Connect with us

Alegeri

Circumscripția 14, Telenești/ Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 14 include mai multe localități din raionul Telenești. Acestea sunt: or. Telenești, Mihalașa, Bănești, Băneștii Noi, Bogzești, Brînzenii Noi și Vechi, Budăi, Căzănești, Vadul Leca, Chiștelnița, Chieșca, Chițcanii Vechi și Noi, Ciocîlteni, Fedoreuca, Ciulucani, Cîșla, Clișova, Codrul Nou, Coropceni, Crăsnășeni, Dobrușa, Recești, Zahorna, Găuzeni, Ghiliceni, Cucioaia, Hirișeni, Inești, Leușeni, Mândrești, Codru, Negureni, Nucăreni, Ordășei, Pistruieni, Hârtop, Ratuș, Răspopeni, Sărătenii Vechi, Scorțeni, Suhuluceni, Ghermănești, Târșiței, Flutura, Țînțăreni, Văsieni, Verejeni, Zgărdești.

Aici puteți găsi lista localităților din circumscripția 14.

1. Vadim Lelic, candidatul Partidului Democrat din Moldova

Vadim Lelic are 46 de ani și este din Telenești. A studiat istoria la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău. Timp de un deceniu a activat în calitate de director la mai multe SRL-uri. Începând cu anul 2003 până în 2007 este consilier local. În 2007 câștigă alegerile locale și devine primarul or. Telenești, din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Ulterior, acesta aderă la Partidul Democrat. El mai deține o casă de schimb valutar „LeVaM”SRL.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

2. Alexandru Isac, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Alexandru Isac este președintele Organizației Teritoriale din Telenești și membrul Consiliului Republican al PSRM. La alegerile prezidențiale din 2016, el a făcut o donație de aproape 75 de mii de lei pentru  Igor Dodon.

3. Valerian Cristea, candidatul Partidului Șor

Valerian Cristea are 68 de ani. Este vice-primarul mun. Orhei. Începând cu anul 1982, Cristea este președintele Comitetului sindical al Întreprinderii de Stat „Energoreparația”. Între anii 1986-1994, deține funcția de vicepreședinte, apoi pe cea de președinte al Comitetului republican al sindicatelor din energetică și electrotehnică din Moldova („Sindenergo”). Din anul 1994 este vicepreședinte al Federației Generale a Sindicatelor din Moldova. La alegerile din 1998, Cristea este ales deputat pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, activând în calitate de președinte al Comisiei pentru protecție socială, sănătate și familie. La alegerile din 2001, el candidează pentru funcția de președinte al țării, însă obține doar 3 voturi din cele 89 buletine de vot validate. În perioada 2001-2006, a îndeplinit funcția de viceprim-ministru în guvernele conduse de Vasile Tarlev. Valerian Cristea a fost numit la 1 martie 2007, prin decret prezidențial, în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Cehă.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

4. Maria Ciobanu, candidata Blocului ACUM

Maria Ciobanu are 65 de ani și este deputată din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Timp de aproape trei decenii a activat ca profesoară. Începând cu anul 2007 este șefa Direcției Generale de Învățământ, Tineret și Sport din Nisporeni. Tot atunci devine membra Partidului Social Liberal, iar peste un an – membra Consiliului Politic Național al PLDM. Începând cu anul 2010, ocupă funcția de deputat și membră a comisiei parlamentare „Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media”. 

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

5. Veaceslav Căpățînă, candidatul Partidului Comuniștilor din Moldova

Veaceslav Căpățînă este jurist. Are o întreprindere care-i poartă numele și care se ocupă cu comercializarea mărfurilor.

6. Mihail Moldovanu, candidatul Partidului Liberal

Moldovanu are 53 de ani. A studiat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Timp de zece ani, a activat în calitate de medic la Policlinica Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare a Aparatului Guvernului Republicii Moldova. Din 2009 până în 2011 a ocupat funcția  de director al Direcției sănătății a Consiliului municipal Chișinău. Tot în acea perioadă, era și deputat. În ianuarie 2011 a fost numit în funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova, iar în mai 2013, a fost demis. Ulterior, ef a fost reales la funcția de șef al Direcţiei de Sănătate a Primăriei Chişinău, însă, la începutul anului 2018, Mihai Moldovanu a fost eliberat din funcţie pe motiv că nu a asigurat controlul necesar pentru buna activitate a instituţiilor medicale aflate în administrare și din cauza numeroaselor plângeri din partea pacienţilor.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

Alegeri

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Publicat

pe

De către

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii Dorin Chirtoacă a anunțat că liberalii vor ataca cu recurs la CSJ această hotărâre, deși sunt „ siguri ca decizia va fi identică”.

„Concluzie: avertismentul dat de CEC pe 8 februarie PSRM-ului a fost de ochii lumii. Plahotniuc si Dodon vor să ne aibă de proști încă o dată. Nimeni nu are de gând să scoată PSRM-ul din cursă. Se repetă sceneta de la prezidențialele din 2016”, a comentat Dorin Chirtoacă.

Potrivit lui, în asemenea condiții, aceste alegeri nu mai pot fi libere și corecte.

Președintele PL a cerut excluderea socialiștilor pe motiv că președintele Igor Dodon, deși a declarat că nu participă în campanie, a anunțat sprijin deschis pentru socialiști.

Dorin Chirtoacă a declarat că „avem o paradă a evenimentelor electorale, care trebuiesc taxate. Partidul Socialiștilor și Igor Dodon folosesc întreaga mașinărie a instituției prezidențiale în scop electoral”.

Citește mai departe

Alegeri

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

Publicat

pe

De către

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea minciunilor pentru ca să zăpăcească oamenii, ca să le obțină votul prin minciună”, a declarat astăzi lidera PAS Maia Sandu la o conferință de presă.

