Chişinăul îşi va depune candidatura la Programul „Capitală culturală europeană”

Primăria municipiului Chişinău şi-a anunţat public intenţia de a urma exemplul oraşelor din România şi de a candida pentru titlul de „Capitală culturală europeană”, în asociere cu un oraş românesc.

Aceasta după ce renumitul actor român Constantin Chiriac, director al Teatrului Naţional „Radu Stânca” din Sibiu, a lansat o iniţiativă de înaintare a oraşului Chişinău potenţial candidat al acestui program european.

“Considerăm că antrenarea oraşului Chişinău într-un proiect cultural atât de important, este, în primul rând, o oportunitate de a atrage o vizibilitate mare, atât la nivel regional, cât şi european. Suntem convinşi că participarea Chişinăului în conceptul de Capitală Culturală Europeană va însemna, la nivel pragmatic, posibilitatea de creştere a potenţialului turistic al municipiului, dar şi a republicii în general”, se arată într-o notă a Primăriei.

Constantin Chiriac este primul român nominalizat să facă parte din comitetul de selecţie şi monitorizare al Comisiei Europene pentru Programul „Capitala Culturală Europeană”.

În cadrul unei întâlniri cu publicul chişinăuian, care s-a desfăşurat în seara zilei de marţi în incinta Teatrului „Satiricus – I. L. Caragiale” din capitală, în cadrul proiectului „Întâlnirile TVR Moldova”, renumitul actor Constantin Chiriac a lansat iniţiativa ca oraşul Chişinău, în asociere cu un oraş din România, să-şi depună candidatura în proiectul „Capitala Culturală Europeană”.

Programul “Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.