Cinci ucraineni, reținui în R. Moldova. „Vindecau” persoanele dependente de droguri cu medicamente pentru schizofrenie// VIDEO

PE SCURT

Un grup criminal din Ucraina, care își desfășura activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, a fost deconspirat de oamenii legii. Membrii grupului se prezentau ca specialiști în medicină abilitați în vindecarea persoanelor dependente de droguri, dar de facto nu erau certificați de a presta asemenea servicii.

Aceștia au închiriat o casă într-un sector de vile din Ivancea, rainul Orhei,
unde persoanele care urmau a fi tratate erau deținute ilegal. Astfel,  cetățenii, contra voinței lor, erau privați de libertate.

PE LUNG

Potrivit PCCOCS, membrii grupului criminal administrau ilegal persoanelor deținute diverse medicamente destinate tratamentului persoanelor bolnave de schizofrenie.

Pentru durata de 28 de zile membrii grupului criminal ilegal însușeau de la cetățenii Republicii Moldova sume bănești între 10 000 lei și 15 000 lei.

Tratamentul ilegal ulterior era prelungit pe un termen nedeterminat, atât timp cât rudele persoanelor deținute achitau sumele bănești cerute de către membrii grupului criminal.

Medicamentele erau fabricate în Ucraina, și se administrau prin înșelăciune, fără prescripții medicale. În urma administrării acestor pastile, persoanele deținute intrau într-o stare de somnolență de ore în șir și chiar mai multe zile. Ulterior, acestea aveau dereglări de sănătate.

La momentul actual, sunt recunoscute în calitate de părți vătămate șapte cetățeni ai Republicii Moldova, care au avut de suferit în urma activității ilegale a acestui grup criminal. Aceste persoane sunt supuse expertizei medicale pentru a identifica prejudiciul adus stării de sănătate.

Conform datelor de urmărire penală, membrii grupării anterior au fost judecați pe teritoriul Ucrainei pentru diverse genuri de infracțiuni și anume comercializarea ilegală a drogurilor, răpiri de persoane, tâlhării, jafuri, furturi.

Bănuiții riscă privațiune de libertate pe un termen de la 3 până la 7 ani.

În prezent au loc măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală, pentru identificarea rolurilor membrilor grupului criminal.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.