În acest context, Blocul ACUM va cere la CEC excluderea PDM din cursa electorală.

Co-președinta Blocului, Maia Sandu, susține că, după anunțul de ieri al companiei Facebook și după ce trolii au fost deconspirați, în Internet a apărut un video și poze prin care încearcă să se demonstreze că ea ar fi lesbiană.

Politiciana a declarat că nu este ea în imagini.

„Eu nu sunt nici în video, nici în acele poze. Nu sunt lesbi și nu am fost niciodată, spre regretul trollilor și al stăpânilor lor. Mai mult, e o minciună prost fabricată. Acest video este filmat în orașul Munchen, în care eu nu am fost niciodată”, a declarat ea.

Candidatul ACUM, Sergiu Litvinenco, a precizat că va cere retragerea PDM din cursa electorală, după ce compania Facebook „ a constatat că este vorba despre o rețea care a acționat concertat, în cadrul Guvernului și înșiși exponenți PDM au recunoscut acest fapt”.

În total, potrivit lui Litvinenco, cei de la ACUM vor depune șapte contestații CEC privind utilizarea resurselor administrative de către PDM. „Zilnic, vedem cum o bună parte din funcționarii de stat, secretari de stat, șefi de instituții, din banii publici, în timpul orelor de serviciu, cu automobilele de serviciu, merg în satele RM cu Plahotniuc, Candu și Filip”, a mai spus el.

Citește mai departe

Alegeri

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Publicat

pe

De către

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul trei, după candidatul ACUM Andrei Năstase și candidatul PDM Constantin Țuțu.

Totodată, el a menționat că obiectul său nu este de a învinge, ci de a vesti prin mass-media și întruniri electorale „apropiata marea venire”, făcând referire la unirea cu România.

Este un lucru evident, fiindcă dânșii sunt în politică de mai mulți ani de zile, au resurse , au apărut mereu pe sticlă. Eu sunt de doar două săptămâni, dar obiectivul meu nu este de a bate acum contra-concurenții. Obiectivul meu este de a vesti prin mass-media și întruniri apropiata marea venire”, a spus Călin Vieru.

Acesta a menționat că, acum, acest fenomen care se numește unionism a devenit „un produs organic al sufletului basarabean”.

„Unionismul nu mai este o sperietoare. Acest fenomen abia se înfiripă. Iată de ce trebuie susținut prin vocea mea și cea a unioniștilor. Ca lumea să înțeleagă că acest lucru se va întâmpla , problema stă doar în seama timpului”, a mai spus Călin Vieru.

Cine sunt candidații în circumscripția nr.33 și mai multe detalii detalii despre acești puteți citi AICI.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Rusia: Armata va apăra un oraş de urşii polari

Locuitorii unui oraş rusesc din Arhipelagul Novaia Zemlea din Arctica urmează să primească protecţie militară pentru a se apăra de...

Social11 ore în urmă

Agenția Medicamentului sistează comercializarea medicamentelor cu conținut de Fenspiridă

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat astăzi că sistează distribuția și comercializarea produselor medicamentoase ce conțin substanța activă fenspirida....

Social15 ore în urmă

Imagini revoltătoare la o grădiniţă din Chişinău: O educatoare a lovit un copil, iar acesta a căzut

Imagini revoltătoare la grădiniţa numărul 46 din capitală. O educatoare a fost filmată cum loveşte de mai multe ori un...

Externe16 ore în urmă

2 400 pachete de ţigări, descoperite la Albița într-un autocar care efectua curse între R.Moldova şi Italia

Aproximativ 2 400 pachete de ţigări de contrabandă au fost descoperite, joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, într-un...

Social16 ore în urmă

Dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. A fost reţinut angajatul unei companii, bănuit că ar fi corupt funcţionarii CSP

Reprezentantul unui agent economic din capitală a fost reţinut, astăzi, de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul „Centrul de Sănătate...

Reintegrare17 ore în urmă

Tiraspolul refuză să elimine posturile „grănicerești” din Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova a semnalat, din nou, la ședința Comisiei Unificate de Control, instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri”...

Alegeri17 ore în urmă

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri20 de ore în urmă

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea...

Alegeri20 de ore în urmă

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul...

Alegeri2 zile în urmă

Socialiștii promit să anuleze hotărârea privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai

Partidul Socialiștilor intenționează să anuleze hotărârea Parlamentului privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai. Despre aceasta a anunțat...

Alegeri2 zile în urmă

„Vot interzis, alegeri fraudate”. Blocul ACUM a cerut la CEC ca cetățenii din Diasporă să voteze cu pașapoarte expirate// VIDEO

Blocul electoral ACUM a organizat în această dimineață o acțiune publică în fața Comisiei Electorale Centrale cu genericul „Vot interzis,...

Alegeri3 zile în urmă

Unirea-Democrația Acasă susține că mai mulți profesori sunt obligați să participe la întâlnirile electorale ale PDM

Partidul Unirea – Democrația Acasă susține că în multe instituții de învățământ profesorii sunt obligați să participe la întâlnirile electorale...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul independent Viorel Savva propune înființarea „Partidului Vocea Diasporei”

Candidatul independent în circumscripția 51, SUA, Canada, a lansat propunerea de a crea „Partidul Vocea Diasporei”, un partid bazat pe...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul ACUM Ion Terguță a depus un demers pe numele lui Pavel Filip în care solicită alocarea a 1,7 milioane// VIDEO

Candidatul Blocului ACUM în circumscripția nr 17 Nisporeni, Ion Terguță, a depus astăzi un demers pe numele premierului Pavel Filip...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com