compensatiile nominative pentru gazele naturale vor fi recalculate in legatura cu majorarea tarifelor

Compensatiile acordate pentru gazele naturale categoriilor vulnerabile ale populatiei vor fi recalculate, in legatura cu decizia recenta a Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE), care a scumpit tarifele la gaze in medie cu 37,2% (ca urmare a cresterii pretului de livrare), transmite Agentia INFOTAG.

Valeriu Lazar, ministrul Economiei si Comertului a declarat, miercuri, in fata presei, ca specialistii institutiei pe care o conduce impreuna cu cei de la Ministerul Sanatatii si Protectiei Sociale deja fac recalcularile, iar marimea compensatiilor fi anuntata imediat dupa ce acestea vor fi finalizate.

Referindu-se la impactul scumpirii gazelor asupra consumatorilor, ministrul a spus ca centralele termoelectrice au solicitat majorarea tarifelor la energia termica, intrucit vor avea de platit 1160 lei pe mia de metri cubi de gaze, fata de 846 lei, anterior. Totodata, a mentionat Lazar, tariful la energia electrica nu va creste, cel putin, pina la sfirsitul acestui an.

Valeriu Lazar a estimat ca scumpirea gazelor va afecta mai ales fabricile de sticla, Combinatul de ciment din Rezina, unde agentii energetici detin o pondere importanta in costul total al productiei. Totusi, asa cum tarifele la gaze au crescut si in Rominia, si in Bulgaria, intreprinderile respective nu se vor confrunta cu probleme de competitivitate, pentru ca "si marfa concurentilor principali va fi mai scumpa".

"Desigur, majorarea tarifelor la gaze se va reflecta in diferita masura asupra tuturor sectoarelor economiei nationale, cu atit mai mult ca unii agenti economici vor specula pe problema aceasta si vor scumpi marfurile pe care le lanseaza pe piata. Aici este necesara o monitorizare stricta. Nu cred insa, ca majorarea ar putea reduce substantial cresterea economica, intrucit exista si alti factori de care aceasta depinde, iar noi vom depune eforturi ca acestia sa fie pozitivi", a spus Lazar.

Ministrul a mai anuntat ca negocierile dintre MoldovaGaz SA si concernul rus Gazprom asupra unui nou acord de livrare a gazelor naturale catre R.Moldova (acordul in vigoare expira la 31 martie a.c.) vor fi reluate, curind, dar, de fapt, nici nu au fost intrerupte. "Pretul la gazele livrate il negociaza doi agenti economici – MoldovaGaz si Gazprom. Guvernul va negocia formula de colaborare cu furnizorul rus, aceasta este partea noastra de negocieri", a precizat Lazar.// Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.